Regering stimuleert online geneeskunde

De Chinese regering wil de online samenwerking tussen ziekenhuizen bevorderen. Deze online geneeskunde wordt vooral aanbevolen voor de opvolging van chronisch zieken. Tot nu toe waren vooral Tencent, verzekeraar Ping’An en iFlytek actief in pilots die sterk uitgroeiden. In Shanghai heeft Century Hengkang Medicial (Consulting) een vliegende start gemaakt en beoogt dit jaar nog 300 openbare ziekenhuizen op haar platform.

Wuzhen Internet Hospital

China telt met 1,5 arsten per 10.000 inwoners maar de helft van het aantal in de VS. Naast een snel verouderende bevolking telt het land het grootste aantal zwaarlijvige kinderen ter wereld en ook het meest diabetes patiënten. De beste gezondheidszorg ligt geconcentreerd rond de provinciale hoofdsteden. De hoop is dat met ICT-technologie ook de verder afgelegen en minder ontwikkelde gebieden meer mogelijkheden krijgen. De regering pakte in 2015 uit met de “Healthy China 2030” politiek die een grote nadruk legt op preventie. Volgens de blauwdruk uit oktober 2016 zullen in de gezondheidssector nieuwe formules en bedrijfsmodellen bevorderd worden en ook voor gezondheidsdiensten gebaseerd op Internet.
De regering publiceerde eveneens een ‘Witboek over de gezondheidszorg’. In dit kader past de ‘Internet Plus Gezondheidszorg’. In mei 2017 verordende de afgeschafte ‘National Health and Family Planning Commission’ dat de online ziekenhuizen binnen 2 weken moesten sluiten. Nu steunt de regering echter voluit de online diagnose voor gewone en chronische ziekten. Het eerste bezoek moet evenwel via een fysieke raadpleging gebeuren. Vooral de twee topniveaus binnen de drielagige classificatie van ziekenhuizen worden aangeraden om in online reservaties voor raadplegingen en de resultaten er van te voorzien. De 3 niveaus omvatten het buurtniveau voor preventie en detectie; poliklinieken voor een medische behandeling en tenslotte de derde laag met meer gespecialiseerde klinieken.
De regeringspolitiek wil vooral de verbindingen tussen de ziekenhuizen opvoeren zodat de medische informatie gedeeld wordt, maar ook de kwaliteit van de supervisie van de medische diensten opgedreven wordt evenals de informaticaveiligheid. Volgens premier Li Keqiang moet een dubbele aanpak aangewend worden. Vooreerst moeten medische partnerschappen zoals gezondheidsconsortia uitgebouwd worden waarbij samenwerking en coördinatie plaats vindt tussen grote hospitalen en buurtgebonden ziekenhuizen. Ten tweede moet de kwaliteit van de medische hulpbronnen worden gedeeld. De regering zal er op toezien dat de gezondheidsdiensten op lange afstand alle gezondheidsconsortia en kantonnale ziekenhuizen omvat. Ook zal er voor gewaakt worden dat de kwaliteit van de medische middelen in het oostelijk deel van het land eveneens beschikbaar wordt in centraal en westelijk China.
Concreet krijgen traditionele ziekenhuizen de toestemming om een virtueel platform op te zetten voor online raadplegingen terwijl van bestaande online medische platformen wordt gevraagd dat ze een offline ziekenhuis als partner vinden, aldus Jiao Yahun van de nieuwe ‘National Health Commission’. Een eerste raadpleging moet altijd eerst via fysiek contact gebeuren en dit geldt ook voor speciaal kwetsbare patiënten zoals kinderen of patiënten met kanker.

Ping’An

Good Doctor-app

Tot voor kort waren het samenwerkingsverbanden van Tencent en van Ping’An die het meest populair waren, maar nu gaat ook het initiatief van openbare ziekenhuizen Century Hengkang Medicial (Consulting) van start. Ping An’s ‘Good Doctor’ combineert verzekering, financiën en technologie. Het initiatief biedt online raadpleging aan voor personen die een snel en eenvoudig medisch advies willen. Dit gebeurt via een app met artificiële intelligentie gekoppeld zowel aan een intern medisch team en aan een extern netwerk van 3100 artsen en 7500 apotheken. Ernstig zieke patiënten krijgen wel de raad om zich aan te bieden op de conventionele raadplegingen. ‘Good Doctor’ legt de nadruk op het feit dat preventie beter is dan genezen. Het adviseert hen ook producten te kopen via de ‘Good Doctor’-online winkel. Het platform dat in 2015 opgericht werd, telt in totaal meer dan 192 miljoen verbruikers waarvan er maandelijks 30 miljoen actief zijn. Het aantal online raadplegingen verdubbelde in 2017 tot 370.000. ‘ Naar eigen zeggen wil Ping‘An het grootste gezondheids-ecosysteem ter wereld opbouwen. Het is Ping’an vooral te doen om haar verzekering aan te bieden. De drie jaar oude onderneming hoopt voorts via een beursgang in Hongkong 1 miljard $ op te halen waardoor ze 5 miljard waard zou zijn. De investeerders kunnen echter niet naast het half miljard yuan verlies kijken dat ‘Good Doctor’ vorig jaar nog tijdens de eerste 3 kwartalen maakte.  ‘Good Doctor’ raamt de Chinese markt voor gezondheid- en welzijn op 8600 miljard yuan in 2016 en het verwacht dat dit zal groeien tot meer dan 26.000 miljard in 2026.
Verschillende digitale initiatieven willen vooral door online contact met de dokter de lange wachtrijen in de medische instellingen vermijden. China kent immers niet het systeem van de huisdokter die op bezoek komt. De dokters zijn immers verbonden aan instellingen. Voor de registratie en een doktersafspraak sta je lang in de rij en dit fileleed wordt vermeden door deze registratie of doktersafspraak online te verrichten.

Internetgroten

We Doctor groep

De potentiële markt is ook de drie internetgiganten niet ontgaan en ze proberen de omwenteling van de gezondheidszorg in eigen voordeel om te buigen. In 2014 lanceerde Tencent ‘WeDoctor’, een platform dat het mogelijk maakt afspraken te maken met artsen en online te betalen. 38.000 medische instellingen hebben een WeChat account: 60% bieden online raadplegingen aan evenals de registratie in het ziekenhuis. Dit spaart volgens Technode 42 minuten in de wachtrij. De app die verrijkt wordt met KI-mogelijkheden telt al 150 miljoen geregistreerde gebruikers.
In 2017 lanceerde Tencent het AI Medical Innovation System (AIMIS) met beelden van een diagnose die met artificiële intelligentie beoordeeld wordt. 10 ziekenhuizen zijn uitgerust met het systeem, maar er werden al contracten getekend met 100 ziekenhuizen. De technologie kent een accuraatheid van 90% voor eerste diagnoses van slokdarmkanker, 95% voor de longziekte van Besnier en 97% voor netvlies diabetes. In november was AIMIS één van de vier door de regering uitgekozen AI-platformen.
Technode heeft berekend dat Tencent sinds 2014 al voor 20 miljard yuan heeft geïnvesteerd in medische startups. 14 van de 36% starters vallen in de O2O-categorie, 6 betreffen monitoring en 5 bieden genetische oplossingen. Centraal staat dus O2O en WeDoctor plant ook een beursgang. Tenslotte heeft Tencent in Sanlitun (Beijing) de eigen kliniek ‘Tencent Clinics’ dat een initiatief is van joint-venture ‘Tencent Doctorwork’ tussen Tencent, GAW Capital, Medlinker en Sequoia China. Het doel is dit jaar tussen 60 en 100 van deze klinieken te openen. Binnenkort zou Tencent ook starten met de ziekteverzekering WeSure die sinds november in een pilot loopt. Personen die dagelijks meer dan 8000 stappen doen, krijgen een bonus in hun WeChat-geldbeugel.
AliHealth van Alibaba biedt met ‘Doctor You’ gelijkaardige AI-diensten aan en heeft buitenlandse partners als Bayer voor zelfhulp en de verkoop van medische producten. Met een ziekenhuis uit Xian heeft AliHealth een overeenkomst om in die stad een online ziekenhuis uit te bouwen evenals een AI-lab. In Changzhou loopt in samenwerking met het stadsbestuur een pilot om de gezondheidsinstellingen te digitaliseren met de blockchain-technologie. Baidu sloot zijn gezondheidsfiliaal na de dood van een student die ingegaan was op reclame voor een kankertherapie echter met fatale afloop. Baidu geeft echter niet op en benadrukt vooral onderzoek naar artificiële intelligentie.
Zelfs de Wanda Group besliste vorig jaar om een gezondheidseenheid op te zetten. Wanda had al in januari 2016 beloofd om 2,3 miljard $ te willen investeren in de bouw van 3 ziekenhuizen namelijk te Shanghai, Chengdu en Qingdao. Die zouden bestuurd worden door de VK-groep ‘International Hospital Group’. Wanda staat niet alleen. Volgens Sohu Finance hebben minstens 30 vastgoedontwikkelaars de vleugels uitgeslagen naar de gezondheidssector waarin ze meer dan 100 miljard yuan hebben geïnvesteerd.

Openbare

In de sector van openbare ziekenhuizen is het Shanghai Century Hengkang Medicial (Consulting) dat een leidende rol wil spelen als nieuw onlineplatform. Dit platform werkt via de cloud en zal de verbonden ziekenhuizen bijstaan bij raadplegingen op afstand, het delen van digitale bestanden en de online training van personeel. Het platform wil dit jaar 350 Chinese ziekenhuizen bereikt en beoogt naar eigen zeggen tegen 2022 3000 of 70% van ’s lands totaal. Het samenwerkingssysteem via de cloud laat toe dat elk hospitaal toegang heeft tot de gegevens en deze info kan delen met andere instellingen, aldus voorzitter Ji Kang van Century Hengkang.
Volgens McKinsey kan de digitalisatie van de Chinese gezondheidszorg tegen 2030 al 45% van de sector impacteren. Consultancy Analysys verwacht dat tegen 2023 80 % van de ziekenhuizen online gaan, terwijl dit in 2017 hooguit 10% bedroeg.

Software

Medopad gadget tegen kanker

Het Londense softwarebedrijf Medopad specialiseert zich in  biometrische gegevens van patiënten te verzamelen via draagbare gadgets en deze ter beschikking te stellen van ziekenhuizen. Het heeft in Shanghai een kantoor opgericht met 50 personeelsleden, maar de bedoeling is binnen 18 maanden te komen tot 500. De firma die gesteund wordt door Bayer, de Londense verzekering BUPA en Hongkong vastgoed groep NWS Holdings komt naar China om er strategische investeerders te zoeken.  Stichter en CEO Dan Vahdat zei in de marge van het Boao-forum dat China voor hen verreweg de belangrijkste markt is. Bedoeling is de data niet enkel met de ziekenhuizen te delen, maar ook met de geneesmiddelen sector en met de verzekeringen. Zo kan bespaard worden op de medische kosten en kan de behandeling verfijnd.
In het kielzog van het bezoek van de Britse premier May aan China beweert Medopad voor 100 miljoen £ handelsovereenkomsten te hebben afgesloten: daarbij behoren Lenovo, de staatsgroep China Resources en het China filiaal van GSK. De firma is van plan om dit jaar bij 10 ziekenhuizen die verbonden zijn met Peking University en Capital Medical University zijn software uit te rollen. Deze pilots zullen in het begin hooguit enkele honderden patiënten omvatten en dit met een focus op de ziekte van Parkinson. Medopad concentreert zich immers op gecompliceerde ziekten die duur uitvallen. De firma rekent het ziekenhuis betalingen aan volgens het aantal patiënten en hun karakteristieken. De Britse firma heeft zowel een samenwerkingsakkoord getekend met Tencent Holdings over gezondheidsprognose als met Ping’An qua technologie.

Artificiële intelligentie (AI)

Vorig jaar lanceerde stemherkenningsfirma iFlytek zijn AI-ziekenhuis platform om de geneeskundige diagnose te helpen met kunstmatige intelligentie. Volgens iFlyTek voorzitter Liu Qingfeng werd het ondertussen al in 30 Chinese ziekenhuizen ingezet. Dit kan verkeerde diagnose helpen verminderen, aldus specialisten. In het begin zijn de aangerekende kosten minimaal. Naarmate de gegevens aangroeien, wordt dit een goudmijn die gecombineerd kan worden met andere gegevens. Dat deze gegevens geld opbrengen, kan drie jaar duren. Deze voorspelling op basis van gegevens is vooral waardevol voor verzekeraars. Farmaceutische onderzoekers, gezondheidsproviders en regeringsdepartementen kunnen de gegevens ook gebruiken voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en ziekte preventieprogramma’s. De regeringsrichtlijn uit juli 2017 wil artificiële intelligentie (AI) toepassen zowel in de gezondheids- als in de bejaardenzorg. Uit een rapport van denktank You Intelligence blijkt dat eind juli 2017 131 Chinese bedrijven AI ontwikkelden of onderzochten voor gezondheidszorg. Daarvan zijn ¾ actief in Beijing, Shanghai en Shenzhen.
Zhang Xiaochun is kankerspecialist aan een ziekenhuis dat verbonden is met de Universiteit van Shandong. Sinds april gebruikt dit ziekenhuis het ‘Watson for Oncology‘-platform dat ontwikkeld werkt aan een kankercentrum in New York en dit in samenwerking met IBM. De opties voor behandeling van longkankerpatiënten die het platform aanbeveelt, zijn voor meer dan 96% eensluidend met deze van de ziekenhuisexperts. Het haalt zijn expertise uit meer dan 300 medische tijdschriften, 250 tekstboeken en 15 miljoen pagina’s tekst, aldus IBM. Het platform dat steeds bijleert, ontwikkelt behandelingen voor borst-, long-, baarmoederhals-, eierstokken-, maag- en prostaatkanker. Volgens Zhang is het systeem meer bruikbaar voor basisklinieken om jonge dokters te gidsen die over minder ervaring beschikken. Het platform ‘Watson for Oncology’ wordt al gebruikt in 24 ziekenhuizen in 18 steden. Borstkanker specialist Jiang Zefei bij het Beijing No 307 Hospital gelooft dat breder gebruik van KI een meer precieze en effectieve diagnose en behandeling mogelijk maakt. Zo wordt de druk op de dokters verlicht en dat is ook bevorderlijk voor de patiënten. Hij gelooft echter niet dat KI ooit de dokters kan vervangen.
Credit Suisse stelde in een recent rapport dat controle op afstand tussen de verschillende geneeskundige technologische toepassingen de hoogste toegevoegde waarde biedt. Volgens Credit Suisse bleek uit een pilootproject bij het in de VS gebaseerde Vivify Health dat bij de patiënten die leden aan hartfalen door het gebruik van controle op afstand het aantal verblijvende patiënten kon verminderd worden van 3 tot 0,4 en de kosten van een spoedkamer gedrukt met 70%. De resultaten van AI-apps op de beeld- en kankerdiagnose worden eveneens bemoedigend genoemd. In China hebben al 130 firma’s geïnvesteerd in big data en artificiële intelligentie in de gezondheidszorg. In totaal telt China 2000 gezondheid apps. De online Chinees besteedt gemiddeld een kwart van zijn online tijd aan zijn gezondheid. Een Chinese dokter is gemiddeld 29 uur per week online waarvan de helft besteed wordt aan medische onderwerpen. Bij de artsen is WeChat het meest geliefd als tool.

Internetapotheek

Ook qua geneesmiddelen groeit in China een Internet-apotheek. Deze markt groeide volgens Sinohealth CMH de afgelopen jaren beduidend. China werd al wereldwijd tot een van de meest belangrijke markten. Uit de cijfers van Sinohealth CMH blijkt dat de B2C verkoop van geneesmiddelen in 2016 28 miljard yuan bereikte en dat is een toename van 93% in vergelijking met 2015 en ook maal 17 in vergelijking met 2012. Vooral de grote steden kennen een grote aangroei van de vraag naar gezondheidsproducten-en diensten. Volgens China Internet Network Information kopen meer dan 5 miljoen Chinezen regelmatig dergelijke producten via online platformen als Tmall en JD.com. Vorig jaar overtrof China al Japan als ’s werelds tweede grootste apotheekmarkt met 914 ondernemingen die vergund waren om toonbank geneesmiddelen ook online te verkopen, aldus de China Food and Drug Administration.  Er stellen zich weliswaar nog reglementaire en veiligheidsproblemen in de sector, maar de opgang is evident.
In China werd na de SARS-crisis zowel het net van openbare ziekenhuizen in rurale gebieden uitgebouwd als de ziekteverzekering voor niet werknemers zodat nu de dekking voor ziekte ongeveer gelijk is aan die hier. Ongetwijfeld zullen de online raadplegingen soms verre verplaatsingen overbodig maken evenals lange wachtrijen bij de inschrijving. Het valt nog te bezien of artificiële intelligentie het gebrek aan competente artsen in landelijke gebieden (deels) kan ondervangen. Dat China deze uitdaging aangaat, is zeker positief.
Bronnen: China Daily,  Caixin, SCMP, daxueconsulting,
sg.news.yahoo.com,  chinasquare.be/tag/gezondheid/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *