Nadat Huawei al vorig jaar een akkoord sloot met Proximus voor het uitrollen van 5G in België, heeft nu ook de groep Orange in Parijs met Huawei daarover een samenwerkingsakkoord afgesloten. Het akkoord voorziet eveneens samenwerking in mobiele cloud computing zowel in Europa als in Afrika.
Even herinneren waarom de ontwikkeling van 5G zo belangrijk is. Niet enkel duurt het binnenhalen van een film nauwelijks enkele seconden, maar vooral ondersteunt 5G zelfrijdende wagens die permanent online moeten zijn. Wanneer een hindernis opduikt, is vooral de korte reactiesnelheid belangrijk en bij 5G bedraagt die maar 1 milliseconde terwijl deze bij 4G nog 50 milleseconden bedraagt. Ook voor tele-geneeskunde is deze kortere reactiesnelheid van groot belang.
Voorts is 5G nog nodig om de explosieve groei van het ‘Internet der dingen’ mogelijk te maken. De huidige 4G technologie laat maar 10.000 simultane internetverbindingen per km2 mogelijk terwijl dit met 5G communiceren van koelkasten, bewakingscamera’s, energiemeters en thermostaten tot 1 miljoen verbindingen mogelijk maakt. 5G is ook een vereiste om 3D-video’s, holografische beelden en virtual/augmented reality op mobiele toestellen te bekijken evenals een mobiele toegang tot de Cloud.
Als gevolg van het bezoek van koning Filip aan het Huawei-hoofdkwartier te Shenzhen hebben VUB/ULB samen met Proximus en het Brussels gewest een akkoord getekend opdat Huawei er de 5G-technologie zou ontwikkelen op een ‘campus van de toekomst’. Het afgelopen jaar sloot Proximus met Huawei een nog breder akkoord voor de ontwikkeling van 5G.
Technisch
De 5G-antennes zullen met de bestaande zendmasten kunnen communiceren zodat deze niet vervangen hoeven te worden. Wel zullen op plaatsen waar druk wordt gesurft (bv. winkelstraten, festivalweides..) zogenaamde ‘small cells’ worden aangebracht. Proximus test 13 van deze kleine basisstations uit in het centrum van Antwerpen en deze krikken de huidige 4G-snelheid ter plaatse met de helft op. Behalve het gebruik van ‘small cells’ vergt 5G extra spectrum of frequenties voor mobiel internet want de traditionele lagere frequentiebanden die daarvoor gebruikt worden raken stilaan overbelast. Daarom onderzoeken Proximus & Huawei daarvoor het gebruik van de zogenaamde millimeter banden tussen 6 en 60 GHz waar nog heel wat plaats is.
Ondertussen rolt de sector 4,5G uit. Die verdrievoudigt de snelheid van de huidige 150 tot 450 megabit per seconde. Naast snellere downloads zal dat ook de beeldkwaliteit van video’s op onze smartphones en tablets opkrikken. In ons land rolt Proximus de upgrade volgend jaar in enkele steden uit. Daarna komt de rest van België traag maar gestaag aan de beurt; pas na 2020 zal de volledige nationale dekking worden bereikt. Technologiehoofd Standaert: ‘4G gaat niet snel verdwijnen. 5G zal zijn voorganger niet vervangen, maar aanvullen.
Orange
Vorige week heeft de Franse telecomgigant Orange met Huawei een partnerschap getekend. Voor 5G en de cloud. Het akkoord laat toe samen te werken op 5G sleutel technologieën op 3 vlakken: infrastructuur, operaties en de ontwikkeling van het ecosysteem. Binnen deze context gaan ze samenwerken over de mobiele cloud, besparen op de netwerk flow en het delen van 4G en 5G in de frequentiebanden. Daarnaast zullen Huawei en Orange focussen op specifieke scenario’s voor 5G zoals brede dekking in Afrika en ook energie-efficiency. Zowel Orange als Huawei zijn in de wolken over de samenwerking. Voor Huawei is vooral de link naar Afrika belangrijk. Wat België betreft herinneren we er aan dat Orange zowel de mobiele klanten van Telenet bedient als dat het onlangs de operator Base heeft overgenomen.
Bron: TIJD, en.ce.cn