Premier Michel brengt een tweedaags blitzbezoek aan China. Vandaag komt ook de Maleise premier Najib Razak aan voor een bezoek. Hij wil zich oriënteren op de mogelijkheden van Chinese investeringen. Delicaat ligt het bezoek van de Duitse minister voor economische zaken Gabriel die vorige week voorstelde voorzichtiger om te springen met Chinese investeringen.
Het bezoek van de Belgische premier Michel is een herkansing van zijn gepland bezoek eind maart dat afgeblazen werd in de nasleep van terroristische aanvallen. Michel had een gesprek met zowel president Xi Jinping, premier Li Keqiang als parlementsvoorzitter Zhang Dejiang. Deze week is het precies 45 jaar geleden dat tussen de twee landen diplomatieke betrekkingen werden aangeknoopt. De klemtoon van het bezoek ligt op de economie en het aantrekken van Chinese investeringen. Zondag was er op de Belgische ambassade een meeting met 15 Belgische bedrijfsleiders en maandag nam Michel op de hoofdzetel van Anbang deel aan een economisch forum België-China. Anbang Voorzitter Wu Xiaohui kondigde er voor 10 miljard euro leningen aan voor starters en kleine ondernemingen die in Europa zaken opzetten. Het maximum bedrag is een miljoen en de leningen zullen uitgekeerd worden door de Bank Nagelmackers. Michel presenteerde België als de toegangspoort tot een globale markt, internationaal beslissingscentrum én een land met een uitstekende levenscultuur en hij somde ook de fiscale troeven van het land op. Tijdens het tweedaagse bezoek worden er een 20-tal akkoorden gesloten: van Deme, BARCO, BESIX, Vilvorde Projectbuilders, de Haven van Zeebrugge en de e-commerce tot de Chinese verdeling van Belgische bieren als Delirium en La Guillotine evenals een samenwerking tussen Proximus en Huawei. Een ervan is een intentieverklaring van Hainan Airlines om vanaf 2017 een nieuwe rechtstreekse verbinding Brussel-Shanghai aan te leggen.
In de voetsporen van de Filipijnse president Duterte brengt de Maleise premier Najib Razak vandaag voor een week een bezoek aan Beijing. Dit is zijn vijfde bezoek aan China. In december kwam China hem al ter hulp door voor $ 2,3 miljard activa te kopen in het staatsfonds 1 Malaysia Development Berhad. De Amerikanen en een Zwitserse procureur beschuldigen het Fonds van financiële malversaties. Najib geldt bij Beijing echter als een vriend want zijn vader Abdul Razak Hussein die de tweede Maleise premier was, knoopte diplomatieke betrekkingen aan met China nog in een volle koude oorlogsperiode. De premier zoekt fondsen voor infrastructuurwerken zoals de 600 km lange East Coast Rail Link, die $ 12 miljard zal kosten. Volgens indiscreties die uitlekten op Facebook zou Najib Razak ook voor de eerste keer met China een defensieovereenkomst sluiten. Het gaat om 10 ‘Littoral Mission Ships’ (patrouilleschepen) die $ 71,4 miljoen kosten per stuk. Naast voor militaire missies kunnen de boten ook ingezet worden voor burgerlijke taken. Eigenlijk wordt vooral uitgekeken als Najib in navolging van zijn collega Duterte naar China zal pivoteren.
Een derde bezoek op dinsdag is dat van de Duitse minister vaan economische zaken Sigmar Gabriel die 5 dagen in China doorbrengt met 60 zakenlui. Het was Gabriel die de afgelopen week een participatie van Fujian Grand Chip Investment Fund in Aixtron blokkeerde, verder onderzoek beval naar een Chinese deelname bij OSRAM en in een column voor Die Welt pleitte voor een Europese regelgeving over Chinese participaties als veiligheid in het geding is. Hij vindt dat ‘Chinese bedrijven ongehinderd aandelen kunnen kopen in Europa’, terwijl het tegenovergestelde minder het geval zou zijn op de Chinese ‘afgeschermde’ markt. Voor vele Duitse bedrijven is China de belangrijkste markt geworden. Omgekeerd hebben de Chinezen in Duitsland dit jaar al voor $ 10 miljard investeringsovereenkomsten afgesloten, zo beweert Thomson Reuters en dat is 40 maal zo veel als tijdens geheel 2015. Gabriel zou een ontmoeting hebben met premier Li Keqiang vooraleer naar de Asien-Pazifik-Konferenz der deutschen Wirtschaft in Hongkong te vertrekken want hij wil dat Duitsland meer aanwezig is in Zuidoost Azië.
Bronnen: Asia Times, FT, SCMP, DS, HLN, FET, horsten.be, Wirtschaftswoche, FAZ