China waarschuwde vandaag dat het mogelijk ‘actie zal ondernemen om zijn soevereiniteit te vrijwaren’. Het was een antwoord op het feit dat de Verenigde Staten handelsbesprekingen met Taiwan hebben aangekondigd.
Hoewel Taiwan en China sinds de splitsing in 1949 geen officiële betrekkingen hebben gehad, zijn ze met elkaar verbonden door handels- en andere economische investeringen ter waarde van miljarden dollars.
Streven naar vrede via de economie
China is ook de grootste handelspartner van het eiland. Tot voor kort was dat een situatie die China en Taiwan nader tot elkaar bracht. De Volksrepubliek heeft er op deze en andere manieren altijd naar gestreefd om op een vreedzame wijze zijn territoriale integriteit te herstellen, die immers geschonden is door de bekende de facto autonomie van Taiwan. Het herstel van het territorium is per definitie de bekrachtiging van de Chinese soevereiniteit.
Steeds dubbelzinniger
Voor de VS die geen diplomatieke betrekkingen hebben met Taiwan, is het eiland de negende grootste handelspartner. Meer exportovereenkomsten tussen Taipei en Washington zouden de separatistische leiders van Taiwan kunnen helpen nog meer afstand te nemen van Beijing en een vreedzame hereniging moeilijker te maken. Kurt Campbell, de coördinator van de Amerikaanse president Joe Biden voor de Indo-Pacific-regio, zei vorige week al dat handelsbesprekingen ‘onze banden met Taiwan zouden verdiepen’, maar blijft beweren dat het beleid van Washington niet verandert. Deze tegenstrijdige houding noemen de leiders van de VS ‘onze strategische dubbelzinnigheid’.
Respect gevraagd
De regering van de Chinese president Xi Jinping bekritiseert de geplande handelsgesprekken en benadrukt dat Taiwan niet het recht heeft om zijn eigen buitenlandse zaken te regelen. Beijing waarschuwde Washington nogmaals om de separatisten in Taipei niet aan te moedigen. De woordvoerster van het ministerie van Handel, Shu Jueting, riep Washington op om ‘de kernbelangen van China volledig te respecteren’. De politici van de VS weten dat ‘China altijd gekant is tegen elke vorm van officiële uitwisselingen tussen welk land dan ook en de Taiwanese regio van China’, zei mevrouw Shu Jueting. Ze voorspelde klaar en duidelijk: ‘China zal alle nodige maatregelen nemen om zijn soevereiniteit resoluut te vrijwaren.’
Sancties tegen personen
Als antwoord op officiële bezoeken aan Taiwan, eerst van parlementsvoorzitter Nancy Pelosi en daarna van nog 5 hooggeplaatste Amerikaanse volksvertegenwoordigers, heeft China visumverboden en andere sancties opgelegd aan Taiwanese politieke figuren die van separatisme worden verdacht. Eerder waren er al uitgebreide gewapende manoeuvres rond het eiland dat voor China de jure tot zijn grondgebied behoort, en waar het Chinese leger dus het recht heeft te oefenen. Het Taiwan Work Office van de Communistische Partij van China heeft een verbod uitgevaardigd aan bepaalde politici om het Chinese vasteland of de speciale administratieve zones van Hongkong en Macau nog langer te bezoeken. De personen tegen wie wordt opgetreden zijn Bi-khim Hsiao, de belangrijkste gezant van Taipei in de VS en de anti-Chinese activist Lin Fei-fan. Verder gaat het om Koo Li-hsiung, Tsai Chi-chang, Ker Chien-ming, Chen Jiau-hua en Wang Ting-yu. Vorig jaar al waren er dergelijke sancties tegen Su Tseng-chang, You Si-kun en Jaushieh Joseph Wu.
Gevaarlijke escalatie
De escalatie van de spanning waar Washington volgens Beijing op aanstuurt blijkt verder uit grote geplande legeroefeningen van de VS en bondgenoten volgende week. Daarbij hebben politici uit Japan en het Verenigd Koninkrijk aangekondigd het voorbeeld van mevrouw Pelosi te willen volgen. Het gaat om zeer riskante stappen die niet van aard zijn een sfeer van vredelievendheid, respect en begrip voor elkaars belangen te creëren.
Bronnen: Global Times, Morning Star