Overheidsdiensten die een reusachtig natuurpark voor panda’s gaan beheren ontvangen een lening van ten minste 10 miljard yuan (1,28 miljard euro) van de Centrale Bank van China. Natuurbeheer en armoedebestrijding zullen in het gebied hand in hand gaan.
De miljardenlening zal lopen van 2018 tot 2023. Het contract is deze week getekend in Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, meldt het ministerie van Bosbouw.
Armoedebestrijding
Met het fonds van de Centrale Bank zullen de regionale besturen van 19 districten en het panda-onderzoekscentrum van Sichuan diverse projecten voor armoedebestrijding kunnen bekostigen. De plaatselijke economie in de afgelegen bergdorpen zal worden opgekrikt. Arme bevolkingsgroepen die in het territorium van het park wonen krijgen zo de kans op een beter bestaan. Er wonen 170.000 mensen in het gebied. Die zullen meer gemotiveerd zijn om de kwetsbare diersoort te helpen beschermen, als hun eigen levensomstandigheden minder hard zijn.
Geef ze de ruimte
Vorig jaar hebben het Centraal Comité van de CPC en de regering van China het plan aangekondigd voor een enorm panda-natuurreservaat. Het zal een oppervlakte hebben van 27.134 km² (tussen 2 en 3 miljoen hectare). Het wildpark neemt delen in van Sichuan, Shaanxi en Gansu, in het westen en noorden van China. In de drie aaneengesloten provincies krijgen de panda’s een uitgestrekt leefgebied. Dat zal ten goede komen aan de genenpoel van de soort. Panda’s wonen nu nog in geïsoleerde berggebieden in de drie provincies, wat niet gunstig is voor de populatie. Het reservaat wordt twee tot drie keer groter dan de bekende wildparken in de VS, Yellowstone en Yosemite.
Mascotte
De reuzenpanda is de onofficiële mascotte van China en staat op het logo van het Wereldnatuurfonds. Bijna 80% van de dieren woont in Sichuan, de rest in Gansu en Shaanxi. Naar schatting 1.864 panda’s leven in de vrije natuur. De te kleine oppervlakte van de leefgebieden is een groot probleem voor hun overleving. Enkele honderden panda’s leven in dierentuinen. Een aantal van hen is door China als geschenk aangeboden aan andere landen, onder andere België en Nederland. De verzorgers en kwekers van die panda’s worden door Chinese deskundigen (in elk geval tijdelijk) bijgestaan.
Bronnen: Xinhua, Guardian, China Daily, Wikipedia, AP