Na de stagnatie tijdens de pandemie periode zijn de betrekkingen met de landen uit Centraal- en Oost-Europa weer volop op dreef. Bilaterale handel en investeringen stijgen en almaar meer vrachttreinen uit China komen in Europa aan. China hoopt dat de glans afstraalt op de betrekkingen met Europa in het algemeen
Het was onderminister voor Handel Li Fei die de cijfers van het eerste kwartaal toelichtte. De bilaterale handel steeg tijdens de eerste drie maanden met 1,6% tot $33 miljard. Deze handel groeide sinds 2012 met 8,1% jaarlijks en de Chinese invoer uit deze landen zelfs met 9,2% jaarlijks. De positieve ontwikkeling is meer merkbaar in de investeringen. De Chinese investeringen in Centraal- en Oost-Europa namen tijdens het eerste kwartaal toe met 148% op jaarbasis. In totaal benadert het bilaterale investeringsvolume $ 20 miljard. De Chinese investeringen vloeiden naar de sectoren auto-onderdelen, huishoudelijke apparaten, medicijnen, logistiek, energie en grondstoffen.
Vrachttreinen
Een ander hoogtepunt van de bilaterale samenwerking is de aanleg van transport en basisinfrastructuur. Als voorbeelden gelden de Peljesac brug in Kroatië en de bouw van de spoorweg Budapest-Belgrado. De landen uit Centraal- en Oost-Europa waarbij Polen, Hongarije en Slovakije zijn belangrijke knooppunten en bestemmingen geworden van de China-Europa vrachttreinen, een project dat valt onder de nieuwe zijderoutes. Vorig jaar werden in totaal 16.000 vrachtreizen tussen China en Europa gemaakt een vooruitgang met 9% op jaarbasis. ,Niettegenstaande Estland en Letland aangemoedigd door de VS tegenpruttelden en de samenwerking verlieten, vindt China dat de samenwerking de hoofdtoon uitmaakt van de bilaterale betrekkingen.
Expo
Van 16 tot 20 mei vindt te Ningbo de derde China-CEEC Expo plaats, de eerste na Covid. Dit jaar zijn er 3000 exposanten of 30% meer in vergelijking met de tweede versie, aldus Zhejiang vicegouverneur Lu Shan. Er worden meer dan 100.000 deelnemers verwacht. China hoopt dat de herwonnen dynamiek met de landen uit Centraal- en Oost-Europa ook een nieuwe impuls geeft aan de betrekkingen met Europa in het algemeen. China heeft zich in 2021 als doel gesteld om voor meer dan $170 miljard goederen in te voeren uit de betrokken landen.
Li Fei hoopt dat in de volgende fase China en Europa de samenwerking in de digitale, groene en nieuwe-energiesectoren zullen verdiepen, gezamenlijk het op regels gebaseerde multilaterale handelsmechanisme handhaven met de WTO centraal, de stabiliteit van wereldwijde toeleveringsketens waarborgen en bijdragen aan de wereldwijde economische groei.
Bronnen Global Times, Peoples Daily