Regering publiceert tweede mensenrechtenplan

De informatiedienst van de regering heeft haar tweede mensenrechtenplan voorgesteld dat loopt van 2012 tot 2015 .   Het eerste plan ging van 2009 tot 2010. De publicatie komt juist op het ogenblik dat de grootste twijfels bestaan over de officiële versie als zou de 62-jarige dissident Li Wangyang uit Shaoyang zelfmoord  gepleegd hebben.
–Vertrokken wordt van de vaststelling dat China betreffende mensenrechten nog een lange weg heeft af te leggen gezien China nog altijd een ontwikkelingsland is dat geplaagd wordt door vele problemen. De komende 3 jaar uit het twaalfde vijfjarenplan worden cruciaal genoemd voor de omvorming van China’s ontwikkelingspatroon. De Chinese regering wil de doeleinden op het gebied van mensenrechten combineren met de economische, politieke, sociaal-culturele en milieuopbouw, aldus nog het document. Daarbij is de hoofdprioriteit dat het levensniveau van de bewoners verbetert met klemtoon op het recht op levensonderhoud en ontwikkeling. Daartoe wil het land de economische, politieke, sociale en culturele rechten van de bevolking vrijwaren zodat iedereen een gelukkig en waardig leven kan leiden. Wat de burgerrechten betreft, streeft China naar de ontwikkeling van een socialistische democratie, de verbetering van de socialistische rechtstaat, de uitbreiding van een ordentelijke inspraak van de bewoners en het garanderen van burgerlijke-en politieke rechten op alle vlakken.

Boeddhistiche Academie krijgt uitbreiding


Meer bepaald belooft het plan meer strenge gerechtelijke procedures betreffende de doodstraf en het nazicht door de Hoogste gerechtshof van deze. Indien de zaak een tweede keer voorkomt, moet de toegang publiek zijn. Het hoogste gerechtshof zal de standaarden in dat verband duidelijker maken. Maatregelen zullen worden genomen om de rechten van personen die betrokken zijn in gerechtelijke procedures beter te garanderen: zo zullen de kamers waar de politie de ondervragingen op de verdachten uitvoert uitgerust worden met geluids-en video-opname en videobewaking. Verantwoordelijken die hun macht misbruiken en iemand onwettelijk vasthouden, zullen worden gestraft. Het plan citeert ook enkele praktische voorbeelden ter bevordering van het recht op godsdienstvrijheid: voor de Moslims zal de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka beter worden georganiseerd en het Islamitisch Instituut zal worden uitgebreid. Ook voor de Boeddhistische Academie van China zitten er nieuwe schoolgebouwen in en ook meer geld zal ter beschikking gesteld voor de herbouw of het uitbreiden van Tibetaanse religieuze plaatsen in Yunnan, Qinghai, Sichuan en Gansu. Bij de sociale rechten wordt o.m. beloofd dat het minimumloon jaarlijks met 13 % zal stijgen en een dat in 2020 er voor 20 % sociale woningen zullen zijn. Er zal verder gestreefd worden om het aantal vrouwelijke vertegenwoordigers op alle politieke niveaus en geledingen op te drijven.
Dissident
De publicatie van het plan komt juist op het ogenblik dat de grootste twijfels bestaan bij de officiële versie over de dood van dissident Li Wangyang uit Shaoyang (Hunan). Li was al dissident in 1983 maar spendeerde na Tiananmen 21 jaar in hechtenis, het meest van alle Tiananmen-dissidenten. Bekenden ontkennen de versie als zou de familie gevraagd hebben Li te cremeren. Li die 62 is,  werd in het ziekenhuis door het personeel hangend aangetroffen met een wit verband rond de nek. De autopsie op het lichaam door 4 forensische wetenschappers zou volledig op video opgenomen zijn en de resultaten publiek worden gemaakt. 25.000 personen uit Hong Kong kwamen op straat om een doorgedreven onderzoek te eisen naar Lis overlijden Volgens de SCMP is het nu aan de 52 jarige partijsecretaris Zou Qiang van de provincie Hunan om zich te laten gelden als een echt leider. Zou wordt getipt als een leidende figuur binnen tien jaar.
Full-text mensenrechtenplan

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *