In 2015 werden in China meer dan 30 miljard pakjes verstuurd. Dat leverde 6 miljoen ton afval op. De recycling daarvan is onvolledig. De kosten voor groene verpakkingen lopen ook nog eens op. Biologisch afbreekbare verpakkingen kosten vier keer zoveel als niet afbreekbare. Ondernemers hopen op overheidssubsidies.
Volgens het State Post Bureau (SPB) werden in 2015 zo’n 31 miljard pakjes bezorgd in China en een totaal van 9,9 miljard kartonnen dozen. Verder gebruikten onderneming geweven zakken (3,1 miljard stuks) en plasticzakken (8,3 miljard) om hun goederen in te verpakken. Daar ging 17 miljard meter kleefband omheen. De postdienst van de staat liet weten dat je daar 425 keer de evenaar mee kunt beplakken. Het is zonneklaar dat het succes van e-commerce de hoofdoorzaak is van die grote hoeveelheid verpakkingsafval. Volgens het Volksdagblad is er per 20 miljard pakjes 4 miljoen ton afval. Het meeste daarvan wordt verbrand en gebruikt voor de opwekking van stroom. De recycling gebeurt maar voor een vijfde van de totale hoeveelheid. Beschermende verpakking (3 miljard stuks in 2015) en plastic tape worden zelfs helemaal niet gerecycled. Zhu Lei, onderdirecteur bij het Qingdao Research Center van het Beijing Institute of Graphic Communication, weet er alles van.
Kosten
Het SPB lanceerde in augustus 2016 een plan ter promotie van groene verpakking in de sector. De bedoeling is tegen 2020 een systeem voor recycling op poten te zetten dat ook schadelijke grondstoffen uit de verpakking elimineert. Een belangrijk deel van de plastic verpakking bevat immers schadelijke grondstoffen die niet kunnen worden gerecycled en die niet biologisch afbreekbaar zijn.
CEO Tong Wenhong van pakjesdienst Cainiao klaagt dat de promotie van groene verpakking weinig succes heeft vanwege de hoge kosten. De gemiddelde prijs van een niet afbreekbare zak bedraagt 0,08 yuan. Die van een biologische afbreekbare ligt 3 tot 4 keer hoger, aldus Tong in Banyue Tan. Cainiao lanceerde in juni 2016 een groen project om tegen 2020 in de helft van de verpakkingen met groene grondstoffen te werken. Stijgende verpakkingskosten brengen echter duurdere leveringskosten mee. Vandaar dat er om te beginnen nationale regels nodig zijn om de recycling te stimuleren.
Recycling nog niet doorgebroken
Caixin heeft bij de China Express Association informatie ingewonnen. De woordvoerder van het verbond schat dat een derde van de stedelijke afval van verpakkingen komt. Volgens professor Hu Xingdou bij het Beijing Institute of Technology is China nog lang niet gewonnen voor het hergebruik van afval. Dit komt onder meer door een gebrek aan standaardclassificatie. In 2013 bedroeg de gemiddelde gebruiksgraad van papier-afval 44% en die van plastic afval 23%, aldus Caixin dat een rapport van de Renmin universiteit citeert.
De rol van subsidie
Volgens Tang Yanju, die secretaris is van de afdeling papier-afval bij de China Resource Recycling Association, zijn weinig bedrijven bereid papier te recyclen. De oorzaak is dat het te weinig winst oplevert. De ondernemers willen meer overheidssubsidie. In Beijing kost de recycling van een ton papierafval 900 yuan. De overheid geeft de bedrijven nog altijd subsidie zodat ze hun afval op een stort kunnen dumpen (1530 yuan per ton). Dus, het is niet verwonderlijk dat 70 % van het afval In Beijing gewoon wordt gestort, aldus nog Caixin. In de sector van de recycling werkten vorig jaar 15 miljoen mensen, 3 miljoen minder dan in 2014.
Global Times, Caixin