Regering stroomlijnt hukou-beleid

De regering heeft de voorwaarden gepreciseerd waarbij kleine- en middelgrote steden hun migranten een stedelijke status moeten toekennen en zo toegang te geven tot de stedelijke diensten. De grote steden mogen hun bevolkingsaantal blijven controleren, lees afremmen.
China telt 250 miljoen migranten waarvan 158 miljoen boeren die naar de stad en ander gebied trekken om werk, dan het gebied waarin ze landelijk geregistreerd zijn. Deze landelijke registratie of hukou heeft als voordeel dat ze hun grond niet dreigen te verliezen, maar als nadeel dat ze niet ten volle kunnen genieten van de stedelijke diensten. Overigens zijn de steden weigerachtig hen deze toe te kennen omdat dit hen financieel een pak zou schelen, maar ook wegens het mogelijk aanzuigingseffect. Op een website van de regering stond deze week dat ze streeft naar een proactieve en stabiele hervorming van dit hukou-systeem. De steden worden hiervoor onderverdeeld in 3 soorten. In kantonsteden (landelijke steden) zou iedereen met een stabiel werk en verblijf (gehuurd of eigenaar) een hukou moeten krijgen. In middelgrote steden met districten zou een migrant er meer dan 3 jaar moeten gewerkt hebben en over een stabiele woonplaats moeten beschikken om voor de stedelijke hukou in aanmerking te komen voor hem en zijn gezin. De megasteden als Peking, Shanghai, Tianjin, Chongqing e.a. mogen hun bevolkingsaantal “redelijk blijven onder controle houden”.
Volgens prof Niu Fengrui zijn het precies deze grote steden die migranten het meest aantrekken gezien zij een motor zijn van economische groei. Hij vindt de drie jaar “proefperiode” redelijk. Volgens prof Hu Xingdou heeft de nota eerder een standaardisatie als doel dan een werkelijke doorbraak. De laatste jaren experimenteerden diverse steden met verschillende systemen ter toekenning van de hukou: op basis van aanschaf van vastgoed, ook op basis van gedane investeringen en ook na het kunnen voorleggen van diploma’s. Door het toekennen van de stadshukou krijgt de migrant het recht op gezondheidszorg, onderwijs voor de kinderen, huisvesting e.a. sociale diensten. De regeringsnota voegt er aan toe dat de hukou-hervorming niet aan de belangen van de boeren mag raken zodat bijvoorbeeld hun grond opgeëist wordt. Tevens wordt nog gepreciseerd dat ook migranten zonder stedelijke registratie zouden moeten kunnen genieten van de stedelijke sociale diensten. De regering heeft een richting aangeduid. De praktijk zal echter van de lokale besturen moeten komen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *