Elk jaar worden in China 5 miljoen televisies, 4 miljoen koelkasten, 6 miljoen wasmachines en 10 miljoen gsm’s verschroot. Meestal zelfstandige schroothandelaars halen deze producten op en zij spelen ze door aan kleine ateliers, die het schroot weliswaar massaal maar onveilig behandelen. Anderzijds krijgen professionele behandelingsdiensten te weinig elektronisch afval binnen. De nieuwe regelgeving, die de behandeling van de witte afval enkel toestaat aan vergunde behandelaars, wil verandering brengen in deze schizofrene toestand.
Overal in China zie je doorheen de stadsbuurten schroothandelaars op hun driewielers op zoek naar schroot. Geheel China telt zo’n 20 miljoen recyclagehandelaars. In de stad Kanton alleen zijn er 100.000 dergelijke venters die een zakencijfer realiseren van 12 miljard yuan. De toestand is dezelfde in andere steden.Volgens Zhou Jing, secretaris-generaal van de ‘Changsha Resource Recycling Association’ zijn er momenteel vier kanalen om af te geraken van de huishoudtoestellen. Vooreerst de privéventers, die de tuigen opkopen en doorspelen op rurale afvalmarkten waar de toestellen op een primitieve manier worden uiteengehaald; ofwel gaat het toestel naar een reparatiecentrum die ze herverpakt in tweedehandswaren; er zijn ook recyclagecentra die oude tuigen opkopen van dealers;en ten slotte zijn er recyclagecentra op buurtniveau, die de toestellen verkopen aan tweedehandsmarkten in Zuid-China. Zo’n 80 % van de toestellen volgt de eerste twee kanalen. Volgens Xu Dongsheng, adjunct-secretaris-generaal van ‘China’s Vereniging van huishoudtoestellen’, veroorzaakt het uiteenhalen door de privérecyclage verontreiniging. Zowel het gesoldeerd tin als de plastieken gedeelten van de toestellen bevat toxische stoffen. In een computer is de helft van de 700 gebruikte chemicaliën schadelijk voor de gezondheid: bijv. lood, cadmium, arsenicum, nikkel en hydrargum.
Volgens Greenpeace passeert 70 % van ’s werelds elektronisch afval via China, meestal door Guiyu. Zo’n 80 % van de 150.000 bewoners is er betrokken bij het ontmantelen ervan. Naar verluidt kost het behandelen van Amerikaans afval in eigen land 300 Chinese yuan, terwijl het maar 100 yuan kost om dit illegaal naar China te exporteren. Het Greenpeacerapport noteert verder dat “de behandeling in Guiyu meestal gebeurt in familiewerkplaatsen zonder uitrusting en fondsen. Om kosten te besparen, geschiedt het uiteenhalen op de snelste en meest directe manier, die ernstig de grond en het grondwater vervuilt”.
Enkele grote producenten, zoals TCL, HP en Lenovo, hebben reeds enthousiast gereageerd op de nieuwe regulering en ze zijn bezig eigen recyclage-eenheden op te zetten. TCL heeft reeds 200 miljoen geïnvesteerd in recyclage en zal zowel in Guangdong en Tianjin recyclageparken aanleggen.
Bronnen: China Today, trade2save.com, science daily, e-waste guide