Qatarees gas gewild in China en Europa

Staatsenergiebedrijf Sinopec heeft een contract voor vloeibaar aardgas afgesloten met Qatar. Het is niet alleen één van de grootste ooit, met een looptijd van 27 jaar is het een record qua duur. De Chinese benadering verschilt van de Europese.

Foto: Wikimedia Commons Disclaimer

Sinopec zal gedurende 27 jaar jaarlijks 4 miljoen ton vloeibaar aardgas van QatarEnergy afnemen. Het akkoord komt er op het moment dat Europa in allerijl alternatieven zoekt voor Russisch aardgas en daarvoor ook zijn hoop in Qatar stelt.

Geen alleenstaand geval

Volgens de energieminister van Qatar heeft het Chinese contract de langste levertermijn ooit voor vloeibaar aardgas. Volgens hem zal het ‘de zeer goede bilaterale relaties verstevigen en helpen om aan de toenemende energiebehoeften van China te voldoen’.

Het akkoord komt kort na een tienjarig leververdrag dat in 2021 ondertekend werd door Guangdong Energy Group Natural Gas Company. Sinopec zelf verwacht nog meer contracten te ondertekenen; het beschouwt Qatarenergy als een strategische en betrouwbare partner.
China en Qatar hebben in mei een energie partnerschap afgesloten.

Europese benadering verschilt

Europese landen willen ook vloeibaar aardgas kopen in Qatar. Duitsland tekende met Qatar een energiepartnerschap. Maar Europeanen streven naar kortlopender en flexibeler contracten. Volgens Neil Beveridge, energie analyst bij Bernstein, komt dit door de onzekerheid over de toekomst van aardgas in de Europese energiemix. China daarentegen rekent nog geruime tijd op aardgas als één van de middelen om zijn sterke afhankelijkheid van steenkool af te bouwen. Volgens een recente peiling van McKinsey zijn de Europese kopers ook onzeker over de toekomstige vraag bij hoge prijzen, terwijl Chinese kopers vertrouwen hebben in een stabiele vraag.

Genoeg voor iedereen

De uitvoercapaciteit van vloeibaar aardgas door Qatar moet tussen 2020 en 2026 stijgen van 77 naar 110 miljoen ton per jaar. In 2027 moet de capaciteit verder stijgen naar 126 miljoen ton. In 2021 was Qatar met 20% van de wereldmarkt de tweede uitvoerder, na Australië. Dit jaar wordt de VS echter de grootste uitvoerder. Verwacht wordt dat de helft van de Qatarese uitvoer naar Europa vertrekt en de andere helft naar Azië.

Bron: Financial Times

2 comments for “Qatarees gas gewild in China en Europa

  1. Meer van de eu hebben niet genoeg lng schepen om alles te kopen. Zelf bouwen van lng scheppen en stations kost tijd. En ze weten niet eens hoe je het moet bouwen.

  2. Duitsland had net een deal gesloten met Qatarees met VS als middelman. Hoe de prijs verschil zou zijn is nog de vraag. Er varen nu 20 LNG schepen van de VS voor meer dan 2 maanden rond de Noordzee puur om op het eerste sneeuw te wachten voor de hoge verkoopprijs.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *