Een maand geleden heeft een kraanschip een module met 400 krachtige servers onder water geladen in Hainans autonoom Li kanton Lingshui. Het cluster heeft niet enkel de capaciteit van 30.000 geavanceerde pc’s maar het koele water laat toe dat 40% meer energie-efficiency bereikt wordt.

De tropische eilandprovincie Hainan is nu de thuisbasis van de ‘slim brein’ in zee innovatie.. Een maand geleden werd een witte cilindervormige datamodule met een lengte van 18 meter en een diameter van 3,6 meter door een kraanschip in zee gezakt, waar het zonk tot een diepte van 30 meter in de buurt vanHet autonoom Li kanton Lingshui. Het bevat meer dan 400 krachtige servers en is verbonden met een onderwater datacenter dat in maart 2023 voor het eerst in gebruik wordt genomen. Dit markeert de voltooiing van ’s werelds eerste commerciële intelligente computercluster onder water.
De huidige rekencapaciteit van het cluster staat gelijk aan 30.000 gelijktijdig werkende high-end gaming pc’s die in één seconde voltooien waar een standaardcomputer een jaar over zou doen. Het ondersteunt AI-assistenten zoals DeepSeek om ongeveer 7.000 intelligente interacties per seconde te verwerken, aldus algemeen manager Pu Ding van het Hainan onderwater datacenter demonstratieproject. Pu zegt dat het centrum al contracten had gesloten met een tiental bedrijven en dit gericht op toepassingen in AI-model training, industriële simulatie, gaming en zee onderzoek. Voor AI kan de kracht van het centrum modeltraining terugbrengen van maanden tot weken. Bij gaming maakt het complexe rendering en stabiele multiplayer-operaties mogelijk, aldus Pu.
Rekencapaciteit
Het Lingshui-project vertegenwoordigt een fusie van maritieme techniek met data-infrastructuur, wat de vragen oproept: waarom een rekencentrum onder water bouwen? Hoe draagt het bij aan China’s rekencapaciteiten?

Het project, door Pu omschreven als een ‘groene, koolstofarme en zeer efficiënte’ innovatie, positioneert China in de voorhoede van de onderwater rekeninfrastructuur. Nu de AI-revolutie steeds sneller gaat, wil China volgens een plan uit 2023 de totale rekenkracht tegen 2025 met meer dan 30 % verhogen waarbij China’s totale rekenkracht 300 EFLOPS moet bereiken. EFLOPS is een meeteenheid die wordt gebruikt om de snelheid van een computer te bepalen. Een computersysteem met 1 EFLOPS (1 quintiljoen floating-point bewerkingen per seconde ) kan uitvoeren.
Het onderwaterproject van Hainan voegt een maritieme dimensie toe aan dit landschap — een fusie van ‘oceaan en digitale kracht’ in lijn met China’s tweeledige koolstofdoelstelling om de piek in koolstofuitstoot te bereiken voor 2030 en koolstofneutraliteit te bereiken voor 2060.
Waarom onderwater?
Traditionele datacenters verbruiken enorme hoeveelheden energie voor koeling. De wateren bij Lingshui daarentegen helpen het centrum in Hainan gebruik te maken van natuurlijke koeling door lage temperaturen en hoge druk, waardoor het energieverbruik daalt en er geen zoet water nodig is, aldus Pu. ‘Met een stroomvoorziening van 1MW levert een enkele module 1.400 PFlops, 40 % meer rekenefficiëntie dan centra aan land,’ legt hij uit.
Veiligheid is een ander voordeel. De onder druk staande datamodules, die ontworpen zijn om tyfoons te weerstaan die eens in de eeuw voorkomen, werken in de stabiele, zuurstofvrije omgeving van de oceaan, waardoor er minder hardwarecorrosie en uitval is.
Een halfjaarlijks operationeel rapport van China Telecom Hainan, en China Academy of Information and Communications Technology (CAICT) bevestigt de stabiele prestaties van het onderwater datacenter
Bron Xinhua