De Belgische koning Filip is door president Xi verwelkomd in Beijing. Bij die gelegenheid legde Xi uit welke belangrijke perspectieven hij ziet voor samenwerking tussen België en China.
België is het enige Westerse land buiten de VS dat niet deelneemt aan de oprichting van de door China gelanceerde Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB). Xi noteert echter de bereidheid van België om deel te nemen aan infrastructuurprojecten in Azië en stelt dat wat China betreft de AIIB de deur voor België als gewoon lid wijd open laat.
Hij riep beide landen op de logistieke samenwerking verder te ontwikkelen om de handel tussen Europa en China plus de rest van Azië te bevorderen. Dat past in het Chinese globale plan van ‘Een Gordel, Een Weg’ dat geïnspireerd op de oude zijderoutes over zee en over land Europa en Azië beter met elkaar wil verbinden. Voor België spelen daarin vooral de zeehavens en de uitbouw van spoorwegcorridors die Europa verbinden met Azië.
Belangrijke ander domeinen voor samenwerking zijn de fabricage van hoogtechnologische producten, milieutechnologie, biologische geneesmiddelen en duurzame ontwikkeling. Die passen in de Chinese ontwikkelingsstrategie die nu gericht is op innovatie in plaats van lage lonen. China zoekt ook meer financiële samenwerking en hoopt op Belgische steun voor Chinese deelname aan het Europese Investeringsplan (het plan Juncker).
De Chinese regering ondersteunt ‘bekwame Chinese bedrijven’ om in België te investeren (een allusie op het in stilte afgevoerde bedrijvencentrum in Willebroek en het nieuw aangekondigde centrum in Louvain-la-Neuve?) en verwelkomt Belgische bedrijven om de Chinese markt te onderzoeken.
Koning Filip zei dat België met Brussel als zetel van de EU een politieke rol kan spelen om China en Europa dichter bijeen te brengen. België zal inspanningen doen om het Chinese ‘Een Gordel, Een Weg’ project te koppelen aan het Europese Investeringsplan.
Filip benadrukte dat zijn bezoek aan China zijn eerste buitenlands staatsbezoek is als koning. Xi en Filip waren aanwezig bij de formele ondertekening van 12 samenwerkingsakkoorden op het gebied van ruimtevaart, douane, wetenschap en technologie, kernbrandstof en onderwijs. Naast de officiële toespraken wisselden ze ook nog meningen uit over klimaatsverandering en de situatie rond de Grote Meren in Afrika.
In 2014 was België de zesde handelspartner van China binnen de EU. Het handelsvolume bereikte 27,3 miljard dollar.
Bron: China daily