De tarweoogst is begonnen. De vooruitzichten zijn goed en dat zal wereldwijd een gunstige invloed hebben.
De Chinese media melden: ‘in de provincie Shandong (oosten van China), een van de korenschuren van China, is het geronk van de maaidorsers al overal te horen. Het ministerie van Landbouw heeft voorspeld dat de totale graanoogst van deze zomer voor het elfde opeenvolgende jaar een recordopbrengst zal geven’. Tarwe is een van die graangewassen die het goed zullen doen. Een expert van de Hogere Landbouwschool van Shandong gaat ervan uit dat elke afzonderlijke productie-eenheid van tarwe en alle eenheden samen een grotere opbrengst zullen kennen. Er is dit jaar in China 27,67 miljoen hectare ingezaaid, dat is 70.000 ha meer dan in 2012. Het werk is, met 14 miljoen oogstmachines, voor 92 procent gemechaniseerd.
Meestal zonnige voorspellingen
Vorig jaar bracht China volgens de eigen statistieken 120 miljoen ton tarwe voort, een vijfde van het wereldtotaal. Waarnemers beschouwen dat als de op een na grootste tarweoogst in de geschiedenis van het land. De International Grains Council sprak op 29 mei, in haar laatste marktrapport, van een geschatte 120,7 miljoen ton in 2013 en voorspelde dat de tarweoogst in China dit jaar zou toenemen tot 121,7 miljoen ton. De International Grains Council (IGC) is een samenwerkingsverband van 26 landen waar China geen deel van uitmaakt, maar mee samenwerkt. Ter vergelijking: de IGC schatte de zomeroogst van 2013 voor de EU op 131,6 en voorzag een stijging tot 142,2 miljoen ton. Het rapport van eind mei is gunstiger uitgevallen dan dat van een maand geleden. Het volgende marktrapport van de IGC verschijnt op 26 juni. Volgens Chinese en buitenlandse analisten zal de goede tarweoogst een stabiliserend effect hebben op de mondiale prijzen. De commodity futures (goederentermijncontracten) voor landbouwproducten in Chicago hebben al op de voorspellingen gereageerd: de prijs van de tarwe is op een dag met 0,83 procent gedaald tot 6,27 dollar per bushel (ongeveer 35 kg).
Verantwoord handelen
Landbouw behoort nog altijd tot de grote prioriteiten van de Chinese regering. De sector is elk jaar het onderwerp van het eerste document met beleidsvoornemens. Enerzijds neemt de regering zich voor de opbrengsten verder te laten stijgen. Anderzijds moet ze de eigen productie aanvullen met import om voor voedselzekerheid te zorgen en om door internationale uitwisseling de eigen gewassen te kunnen verbeteren. Twee dingen wil China dan voorkomen: een te grote afhankelijkheid van andere staten en van de wereldmarkten, maar ook de ontwrichting van die markten door zijn gigantische vraag. Beijing gaat daarom op een voorzichtige en zorgvuldig geplande manier te werk om zowel productie als import geleidelijk te laten toenemen. Het land werkt op dit vlak al veertig jaar samen met de landbouworganisatie van de VN, de FAO, tot tevredenheid van de beide partners. De eerste millenniumdoelstelling van de Verenigde Naties is het om tussen 1990 en 2015 het chronisch ondervoede deel van de bevolking te halveren. Deze millenniumdoelstelling is door China nu al gehaald. Wie rekening houdt met het feit dat in China twintig procent van de wereldbevolking woont, begrijpt wat voor een stap voorwaarts dat is in de mondiale strijd tegen de honger.
Bronnen : Xinhua, ICG website www.igc.int, Home Grown Cereals Authority (UK) website www.hgca.com, ministerie van Landbouw van China http://english.agri.gov.cn