De stad Beijing maakt zich op voor zijn hardste rookverbod ooit.
In openbare gelegenheden zal het vanaf maandag 1 juni verboden zijn te roken of reclame te maken voor tabaksproducten. Het stadsparlement, het Volkscongres van Beijing, heeft in november 2014 beslist het rookverbod in te stellen in openbare gebouwen met allerlei functies en ook op plaatsen in de buitenlucht waar veel volk komt. De ruimten in scholen en de schoolpleinen zullen speciaal onder toezicht staan. Er zijn daarna concrete regels ontwikkeld om in scholen, op luchthavens, metro- en busstations, restaurants en plekken met bezienswaardigheden het roken tegen te gaan.
De nieuwe regels in detail
Winkels binnen 100 m van scholen, voor kleuter- tot middelbaar onderwijs en jeugdcentra, krijgen geen toestemming meer om rookwaren te verkopen. Winkels die een vergunning hebben moeten, zodra die verloopt, de verkoop van dat soort waren stopzetten. De luchthavenautoriteiten zullen alle rokersruimten laten sluiten en ze vervangen door plaatsen waar mensen buiten kunnen roken. Zeshonderd busstations krijgen daarvoor een onoverdekte ruimte van 1,5 m² afgebakend door gele strepen. In de stations van de metro en in de treinen zelf is er een compleet rookverbod. Restaurants, hotels en toeristische plekken krijgen bezoek van inspecteurs, die op de naleving van de regels zullen toezien. Op sommige toeristische plaatsen zullen er nog plekken voor buiten roken zijn, maar niet op die met belangrijke culturele en historische monumenten. Gidsen worden opgeleid om hun klanten te helpen de regels te respecteren. Uit de lokale media en filmzalen, de mobiele communicatie en websites van de stad wordt tabaksreclame geweerd.
Rookverbod, waarom?
Overtreders krijgen een boete van 200 yuan, twintig keer meer dan de huidige boete van 10 yuan. Bedrijven die de wet ontduiken kunnen tot 10.000 yuan boete krijgen en bij herhaling zelfs hun bedrijfsvergunning kwijtraken. Er is ook een hotline om illegaal rookgedrag aan te geven. Met een gebaar, een opgeheven hand, kunnen inwoners van Beijing tegenover hun medeburgers aangeven dat het roken ergens verboden of ongewenst is. Onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 10 miljoen mensen in Beijing last hebben van het ongewenst inhaleren, het passief roken. Het Chinese Centrum voor Preventie en Bestrijding van Ziekten heeft laten aantonen dat er nog steeds jaarlijks 1,5 miljoen Chinezen overlijden aan ziekten die verband houden met roken. In de stad Hongkong is het roken duurder dan elders in Azië-Pacific. In die regio kost het roken je alleen in Australië en Singapore nog meer. Een inwoner van Hongkong zou met wat hij levenslang uitgeeft aan zijn verslaving een mooie en dure flat kunnen kopen. In 2010 rookten nog maar 11,1 % van de burgers boven de 15, wat naar het schijnt erg weinig is. Toch gaan er ook in Hongkong stemmen op voor een uitgebreide antitabakscampagne en een strenger rookverbod.
China Daily, People’s Daily, SCMP, Xinhua