President Trump. De eerste officiële Chinese reacties op het spectaculaire nieuws zijn afwachtend positief. De Global Times laat een minder diplomatiek geluid horen.
De Chinese President Xi Jinping heeft op het nieuws dat de VS als president Trump krijgt gereageerd door de gekozen president te feliciteren.
Xi’s boodschap
Xi sprak de hoop uit op ‘een goede samenwerking die gunstig zal zijn voor de volkeren in de wereld’. Volgens Xi Jinping is ‘China het grootste ontwikkelingsland in de wereld en de Verenigde Staten de grootste ontwikkelde macht. Het zijn de twee belangrijkste economieën van de wereld. Daarom dragen zij een speciale verantwoordelijkheid voor wereldvrede en stabiliteit. Zij moeten de mondiale ontwikkeling en welvaart stimuleren en hebben grote gemeenschappelijke belangen. Langdurige goede en stabiele betrekkingen tussen China en de VS dienen de fundamentele belangen van de bevolkingen in beide landen. Ook de wereldgemeenschap verwacht van ons dat we die betrekkingen handhaven’.
Basisprincipes
De Chinese president vervolgde met de woorden: ‘Ik hecht grote waarde aan de relaties tussen China en de Verenigde Staten. … op basis van de principes dat we geen conflicten of confrontaties zoeken, elkaar respecteren en samenwerken tot wederzijds voordeel. Laten we de meningsverschillen aanpakken op een constructieve wijze…’
Andere prominenten
De Chinese vicepresident Li Yuanchao heeft een boodschap gestuurd naar Mike Pence, om hem te feliciteren met zijn verkiezing tot vicepresident. Felicitaties kreeg de toekomstige president Trump ook van CY Leung, de Chief Executive van Hongkong. Leung wees op de nauwe economische en financiële banden van Hongkong met de VS. Hij noemde verder de connecties op het gebied van onderwijs, cultuur en toerisme. ‘Onze vrije markt en ons solide rechtssysteem maken het aantrekkelijk voor de Amerikaanse bedrijven om zaken te doen’, aldus de Chief Executive.
Goede en stabiele betrekkingen
Op de gewone persconferentie die toevallig plaatsvond vlak na het nieuws dat de VS als president Trump krijgt, moest de woordvoerder van BuZa meteen een aantal vragen hierover beantwoorden. Lu Kang gaf een standpunt over de toekomst van het overleg tussen de VS en China. De woordvoerder zei: ‘wij volgen de resultaten van de presidentsverkiezing in de VS met grote aandacht. Wij zien de samenwerking tegemoet met de nieuwe regering van de VS. Het is de bedoeling dat we goede en stabiele betrekkingen verder ontwikkelen’.
Handel en banen
Er kwam een vraag over de export van China naar de VS en de perceptie van een nadelige invloed daarvan op de werkgelegenheid. Die kwestie was tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne immers aangekaart. Eerst herhaalde Lu Kang de reactie die hij eerder had gegeven, om er dan wat aan toe te voegen. Hij zei: ‘Economische en handelsrelaties kunnen geschillen geven in bilaterale betrekkingen. Maar u kunt vaststellen dat de relatie op dit vlak voor China en de VS wederzijdse voordelen heeft opgeleverd. Dat is ook de reden waarom het handelsvolume omhoog is gevlogen van nauwelijks 2 miljard dollar begin jaren 70 naar meer dan 550 miljard dollar vorig jaar. Dat verkeer heeft veel opgebracht voor Amerikanen en Chinezen, ook massa’s banen. China en de VS, twee belangrijke leden van de Wereldhandelsorganisatie, kunnen beschikken over bruikbare en gedegen structuren en modellen om problemen op te lossen’.
Vrede
Een andere journalist vroeg: ‘Trump heeft gezegd dat hij de militaire bondgenootschappen van de VS in de regio Azië-Pacific, met Zuid-Korea en Japan opnieuw zou bekijken. Vindt u dat goed?’ Daarop herhaalde Lu Kang nog eens het standpunt over goede en stabiele betrekkingen. Die steunden volgens hem op de bereidheid om bij te dragen aan de vrede, de stabiliteit en welvaart in de regio en in de wereld. China hoopt dat alle betrokken partijen dat soort inspanningen gunstig gezind zijn en dat ze er zelf aan meewerken’.
(upd) Ook op donderdag was er een gewone persconferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken waar woordvoerder Lu Kang alweer gevraagd werd te reageren op de verkiezing van Trump. De woordvoerder van BuZa vroeg de aanwezige journalisten om niet op de zaken vooruit te lopen . China gaat uit van het positieve en is klaar om in te spelen op het beleid van de VS op het moment dat de regering dat beleid voert. Er is geen reden waarom China niet van plan zou zijn de nieuwe president uit te nodigen. Wederzijdse bezoeken zijn goed voor de verbetering van bilaterale relaties.
‘China is sterk genoeg voor Trump’
De Global Times (GT) is een soms controversiële en kleurrijke stem onder de gezagsgetrouwe staatsmedia. De krant hoeft zich niet aan de diplomatie te houden. In de Engelstalige versie staat een stuk met een opvallende analyse. De titel is ‘China strong enough to cope with Trump victory’. Ziehier wat citaten: ‘als zo iemand president kan worden is er iets mis met de bestaande politieke orde’. ‘De grote waarden van de Democratische en Republikeinse partij hebben geen voeling meer met de realiteit. De media hebben de principes van neutraliteit en objectiviteit geschonden…De kloof tussen de klassen is breder dan ooit’.
Volgens de GT zullen de elite die over de VS heerst en de bondgenoten van het land Trump afremmen. Zij willen beletten dat hij de voorgenomen isolationistische politiek voert.
‘Obama stond erg onder de invloed van Clinton. Trump zal misschien niet zo gekant zijn tegen een win-win strategie voor China als het vorige politieke establishment’. Trump zal in de internationale betrekkingen meer de nadruk willen leggen op het economische. De krant voegt eraan toe: ‘…dat zou de relatie tussen China en de VS kunnen veranderen van een geopolitieke rivaliteit in een van economische conflicten’. Volgens de GT is het nodig dat ‘China zijn belangen veiligstelt door zijn eigen kracht’…’Trump moet maar eens nadenken over de consequenties die de tegenmaatregelen van China kunnen hebben, als hij de bilaterale handel wil hinderen’.
Xinhua, People’s Daily, China Daily, Website ministerie van Buitenlandse Zaken van China, Global Times,
Kun je ook een artikel over schrijven wat Taiwan ervan denkt. De president van Taiwan had erg veel geld aan Clinton gegeven om te winnen en nu dit. Hoe zit het met de TPP en de alliance tussen deze 2.
Dr zijn meer geldstromen om te onderzoeken. Xi Jinping, Wen Jiabao. En meer, veel meer mensen uit de Chinese top. Onderzoek die dingen. Eindelijk ben ik het daarmee ben ik helemaal eens met hahaha.
vergeet niet dat we vrijwilligers zijn. niettemin een persoverzicht van reacties in de Taiwanese pers: http://focustaiwan.tw/news/afav/201611100009.aspx
Kiezen voor Clinton is kiezen voor het huidige establishment. Zowel de overwinning van Trump als Brexit is duidelijk een dikke middelvinger naar de gevestigde orde. Het woord “change” past eerder bij Trump dan Obama. Of dat het beter is voor China? Daarvoor moeten we afwachten, de eerste zes maanden als president zal het duidelijk worden. Trump wil in ieder geval geen verderzetting van TPP en TTIP, hij is voorstander om mee te doen met de AIIB. Hij wil dat Japen een actievere rol speelt op militaire vlak, dat laatste baart me wel zorgen.