Een Chinese maansonde die 8 dagen geleden de ruimte ingestuurd werd, is succesvol terug geland in Binnen-Mongolië. China is daarmee het derde land dat het presteert een ruimtetuig terug te laten keren van de maan, zij het vier decennia na de voorganger.
De op 23 oktober gestarte testvlucht moest technologisch een nieuwe vlucht naar de maan in 2017 voorbereiden, waarbij het de bedoeling is dat deze Chang’e-5 op het maanoppervlak landt, stalen neemt en naar de aarde terugkeert. De bedoeling van deze Chang’e 4 in de Chang’e reeks was na te gaan of een succesvolle terugkeer in de dampkring mogelijk was bij verschroeiende temperaturen. Daarbij zijn niet enkel het ontwerp en de materialen van het hitteschild belangrijk, maar ook de technologieën voor de navigatie, gidsen en controle van deze terugkeer in de atmosfeer. Hierbij werd verder gebouwd op een Sovjetmethode. Ook moest de Chang’e 4 het toekomstig traject van nummer 5 verfijnen. Het toestel heeft in acht dagen tijd 840.000 kilometer afgelegd en vloog daarbij met succes rond de maan waarvan het “fantastische foto’s” maakte aldus Xinhua. Het verste punt van de sonde tot onze planeet bedroeg zowat 413.000 km.
De officieel naamloze ruimtesonde landde zaterdagochtend rond 06.15 uur plaatselijke tijd in de noordelijke regio Binnen-Mongolië. De robot dook op een snelheid van 11,2 km per seconde onze atmosfeer in, om daarna te vertragen en probleemloos in het vooropgestelde landingsgebied tegen de grond te smakken. China wordt zo het derde land dat een retourvlucht van de maan presteert. China zond in 2003 de eerste astronaut de ruimte in en lanceerde ook een tijdelijk ruimtestation. In december slaagde het land er in een robotjeep op de maan te zetten en die onderzoek te laten doen. China wil ook een meer permanent ruimtestation ontwikkelen en is ook van plan om na 2020 op de maan te landen en uiteraard terug te keren. Dit laatste blijkt alvast succesvol te kunnen gebeuren.