Xue Feng, een in China geboren geoloog die tot Amerikaans staatsburger is genaturaliseerd, werd door de rechtbank in Beijing tot acht jaar gevangenisstraf en een boete van 200.000 yuan (23.000 euro) veroordeeld. Hij had in 2007 documenten te pakken gekregen over de geologische kenmerken van oliebronnen en een database met de precieze ligging van meer dan 30.000 olie- en gasbronnen van de China National Petroleum Corporation en haar dochteronderneming PetroChina Ltd. Deze gegevens had hij doorverkocht aan het consultancybedrijf waar hij toen voor werkte, IHS Energy nu IHS inc.
De Chinese overheid ziet het lekken van informatie met betrekking tot de oliesector als een nationale veiligheidskwestie. De rechtbank volgt die visie.
Samen met Xue Feng zijn in deze zaak nog drie Chinese staatsburgers veroordeeld, weliswaar tot lichter straffen en boetes. Het zijn werknemers van onderzoeksinstituten die werken voor de oliesector en onder andere voor Petrochina zelf.
Tegen de veroordeling van hun staatsburger is hevig geprotesteerd door vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering. De ambassadeur woonde de zitting demonstratief bij. De VS baseert zijn bezwaren op de stellingen van mensenrechtenactivisten die zich hebben ingezet voor Xue Feng, en die ook beweren dat hij is gefolterd. Hun centrale these is dat de gegevens over de olievelden pas twee jaar na de arrestatie van de geoloog duidelijk tot staatsgeheim zijn uitgeroepen. Toen hij de database verkocht zou ze openbaar verkrijgbaar zijn geweest.
Op deze beschuldiging is noch door de rechtbank, noch door de regering van China ingegaan.
Qin Gang, de woordvoerder van de regering in Beijing, heeft wel verklaard dat de zaak een interne aangelegenheid is, dat andere landen er niet in mogen tussenkomen en de juridische soevereiniteit van China niet mogen schenden. Qin Gang heeft verder verzekerd dat in de rechtszaak strikt wettelijk is gehandeld en dat de rechten van de verdediging zijn geëerbiedigd.
Chinese juristen zeggen dat buitenlandse firma’s op dit terrein zeer omzichtig moeten handelen en zorgen dat ze binnen de grenzen van de Chinese wet blijven.
De woordvoerder van de mensenrechtengroep die actie voert rond de zaak Xue Feng heeft voorspeld dat deze zaak buitenlandse bedrijven zal ontmoedigen om zaken te doen in China.
Een onderzoek van de Europese Kamer van Koophandel lijkt dat echter tegen te spreken. Het wees uit dat onder de Europese ondernemers in China groot optimisme heerst over de economische groei.
Bronnen: AP, Reuters, Global Times, China Daily