Prinselijk bezoek werpt vruchten af (upd)

De resultaten van de missie die prins Filip in China leidt, worden stilaan concreet. We overlopen even enkele domeinen die vrij gevarieerd zijn. In de westelijke metropool Chongqing werd de vrachtspoorlijn Chongqing-Antwerpen ingehuldigd en ook samenwerking aangekondigd met de Luikse luchthaven.
Brouwerij Corsendonk sluit distributieakkoord
-De directie van de Corsendonk brouwerij ondertekende het akkoord tijdens een plechtigheid in Chongqing. Het is de Chinese Zhengyuan brouwerij die het bier van Corsendonk, dat gebrouwen wordt in Purnode nabij Dinant, in China zal gaan verdelen. De distributie gebeurt onder andere via staatswinkels. Er bestond er al een akkoord tussen de twee brouwerijen over een proefperiode van drie jaar. Dat akkoord wordt nu verlengd met tenminste tien jaar. Het akkoord houdt onder andere een wederzijds exclusiviteitsbeding  in. Momenteel wordt jaarlijks ongeveer 2.000 hectoliter Corsendonk bier in China verkocht. De bedoeling is om die hoeveelheid op termijn op te trekken naar 5.000 hectoliter.
Luikse luchthaven werkt samen met Chongqingse
De Luikse luchthaven en de Chongqing Airport Group hebben een samenwerkingsakkoord gesloten. Beiden zijn in contact met elkaar gekomen via TNT Express die in Luik haar hub heeft. Luik is Belgiës grootste vrachtluchthaven en de zevende Europese. 4 B747-400 cargo vliegtuigen verbinden wekelijks Chongqing en Luik. Van Chongqing wordt verwacht dat haar belang als Westerse hub in China toeneemt in de toekomst.
ICBC in zee met de Antwerpse diamant
De ICBC bank en het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) hebben al een overeenkomst afgesloten. ICBC was al enige tijd op zoek naar een investeringsalternatief voor haar 240miljoen klanten – waarmee ze meteen ook de derde grootste bank ter wereld is – en heeft die met de Antwerpse diamantsector nu dus gevonden. Net als andere banken die al actief zijn in de sector, zal ICBC onder meer prefinanciering bieden bij aankoop van diamanten. Het akkoord is voor het AWDC, beheerder van tachtig procent van de wereldwijde handel in ruwe diamant en vijftig procent van de wereldwijde handel in geslepen diamant, uiteraard een mijlpaal.“Dit is een erg belangrijk akkoord. Het is de eerste keer dat een Chinese bank zich volledig verbindt met deze sector en beslist om via Antwerpen de diamant te financieren”, aldus Ari Epstein, CEO van het Antwerp World Diamond Centre. ‘We hopen dat met de contacten die de Antwerpse diamantsector ter beschikking heeft, ook voor andere sectoren uit België, deuren in China zullen opengaan. Op 24 oktober start AWDC voor de eerste keer met een tiendaagse roadshow door China. In vijf verschillende steden zullen de belangrijkste Chinese juweliers kennis maken met de Antwerpse diamantsector. Ook ICBC en de Chinese overheid steunen dit project. Doel van deze roadshow is het AWDC naamsbekendheid te geven in China en er wordt gehoopt op 4000 geïnteresseerden..
bpost sluit contract met Trade2CN
Het Belgische postbedrijf bpost wil in China een logistiek platform opzetten, in samenspraak met de Chinese partners Trade2CN die een “memorandum of understanding” tekenden. De bedoeling van het platform is de onlineverkoop tussen China en Europa te vergemakkelijken. De bedoeling is om de talrijk toenemende online handelaars een logistiek platform aan te bieden.” De koper, waar ook ter wereld, krijgt dan via bpost international zijn bestelde product veilig, tegen een transparante all-inprijs en conform aan alle formaliteiten thuis geleverd”, De Belgen gaan hiervoor samenwerken met Trade2CN, het Chinese e-commerce platform dat meer dan 40.000 bedrijven en merken in China groepeert. Om de lokale contacten soepel te laten verlopen, opent bpost begin 2012 ook een eigen verkoopkantoor in Peking. (belga)
Egemin sluit contract in China
Het automatiseringsbedrijf Egemin uit Zwijndrecht heeft een licentie op haar technologie voor automatisch geleide voertuigen verkocht aan het Chinese Hangzhou Rainbow Technology. Die mag ze nu gebruiken om ze in eigen producten voor de Chinese markt aan te brengen en het wordt daardoor de derde bedrijf met een dergelijke vergunning in China. Nog in China tekende Egemin een technologieovereenkomst met de Tsinghua University om een Sino-Euro Technology Innovation Center op te richten. Het innovatiecentrum heeft als doel de samenwerking tussen Chinese en Europese bedrijven te bevorderen. China wordt voor Egemin een belangrijke markt. Het automatiseringsbedrijf werkte er al voor Hanssens Transmissions in Tianjin (volautomatisch magazijn), Chungzhu Aluminium (vloerkettingbaansysteem) Hanbell Shanghai en Sichuan Tobacco (automatisch geleide voertuigen systeem). Egemin opende begin dit jaar trouwens vestigingen in Shanghai en Hongkong om de groeiambities kracht bij te zetten. (Belang van Limburg)
Chinees investeert 150 miljoen aan UCL
De UCL heeft met een Chinees investeerder een partnerschap gesloten waarbij de Chinees Gong op 4 jaar tijd belooft 150 miljoen € te investeren in een industriepark dat spin-offs van de universiteit groepeert. Er zal worden nagegaan of een Belgische technologische innovatie een Chinese innovatie kan aanvullen. De twee zijden van incubators gaan dus samenwerken aldus prorector Macq die veel van dit “open innovatie”- project verwacht en ook weet mee te delen dat de grootste Chinese bank dit project volgt.(rtbf) Overigens gaat de Antwerpse universiteit samenwerken met deze uit Chongqing voornamelijk qua uitwisseling van studenten, zo werd dinsdag bekend.
Brussel mikt op Shenzhen
Hoewel Shenzhen maar facultatief aangedaan kan worden op de prinselijke reis, ziet het Brussels gewest vooral heil in deze stad. De export van Brussel naar China is verdubbeld tot 4,5 % van de Brusselse export. De Brusselse delegatie op de prinselijke reis telt 55 ondernemingen op een totaal van 223. Best vertegenwoordigd zijn de sectoren financiën, advocaten en consultancy. Brussel probeert ook meer Chinese toeristen te lokken. Volgens de Brusselse minister Cerexhe zijn meer en meer Chinese bedrijven geïnteresseerd om zich in de speciale incubatorzone te Neder-over-Heembeek te vestigen en 3 ervan tekenen deze week. Naar schatting zouden er 20 bedrijven geïnteresseerd zijn,  aldus Jun Feng van Aigo Digital (7sur7.be; DS) Een van de bedrijven die er zich willen vestigen is China Asia United Group die 20 % van de Chinese markt in zeevruchten heeft. Minister Cerexhe heeft ook met telecomgigant Huawei onderhandeld over de vestiging van hun toekomstige hoofdzetel in Europa, maar ondervindt daarover concurrentie met Amsterdam en Luxemburg. Tenslotte bezocht de Brusselse minister CIMC die gespecialiseerd is in passerellen voor luchthavens.
SCK bestraalt silicium in China
(Belga) Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) heeft tijdens de prinselijke missie in China een belangrijke overeenkomst getekend voor het bestralen van silicium. Eén van de grootste spelers in deze markt, Tianjin Huan-Ou Semiconductor Material & Technology, heeft een driejarig contract gesloten met het SCK voor het doperen van silicium. Dat meldt het studiecentrum. ‘Gedopeerd’ silicium is zuiver silicium met een minieme toevoeging van een verwant chemisch element. Door bestraling gedopeerd silicium is de ideale halfgeleider voor onder meer windturbines, zonne-energietoepassingen, hybride voertuigen en hogesnelheidslocomotieven. Chemische elementen op een erg homogene manier toevoegen aan silicium kan enkel door bestraling in een onderzoeksreactor als de BR2-reactor van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Het SCK investeerde pas nog in meer dan een verdubbeling van de bestralingscapaciteit voor silicium, omdat het een grotere vraag naar zogenaamd gedopeerd silicium verwacht. Naast het nieuwe contract zijn er vergevorderde gesprekken met andere Chinese ondernemingen, aldus het SCK, en ook Japanse klanten van het studiecentrum trekken hun vraag op. “Momenteel staat het SCK in voor 20 procent van de wereldproductie en de tendens is onmiskenbaar stijgend”, meldt het SCK. “Voor ons betekent de doorbraak in China, de grootste producent van halfgeleiders ter wereld, een bevestiging van onze leidende rol hierin.”
Belgisch bedrijf bouwt in China hoogste koeltoren ter wereld
Het Waalse bedrijf Hamon bouwt in Xianning, in het centrum van China, de hoogste koeltoren ter wereld. Eens het werk af is, zal de toren 209 meter hoog zijn. Hanon is gespecialiseerd in het bouwen van koelinstallaties voor energiecentrales in droge gebieden. Hamon is gevestigd in Mont-Saint-Guibert, heeft 200 personeelsleden waarvan 150 ingenieurs. Het bedrijf bouwde eerder al koeltorens in China, maar typisch is de “droge koeling” die gebruikt wordt in regio’s met weinig water en gebaseerd is op het principe van koeling in wagens. Prins Filip, die momenteel op handelsmissie is in dat land, kreeg zaterdag een rondleiding in een koelinstallatie op honderd kilometer van Peking. De kost bedraagt 10 miljoen €. (rtl)
Franco Dragone bouwt theaters
In het kader van de Belgische handelsmissie in China sluit de Franco Dragone Entertainment Group uit La Louvière een groot contract af met Dalian Wanda, de belangrijkste vastgoedgroep in de handels- en cultuursector. De overeenkomst slaat op het ontwerp, de productie en het beheer van ten minste vijf permanente voorstellingen in vijf Chinese steden gedurende meerdere jaren. Evenveel nieuwe theaters zullen ingeplant worden in stedelijke centra of in toeristische complexen die beheerd worden door de groep Dalian Wanda. Volgens de Franco Dragone Entertainment Group zal het eerste van die toekomstige voorstellingen eind 2013 opgezet worden in Wuhan. Het opzet vergt een investering van maar eventjes 250 miljoen euro, de bouw van een theater inbegrepen. Het contract voor de diverse theaters slaat op minimum 10 jaar. Voor ieder van de opvoeringen wordt een aangepast theater ontworpen en gebouwd, onder toezicht van de Franco Dragone Entertainment Group. De andere theaters komen in Dalian, Hainan en Xishuangbanna. Meer dan 90 procent van de artiesten zullen Chinees zijn. Echo/LeVif
Franco Dragone tekende ook voor de voorstelling die maandagavond in Peking werd opgevoerd naar aanleiding van 40 jaar diplomatieke betrekkingen. Minister Vanackere had nog een onderhoud met vice-president Xi Jinping vooraleer hij naar België terugkeerde. Ook prinses Mathilde keerde terug omdat ze de tiende verjaardag van haar dochtertje wil meevieren. Op het einde van de reis werden op de signeersessie 27 contracten getekend, maar gedurende de gehele reis zouden het er 40 zijn. Daarnaast zijn er nog talrijke MOU’s getekend,  maar naar verluidt wordt de inhoud hiervan liever geheim gehouden tot er een heus akkoord is. (FET)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *