Een overheidsbesluit dat roken in publieke ruimtes verbiedt zal voor het hele land gelden. Eind 2016 gaat het in volgens een officieel woordvoerder van de bevoegde regeringsinstelling.
Mao Qun’an, van de Nationale Commissie voor Gezondheid en Geboorteregeling, deed de toezegging over een strenger anti-rookbeleid. Op een persconferentie ter gelegenheid van een mondiale gezondheidsconferentie in Shanghai heeft hij gezegd dat het besluit op dit moment het wetgevingsproces doorloopt.
Wetsontwerp
Volgens Mao Qun’an zal China met een nationaal rookverbod voor publieke ruimtes de volksgezondheid bevorderen. Het land sluit zich aan bij de wereldwijde overeenstemming dat roken de gezondheid schaadt. Ook een meerderheid van de bevolking zou zich nu hiervan bewust zijn.
In het wetsontwerp staat dat het verboden is te roken in alle overdekte publieke ruimtes, werkplekken en vormen van openbaar vervoer. Het verbod zal ook van kracht zijn in buitenruimtes van basis- en kleuterscholen, opvoedingsinstellingen, historische plaatsen, kinderziekenhuizen en sportterreinen. Individuele overtreders lopen een boete op die tot 500 yuan, 68 euro, kan bedragen. Bedrijven die zich niet aan de regel houden riskeren een straf van 30.000 yuan, 4.100 euro, en het verlies van hun bedrijfsvergunning.
Obstakel weg?
In bijna 20 Chinese steden is een dergelijk rookverbod al van kracht. Shanghai, Beijing en Hangzhou horen daarbij. De woordvoerder van de Nationale Commissie, die in 2013 gefuseerd is met het ministerie van Volksgezondheid, herinnerde eraan dat het wetsontwerp voor het eerst is bekendgemaakt in 2014. Er bestond volgens Mao Qun’an echter op dat moment nog veel weerstand onder de bevolking. De mensen waren volgens hem niet genoeg voorgelicht over de schadelijke gevolgen van het roken.
De Chinese Vereniging ter Bestrijding van Tabaksgebruik (Chinese Association on Tobacco Control) schat het aantal rokers in China nu op 316 miljoen. Volgens de organisatie overlijden er elk jaar 1,5 miljoen Chinezen aan ziekten gerelateerd aan tabaksgebruik. Het is moeilijk om het roken te bestrijden in China. Sigaretten en dergelijke worden als cadeau gegeven, vrienden roken samen. Bovendien zijn rookwaren redelijk goedkoop en overal verkrijgbaar.
Samen met de WHO
De Chinese regering zal nog meer informatie geven. Ze zal zorgen voor wetgeving en hervormingen van belastingen en prijzen. Zo wil China voldoen aan de eisen van het verdrag tegen het roken. De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO) heeft dat wereldwijde verdrag opgesteld en laten aannemen. De Negende Wereldconferentie voor de Bevordering van de Gezondheid liep in Shanghai van 21 tot 24 november. Dit soort wereldconferenties is een initiatief van de WHO. In China zorgde de Nationale Commissie voor Gezondheid en Geboorteregeling mee voor de organisatie.
Tandje hoger
WHO-directeur Margaret Chan verwelkomde en prees de inspanningen van China, zoals deze nieuwe wet. Toch moet het land meer doen volgens haar. Zij stelde vast dat meer dan 100 burgemeesters die op de wereldconferentie aanwezig waren. De WHO-directeur vroeg hun de gemeentebelastingen aan te passen, tabaksreclame te verbieden en sportevenementen niet meer te laten sponsoren door tabaksbedrijven. Zij verwees naar de nationale overheid die van de volksgezondheid een prioriteit van de ontwikkelingsstrategie heeft gemaakt.
China.org.cn, China Daily, SCMP, Nu.nl, NOS, catcprc.org.cn, (website van de Vereniging tegen tabaksgebruik), en.nhfpc.gov.cn (de website van de Nationale Commissie)