Productie en consumptie vitaal in strijd tegen COVID-19, voor China en de wereld

In China is er verbetering op het medische front, zodat er nu tegelijk meer aandacht kan gaan naar de economie en de consumptie. Ook die is immers essentieel om de epidemie met COVID-19 te overwinnen, in China en in de wereld.

foto IC

De toename van de besmettingen met COVID-19 in China blijft trager verlopen, nu zelfs in Hubei en Wuhan.

Waarom voorzichtig blijven?

Het aantal genezen patiënten is wereldwijd intussen meer dan de helft van het aantal zieken (ongeveer 62.000 tegenover 110.000). Voorzichtigheid blijft geboden. De bestrijding van het virus blijft de allereerste prioriteit om een aantal redenen. Er zijn nog altijd meer dan 80.000 patiënten in China zelf. Er is een terechte angst voor een comeback van de epidemie: mensen arriveren nu in China uit landen waar de uitbraak nog veld wint (Italië, Zuid-Korea). Er zijn gevallen gemeld van patiënten die op het punt stonden genezen te worden verklaard en die vlak voordat ze uit observatie mochten, hervielen. Veel kenmerken van de ziekte en de ziekteverwekker zijn nog omgeven door mysterie. Het kan nog een tijd duren voordat er medicamenten en vaccins zijn.

It ’s the economy…

Anderzijds is het echt nodig dat de economie daar waar mogelijk weer opleeft. Ook dat is een essentieel onderdeel van de strijd tegen COVID-19 in China en in de wereld. Een verzwakte en geïsoleerde bevolking is kwetsbaar. Daarbinnen zitten groepen die extra hulpbehoevend zijn. Burgers in de afgesloten steden willen weer aan het werk, onder meer om gewoon te kunnen leven en aan hun financiële verplichtingen te kunnen voldoen. De gezondheidszorg heeft hulpmiddelen nodig, voor COVID-19, maar ook voor andere aandoeningen. De agenda van China duldt weinig uitstel, voor het land zelf en voor de rest van de wereld. De armoedebestrijding moet beslist worden afgewerkt. China heeft de wereld in gunstige zin veranderd en kansen geschapen in de strijd tegen de klimaatverandering. Ontwikkelde landen en landen die nog in ontwikkeling zijn hebben China hierbij nodig. Ten slotte heeft China dank zij zijn hervormingen en openheid een sterke en levensbelangrijke positie in de wereldeconomie. Landen beseffen nu hoe innig hun banden met China zijn en hoezeer China sinds 2008 heeft bijgedragen om de wereldeconomie overeind te houden. Met een boutade zou je kunnen zeggen: too strong to fail.

consumptie
Controle van een medisch N95 masker in Chongqing
(foto Xinhua/Wang Quanchao)

Productie

De Chinese regering zet alles op alles om met aangepaste maatregelen de productie in eigen land aan te zwengelen. Ze wil nu verder kunnen voldoen aan de groeiende vraag uit het buitenland (de VS onder andere) naar Chinese mondmaskers, beschermende kledij, ontsmettingsmiddelen en testkits. Bedrijven die ertoe in staat zijn is gevraagd om een deel van hun activiteit om te schakelen. Ze maken bijvoorbeeld maskers of andere medische hulpmiddelen naast ondergoed, auto’s of zelfs smartphones. China produceert intussen elke dag 1,6 miljoen medische N95 mondmaskers (acht keer meer dan vroeger). Het principe van de betrokken ministeries (Industrie & Informatica, en Handel) is de binnenlandse bevoorrading veiligstellen en daarna leveren aan het buitenland. China blijft streven naar een ‘wereld met een gemeenschappelijke toekomst’ en benadrukken dat ‘virussen geen grenzen kennen’. Het is overigens in dat kader dat China 20 miljoen dollar doneert aan de internationale hulp van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Informatica

Nog een sector die dringend volledig op gang moet blijven of komen is die van de informatica. Niet alleen het onderwijs, maar ook de gezondheidszorg hangen er voor een deel vanaf. Er zijn online cursussen. Er is consultatie, diagnose en behandeling mogelijk voor mensen met milde symptomen en andere aandoeningen dan het coronavirus. De meeste burgers kunnen hun basisbehoeften regelen en vervullen met hun telefoon: medicijnen en eten bestellen, ontspanning, aankopen.

In- en uitvoer

Na het bekendmaken van de cijfers voor de handel baart de import en export China grote zorgen. Vooral de handelspartners buiten de ASEAN moeten het laten afweten: de EU-landen, Japan en de VS. Zo is de uitvoer naar de VS in januari en februari, vergeleken met vorig jaar, met 26,6% gekrompen. Te vrezen valt dat de vraag nog gedurende lange tijd sterk zal verminderen. De invoer is iets minder getroffen, dank zij maatregelen van de regering en de US-China phase one trade deal. De kleine bedrijven die 60% van het bbp voortbrengen en 80% van de banen opleveren komen slechts zeer langzaam terug in actie. Eind vorige week was 52% van die ondernemingen weer opgestart.

Winkelcentrum Nanjing, provincie Jiangsu op 19 februari (foto CNS)

Consumptie is de crux

Volgens sommige analisten is het kernpunt niet dat van de grondstoffen, de logistiek of de productie, maar de consumptie. Zal de (vooral binnenlandse) vraag weer aantrekken, zodat productie en diensten niet met voorraden en met tekorten aan geldmiddelen blijven zitten? Hoe het vertrouwen en de consumptie van de Chinese bevolking te herstellen is volgens velen de kernvraag die de regering zal moeten beantwoorden. Dat alleen de Chinese regering, onder leiding van de Communistische Partij die vraag kan en absoluut wil beantwoorden, omdat de Chinese leiders oprecht het volk willen dienen is iets wat velen in het Westen blijkbaar nog niet begrijpen. Anders is het moeilijk te verklaren dat sommige politici en journalisten (vooral in de VS) blijven hopen en ervoor ijveren dat deze COVID-19 crisis het vertrouwen van de bevolking in het Chinese systeem zal beschadigen.

Bronnen: Global Times, Xinhua, SCMP, Vox.com, New York Times, BBC, DeWereldMorgen, fmprc.gov.cn/mfa_eng (website min. BuZa China)


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *