Provincie Guangdong neemt bijkomende maatregelen tegen discriminatie Afrikanen

Begin april waren er klachten wegens discriminatie van Afrikanen die in Kanton leven. Die incidenten gebeurden na de uitbraak van een cluster COVID-91 besmettingen bij Nigerianen in Kanton. Afrikaanse regeringen reageerden. De Chinese overheid verklaarde dat discriminatie illegaal is. Nu worden bijkomende maatregelen genomen om dat te verzekeren.

Chinees-Afrikaans meisje

Begin april kwamen er een aantal klachten van Afrikanen in Kanton die discriminerend behandeld werden in de strijd tegen het coronavirus. Zwarte Afrikanen werden ten onrechte in gedwongen quarantaine geplaatst of gedwongen zijn zich herhaaldelijk te laten testen. Op het Chinese internet verschenen berichten die Afrikanen gelijk stelden aan besmettingsgevaar. Uit schrik zetten burgers Afrikanen uit hun logement of hotel, en sommige winkels weigerden nog Afrikanen te bedienen.

Een aantal Afrikaanse regeringen en de Afrikaanse Unie stelden vragen of protesteerden. China ontkende met klem dat het discriminerend optreedt. In de maatregelen tegen corona moet iedereen gelijk behandeld worden, Chinees of vreemdeling, van gelijk welk land. De Chinese regering beloofde te onderzoeken wat in Guangzhou misliep; de lokale overheid moest ‘onmiddellijk haar werkmethode bijsturen’. Op die manier werden de diplomatieke plooien gladgestreken. We schreven hierover eerder in detail.

Om herhaling te voorkomen, de Afrikaanse gemeenschap in Kanton gerust te stellen en de goede relaties tussen de Afrikaanse landen en China te houden zijn nu bijkomende maatregelen genomen in de provincie Guangdong waarvan Kanton (Guangzhou) de hoofdstad is. De maatregelen gingen in op 2 mei.

McDonald’s

Eerder al was McDonald’s China verplicht geweest zich te verontschuldigen omdat een vestiging in Kanton een bord plaatste dat Afrikanen niet welkom waren.

Op 2 mei werd op een bijeenkomst met vertegenwoordigers van ondernemingen opgeroepen om ‘resoluut in het verweer te gaan tegen racisme’. Op die bijeenkomst waren ook Afrikaanse diplomaten uitgenodigd.

De lokale overheid beklemtoonde het verbod voor dienstverleners om vreemdelingen en Chinese burgers verschillend te behandelen. Elke discriminatie op basis van nationaliteit, ras, geslacht of huidskleur is uit den boze.
Huiseigenaars hebben geen recht om de voorwaarden van een huurcontract te veranderen, of om de waarborg van de huurder in te houden.
Chauffeurs van taxi’s of bussen zullen aangeklaagd en gestraft worden indien ze bepaalde reizigers weigeren mee te nemen.
Er is intussen een permanent bemande klachtenlijn opgezet voor vreemdelingen die discriminatie willen melden.
Er komen maatregelen om het leven voor vreemdelingen gemakkelijker te maken. In Guangdong heeft men om binnen te mogen in openbare gebouwen een app nodig. Die app houdt bij of men gezond is. Vooraleer binnen te gaan in parken, restaurants of openbaar vervoer moet men met de app een QR code scannen. Voor sommige buitenlanders is dat systeem niet werkbaar. Voortaan zullen zij openbare gebouwen mogen betreden op voorwaarde dat ze geen koorts hebben en een document kunnen voorleggen met persoonlijke informatie over hun gezondheid, of een negatief testverslag, of een bewijs van einde van quarantaine; die laatste twee mogen maximum een week oud zijn.

Op de vergadering waren van de horeca en de transportsector en diplomaten van Mali, Ethiopië, Ghana en Senegal. Die toonden zich tevreden.

Maximus Ogbonna, de voorzitter van de Vereniging van Nigerianen in China vind de maatregelen goed maar heeft nog bedenkingen. Liggen de boetes voor discriminerend gedrag al vast en zijn die hoog genoeg? En er zijn nog steeds klachten dat Afrikanen zich herhaaldelijk moeten laten testen. Gaat dat met de maatregelen veranderen?

Bron: South China Morning Post

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *