De raad van bestuur van Lexmark heeft unaniem het voorstel van een Chinees consortium het bedrijf over te kopen goedgekeurd.
Lexmark is een Amerikaanse fabrikant van printers. De overname geschiedt door een consortium van drie Chinese bedrijven: Apex Technology, een Chinese fabrikant van onderdelen voor printers en inktcartouches, die genoteerd wordt op de beurs van Shenzhen, PAG een privé investeringsgroep uit Hongkong, en het Chinese conglomeraat Legend Holdings.
De kopers zijn bereid in totaal 3,6 miljard dollar te betalen voor Lexmark; ze bieden een bonus van 16,8% bovenop de laatste koers van het aandeel vóór het overnamebod. Het hoofdkwartier van Lexmark blijft in Kentucky en de huidige PDG blijft aan. De overname past in de Chinese strategie om technologische ervaring, bekende merken en nieuwe markten te verwerven.
De PDG van Lexmark, Paul Rooke, verklaarde dat de overname Lexmark de kans biedt om meer door te dringen op Aziatische markten. De voorzitter van Apex technologie ziet nieuwe kansen voor groei van zijn bedrijf dank zij de nauwe band met Lexmark.
De overname moet nog goedgekeurd worden door de concurrentiewaakhond in verschillende landen en door het Committee on Foreign Investment in de VS. De leiding van Lexmark verwacht echter geen problemen.
De overname van Lexmark is maar één van de vele Chinese overnames die recentelijk in het nieuws kwamen. Een andere recent goedgekeurde en veelbesproken overname is die van het grootste melkveebedrijf van Australië. De overnamepoging van de Amerikaanse Starwood hotel groep door het Chinese Anbang voor 14 miljard dollar ging vorige maand echter niet door.
Een en ander leidt tot het verwijt dat China bezig is de wereld op te kopen. Zo weet de Financial Times te melden dat volgens Thomson Reuters Chinese bedrijven voor 101 miljard overnames deden in het eerste trimester; dat is 15% van de wereldwijde overnames. Over heel het jaar 2015 kwamen Chinese bedrijven aan 109 miljard dollar overnames.
Het Chinese Ministerie van Handel stelt in een communiqué dat de Chinese overnames in het buitenland aan een normaal ritme vooruitgaan. Het wijst erop dat de geciteerde cijfers een amalgaam zijn van echte deals en overnames die nog niet beslist zijn. Zo zou de afgesprongen Starwoods overname meegeteld zijn in de geciteerde cijfers. Sommige bronnen hebben het zelfs over 113 miljard dollar overnames in het eerste trimester, terwijl het echte volume 15,56 miljard dollar bedraagt. Voor 2015 bedraagt het juiste cijfer slechts 40,1 miljard dollar, dit is 6,2% van het wereldwijde totaal. China moest de VS, het VK, Duitsland, Frankrijk en Japan laten voor gaan. De woordvoerder van het ministerie wijst ook op de positieve gevolgen van overnames door Chinese bedrijven. Een voorbeeld is de Amerikaanse bioscoopgroep AMC Entertainment die in 2012 overgenomen werd. Nog hetzelfde jaar geraakte het bedrijf uit de rode cijfers. Het is intussen op de beurs van New York genoteerd en er zijn in de VS 1,100 bijkomende banen geschapen.
Bron: Financial Times, Xinhua