Een reeks Chinese leiders doen momenteel Europa aan. Premier Wen Jiabao bezoekt van zijn kant een viertal overwegend Noord-Europese landen. Tijdens zijn reis staat behalve de handel ook het ecologische vooraan, meer bepaald geothermische energie.
Premier Wen Jiabao is vertrokken voor een week met bezoeken aan IJsland, Duitsland, Zweden en Polen. Later deze maand brengt vicepremier Li Keqiang een officieel bezoek aan Rusland, Hongarije en België. In België zal Li zowel de Belgische koning en premier ontmoeten als de top EU-leiders Barroso en Van Rompuy waarmee hij ook zal deelnemen aan een colloqium over verstedelijking en een vergadering over energiebesparing. Li Changchun heeft zopas het Verenigd Koninkrijk verlaten waar hij de London Book Fair opende . Over staatsraad Liu Yandong schreven we al. Ze was in Brussel om er met EU-collega Vassiliou de dialoog op te starten tussen 500 gewone burgers uit China en EU. Na Brussel doet ze ook nog Cyprus en Londen aan om culturele en onderwijsuitwisselingen te promoten. Er zijn verschillende redenen voor deze samenloop. Vooreerst is het voor vele Europese landen de 40-ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen met de VRC. April en mei zijn in China maanden met minder interne politieke bedrijvigheid. Het bezoek aan Rusland volgt na een gemeenschappelijk optreden van beide landen in de UNO over Syrië. Terwijl Europa Chinese steun kan gebruiken in haar schuldencrisis, kijkt China uit voor meer investeringsmogelijkheden in de regio.
IJsland
Premier Wen bezocht al IJsland en had er gesprekken met president en premier. Het smelten van het ijs rond de Noordpool brengt enerzijds grondstoffen meer toegankelijk, maar zou anderzijds ook de trip tussen Shanghai en Noord-Europa met 6400 km kunnen inkorten. Er is een groot potentieel voor samenwerking met IJsland in bilaterale handel, geothermische energie en de Noordpool aldus vice-buitenland minister Song Tao. Voor China hoeft de Noordpool publiek terrein te zijn zoals de maan, terwijl de landen in de omgeving het eerder zien als hun privé-jachtterrein. Bijgevolg wil China de status van observator in de “Artic Council” een intergouvernementeel forum tussen 8 grenslanden. Het land beschikt al over de steun van Zweden; anderen zijn niet echt warm. Cruciaal zal de rol van Noorwegen zijn, waar China nog steeds mee in onmin leeft na het toekennen van de Nobelprijs aan Liu Xiaobo. Containers Noorse zalm liggen naar verluidt te rotten in Chinese havens omdat Noorwegen zich niet wil verontschuldigen voor de beslissing die niet uitging van de regering.
Uit het gesprek met de IJslandse president Grimsson blijkt dat beide zijden hun discussies over het instellen van een vrijhandelszone willen opvoeren. De discussies dateren al sinds 2007 en het is de bedoeling dat de eerste vrijhandelszone tussen een Europees land en China volgend jaar een feit is. Overigens was IJsland het eerste Europees land dat China erkende als markteconomie. Wens bezoek was ook het eerste van een Chinese premier aan het eiland sinds 41 jaar.
Wen die geoloog is van opleiding, bezocht het Hellisheidi Power Station, het tweede grootste geothermisch station van IJslands vijf. Hij sprak er ook met Chinese en Afrikaanse studenten die er opleiding volgen in een UNO-kader. Bij de afgesloten deals behoort onder meer ook een overeenkomst tussen Orka Energy en China Petrochemical Corporation voor het gebruik van geothermische energie, zowel in huizen als voor het opwekken van elektriciteit.
Volgens de laatste geruchten zou de voorzitter van de Chinese groep Zhongkun Investment Group die in IJsland 300 km² grond wou pachten er toch binnen een paar maanden een goedkeuring voor krijgen. Hij wil in de omgeving van Grímsstaðir á Fjöllum 200 miljoen $ investeren om er een hotel, golfbaan en een vliegveld voor privéjets te bouwen.
Andere
De premier bracht ook zijn zesde bezoek aan Duitsland en heeft zondag de Hannover Messe geopend waar China dit jaar het gastland is. Het thema is
” green intelligence“.De Messe verwacht 5000 exposanten uit 65 landen en gewesten waarvan 500 uit China. Wen heeft maandag het hoofdkwartier bezocht van Volkswagen (waar de vestiging in Urumqi bekend werd gemaakt) en gesprekken gevoerd met ambtsgenoot Angela Merkel. De handel tussen beiden ging vorig jaar vooruit tot 170 miljard $ waarmee Duitsland China’s grootste Europese partner is en 5° in de wereld. Tijdens de Hannover Messe werd de Chinees-Duitse ecologische zone te Qingdao gepromoot en in Zweden staat eveneens een Chinees-Zweedse ecologische zone op de agenda. Daarover zal een Memorandum of Understanding worden getekend aangaande energiebesparing. Er wordt verwacht dat vooral contracten worden ondertekend over investeringen in geothermische energie. 400 Zweedse ondernemingen hebben de Nordic New Energy Partners Economic Association (NNEP) opgericht. Het is hun bedoeling om in Peking een bureel te openen dat in China verschillende pilootprojecten zal lanceren inzake energiebesparing en vermindering van uitstoot.
In Polen zal Wen deelnemen aan de tweede China-Central and Eastern European Countries Economic and Trade Forum. Het is ook het eerste bezoek van een Chinees premier aan het land sinds 25 jaar. Polen is al 7 jaar China’s grootste handelspartner in Centraal en Oost-Europa. Beide landen hebben in december een strategisch partnerschap ingesteld. Gedurende het bezoek zullen infrastructuurcontracten worden ondertekend.
Bronnen: SCMP, China Daily, Global Times