Nu het westen sancties uitvaardigt tegen Rusland wil dit land de betrekkingen met China opwarmen. Hun hoop dat China meer in het land investeert, lijkt werkelijkheid te worden door het optrekken met een paar miljard $ aan investeringen in een gemeenschappelijk investeringsfonds.
De Russische bewindvoerders zijn bang dat het Westen naar aanleiding van de crisis in Oekraïne investeringen terugtrekt, wat hun al niet denderende economie zou verzwakken. Bijgevolg kijken ze uit of de oostelijke buren en voornamelijk China hun investeringen willen opvoeren. China is al de vierde investeerder in Rusland en volgens Bloomberg is China in 2012 al Ruslands grootste handelspartner geworden met $ 95 miljard. Beiden gebruiken ook almaar meer de eigen munten in hun handelsverkeer dan de dollar.
Vicepremier Zhang Gaoli, die onlangs een gesprek had met de eerste vicepremier Igor Shuvalov, zegt dat Rusland China aanmoedigt om te investeren in de speciale economische zones in het Verre Oosten van Rusland. De speciale zone van Vladivostok start in juni. Rusland hoopt vooral op investeringen in huisvesting, infrastructuur en grondstoffen, zo meldt Bloomberg nog. Bepaalde informele limieten zouden sneuvelen, maar goud, platina en hightech zouden taboe blijven.
China dat al aanzienlijke investeringen heeft in kali-, nikkel- en kopervelden zou ook gevraagd worden mee te doen in het grote Sakhalin-3 olie en gasproject. De Russen willen ook Chinese steun om een brug te helpen bouwen van Rusland naar de Krim door de Kerch-engte waarvoor een bod wordt uitgeschreven. Volgens het Russisch blad Kommersant zou de 4,5 km lange brug gebouwd worden door de China Railway Construction Corporation en gefinancierd door het privé China International Fund. Ook andere Aziatische partners blijken niet “politiek bevooroordeeld”.
Gemeenschappelijk fonds
Volgende week vindt te St Petersburg het International Economic Forum plaats. Verwacht wordt dat het Russian Direct Investment Fund (RDIF)4 nieuwe overeenkomsten met China aankondigt op het vlak van infrastructuur, vastgoed en grondstoffen. De investeringen zullen gebeuren via het Russia-China Investment Fund een Fonds waarin zowel Rusland als China $ 1 miljard investeerden en waarvan 10% gebruikt werd om $ 200 miljoen te investeren in een Siberisch bosbouw bedrijf. Mogelijk wordt het kapitaal opgetrokken tot 4 miljard. Volgens het RDIF wil China zijn investeringen in Rusland tegen 2020 zelfs verviervoudigen.
Het Fonds is nu volledig bemand, aldus directeur Sean Glodek die zegt voor een pijplijn van overeenkomsten te staan. Een eerste infrastructuurdeal kan een brug zijn tussen China en Rusland over de Amoer. Hoewel een paar miljard proportioneel voor beiden weinig betekent, toch is het een teken dat China andere bronnen heeft dan de westerse. Overigens reikt de relatie van het China Investment Company verder dan het Russia-China Fund. Zo kocht CIC bijvoorbeeld 5,3% van de beurs van Moskou. Door de strakkere relaties met het westen verleent de Russische regering nu meer prioriteit aan de verhouding met de Aziatische buren.
Bronnen: Forbes, http://www.emergingmarkets.org/, http://digitaljournal.com/business/