In de periode van januari tot november 2024 kwam China voor het eerst in de top 5 bestemmingen van Russische zuivelproducten. De export naar China steeg met 70% op jaarbasis tot 16 miljoen USD. De waarde van de verkoop van melkpoeder aan China verdubbelde, deze van kaas en kwark steeg met een factor 12, deze van ijs steeg met 58% en de verkoop van melk en room steeg met een factor 3.
Russische supermarkt in Beijing; foto Sohu (disclaimer)
Goede reputatie
Russische levensmiddelen hebben in China een goede reputatie en het aantal Russische supermarkten in Chinese steden groeit snel. Een belangrijke reden hiervoor is de verslaving aan additieven onder Chinese producenten van voeding en dranken. Aan Chinees ‘aardbeienijs’, bijvoorbeeld, is weinig of geen aardbei te pas gekomen. Een vergelijkbaar Russisch product is gewoonlijk gemaakt van verse melk, room, suiker, aardbeien, enz. Dat komt de smaak ten goede en zeker ook het gezondheidsimago.
Diplomatie
Tijdens de G20-conferentie van 2016 in Hangzhou zou President Putin Russisch roomijs meegebracht hebben, met als doel het niet enkel aan de deelnemers, maar ook aan Chinese burgers, uit te delen. Men sprak in de media zelfs van ‘ice cream diplomacy’.
BRICS
Andere belangrijke afnemers van Russisch zuivel zijn de Centraal-Aziatische landen, Algerije, Egypte, de Emiraten, Saudi-Arabië en Vietnam. Een aantal van deze landen maakt, net als China, deel uit van BRICS. Hieruit blijkt dus duidelijk dat BRICS als economische liga uitstekend werkt.
Chinese afkomst
Er komt ook enige kritiek op de snel groeiende keten van Russische supermarkten. Niet alle producten blijken uit Rusland ingevoerd te zijn. Veel vleeswaren, bijvoorbeeld, komen uit Harbin, de hoofdstad van de provincie Heilongjiang, die in feite eind negentiende eeuw door Russische immigranten gesticht werd. De Russen zijn na 1949 vertrokken, maar de productie van levensmiddelen als ‘Russische worsten’ en brood ging gewoon door. Russisch brood heet in het lokale dialect lieba, wat afgeleid is van het Russische woord voor brood: chljeb.
Commentaar
Onze politici en media blijven maar speculeren dat China Rusland zou ‘steunen’ bij de oorlog in Oekraïne, ook al is daarvan nooit enig bewijs gevonden, net zo min als van de spionage via apparatuur van Huawei. Dit ogenschijnlijk simpele, maar wel concrete, stukje nieuws over Russische zuivelexport naar China laat echter zien hoe gezonde internationale relaties, zonder inmenging in elkaars interne gelegenheden, tot groei van die betrekkingen kan leiden. Zeker, de traditionele leveranciers van zuivel aan China uit West-Europa raken hierdoor geleidelijk hun aandeel in de Chinese markt kwijt, maar dat kun je noch China noch Rusland verwijten. Dat ligt aan de houding van de EU-regeringen, die enkel nog kunnen denken in termen van sancties en ontkoppeling.
Bronnen: Dairy News en eigen onderzoek van de auteur