President Xi Jinping heeft op de APEC-top te Manilla gewaarschuwd dat te veel initiatieven op het gebied van vrijhandel (FTA) tot versnippering kunnen leiden. Een verduidelijking van TPP, FTAAP, en RCEP overeenkomsten qua vrijhandel die op stapel staan.
President Xi Jinping sprak in Manila de top toe van de Asia-Pacific Economic Cooperation CEOs. Hoewel het thema van de bijeenkomst “Building Inclusive Economies, Building a Better World” is, maakte president Obama van de top misbruik om China op te roepen geen grond meer te winnen in de eilanden van de Zuid-Chinese zee en president Aquino spoorde hij aan tot “stoutmoediger stappen om de spanning in de regio te verminderen”. Om zijn voornemen kracht bij te zetten, bood Obama de Filipijnen voor $ 250 miljoen aan maritieme hulp aan en een bijkomend oorlogschip. Vietnam tekende een strategisch partnerschap met de Filipijnen om de banden in veiligheidskwesties te verdiepen. Xi Jinping pleitte er voor de onderlinge meningsverschillen door overleg op te lossen en wat het eigenlijke thema betreft, schaart China zich achter een betere regionale integratie. President Xi Jinping beloofde de bedrijfsleiders dat China onverkort de open deur politiek wil handhaven met bescherming van de buitenlandse investeerders. Hij waarschuwde expliciet dat diverse voorstellen tot vrijhandelsverdragen tot versnippering kunnen leiden.
Van Amerikaanse zijde stuurt president Obama aan op de ondertekening van het Trans-Pacific Partnership (TPP) waarbij Japan, Canada, Mexico, Chile, Peru, Australië, Nieuw Zeeland, Singapore, Brunei, Vietnam en Maleisië willen aansluiten. Deze landen vertegenwoordigen 40 % van de wereldproductie, maar sluiten China uit. China pleit daartegen binnen het APEC-kader voor een Free Trade Area of the Asia-Pacific (FTAAP) terwijl Obama op de APEC-top Zuid-Korea, Indonesië en Thailand probeerde het TPP binnen te loodsen. Langs de andere oceaan probeert Obama met Europa een Transatlantic Trade and Investment Partnership overeenkomst te bereiken die van de VS en de EU de grootste vrijhandelszone zouden maken.
China countert de Amerikaanse initiatieven met eigen vrijhandelsverdragen. Met de ASEAN bestaat al een vrijhandelsverdrag en dit wil Beijing uitbreiden tot het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), waarnaast ASEAN ook China, Japan, Korea, Nieuw Zeeland, Australië en India deel van zouden uitmaken, maar niet de VS. Voorts heeft China vrijhandelsakkoorden getekend met 20 landen waarbij IJsland, Zwitserland en Chili. Onderhandelingen met Noorwegen, Sri Lanka en Saoedi Arabië zijn bezig. De RCEP zou bij ondertekening 48 % van de wereldproductie omvatten en de FTAAP die zich nog maar in een studiefase bevindt, kan bogen op 57%. Hoewel de TPP het verst lijkt te staan want 11 landen ondertekenden op 5 oktober de overeenkomst, moeten ook nog de parlementen zich uitspreken. Presidentskandidate Clinton sprak zich al uit tegen de TPP en goedkeuring door de Republikeinen lijkt weinig waarschijnlijk. Insiders verzekerden ons dat de overeenkomst met Vietnam nog de onderhandeling van een aparte annex veronderstelt.
Toch wordt het interessant om te zien hoe de domino’s gaan aaneensluiten: Zuid-Korea is geneigd tot medewerking zowel met China als met het TPP. Van het Australisch parlement wordt verwacht dat het binnenkort het met China bereikte vrijhandelsakkoord goedkeurt. APEC directeur Alan Bollard gelooft dat het FTAAP kan fungeren als een soort brug tussen het Chinese en het Amerikaanse systeem. Volgens de Australische afgevaardigde in de APEC Business Advisory Council (ABAC) roept deze instantie op om de TPP zo snel mogelijk te ondertekenen omdat dit verder kan leiden tot bredere FTA’s zoals de FTAAP.
Bronnen: China Daily, SCMP, yahoo, sputniknews
.