Raamakkoord met Taiwan ondertekend

Het Raamakkoord voor Economische Samenwerking tussen China  en Taiwan is vandaag ondertekend in Chongqing. De betekenis ervan gaat veel verder dan  de onmiddelijke maatregelen om de wederzijdse handel uit te breiden. Een goed jaar nadat de eerste lijnvluchten over de straat van Taiwan toegelaten  werden, beloven China en Taiwan formeel te zullen samenwerken om de de facto bestaande economische integratie te legaliseren en verder uit te  bouwen. Dit kan op termijn niet anders dan Beijing en Taiwan politiek dichter naar mekaar drijven.

Typisch, het verdag werd niet ondertekend door de twee  regeringen, die mekaar immers niet erkennen , maar door een Vereniging enerzijds en een Stichting anderszijds.

Het raamakoord wordt van kracht nadat het in beide landen door de wettelijke autoriteiten goedgekeurd is. In Taiwan is daarvoor begin juli al een bijzondere parlementszitting voorzien.

Het akkoord voorziet  in ‘het stap voor  stap opheffen van hinderpalen  voor handel en investeringen’

Daarbij is er een specifiek luik over  de bescherming van intellectuele eigendomen; het zet een mechanisme op om internet-piraterij en namaak van merken te bestrijden en het nemen van vroegtijdige patenten om de deur voor de concurrenten te  sluiten te verhinderen.

Een tweede specifiek luik wordt  ‘Vroege oogst’ genoemd;het laatste wordt van kracht zes maanden na het raamakkoord  en voorziet in de afschaffing binnen drie jaar en de onmiddelijke vermindering van invoerrechten op een groot aantal producten. In die tussentijd wil men   bovendien verdere akkoorden afsluiten over handel, diensten, en investeringen, en de besprekingen opstarten over een mechanisme om betwistingen  te beslechten. Er komt een gemeenschappelijk opvolgingscomité dat minstens zesmaandelijks vergadert.

Onder ‘Vroege oogst’ vallen 539 producten van Taiwan en 267 van China. Het uitvoervolume dat ervan profiteert is vijf maal groter voor Taiwan dan voor China. Het gaat voorTaiwan om  13,8 miljard dollar, een zesde van zijn uitvoer naar China. China krijgt voordelen op 10,5% van zijn uitvoer naar Japan. Naast gemakkelijker toegang voor goederen voorziet het programma ook gemakkelijker toegang tot de  Chinese markt voor Taiwanese banken en verzekeraars. Vooral Japanse en Zuidkoreaanse bedrijven in  China zullen  de Taiwanese concurrentie sterker gaan voelen.

De Chinese uitvoer  van landbouwproducten en arbreidskrachten naar Taiwan wordt  bevroren en China zal proberen  17 kwetsbare Taiwanese bedrijfssectoren te ontzien.

Waarnemers merken op dat het akkoord onevenwichtig is, met veel meer voordelen  voor Taiwan. Waarop Beijing antwoordt  dat ‘we toch allemaal van  dezelfde familie zijn’ en dat het gaat om het versterken van de economie van de Chinese natie  – lees: waarvan Taiwan deel uitmaakt.

Een vraag waarop nog geen antwoord kwam is of Taiwan de mogelijkheid zal krijgen met derde landen vrijhandelsovereenkomsten af te sluiten. Beijing verhindert wel dat Taiwan als ‘land’ in de UNO komt, maar als ‘regio’ mocht het  van Beijing toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie.

Het raamakkord werd bereikt na nauwelijks vijf onderhandelingsrondes die juist een jaar tijd vergden; de noodzaak om te reageren op de economische crisis in  de wereld was een aansporing om  snel resultaten te boeken . De besprekingen tussen de twee partijen werden in juni 2008  toen na elf jaar onderbreking hervat; die elf jaren vielen samen met de periode dat op Taiwan een regering aan  de macht was die openlijk op onafhankelijkheid van China  aanstuurde.

De onafhankelijkheidsideologie wordt vooral uitgedragen door de  Democratische Progressieve Partij (DPP) van Taiwan .Die zijn grote tegenstanders  van het raamakkoord en probeerden tijdens de onderhandelingen herhaaldelijk protestacties op te  zetten. Ze bestrijden het akkoord met als hoofdargument dat het vooral winst voor de grote bedrijven brengt maar meer oneerlijke concurrentie voor de kleine. Taiwan zou op termijn ook gedwongen worden zijn fiscale en monetaire politiek volledig op Beijing af te stemmen.

Bronnen: Xinhua , Taipei Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *