De Franse president Sarkozy maakt donderdag even een ommetje naar Peking tijdens zijn reis naar Nieuw-Caledonië. Hij gaat er als leider van de G20 groep praten over Libië en zal er steun zoeken voor het Frans-Duits voorstel tot een belasting op financiële verrichtingen. Wellicht zal Hu ook gepolst worden hoe ver China wil gaan bij het ondersteunen van de Euro.
De Franse president neemt momenteel het voorzitterschap waar van de Groep van 20. Deze hebben met de Europese schuldencrisis en met Libië wel stof genoeg om over te praten. Overigens is Sarkozy vroeger op het jaar er in geslaagd met Pekings hulp de Franse minister Lagardère te laten benoemen tot hoofd van het IMF. De Franse president brengt eind deze week voor de eerste keer een bezoek aan het overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië en voordien vliegt hij even langs Peking waar hij een gesprek en een diner heeft met president Hu Jintao. De twee gespreksonderwerpen zijn Libië en de voortdurende financiële onrust. China heeft weinig geapprecieerd dat de NATO de bombardementen in Libië gebruikt heeft om een systeemwissel door te drukken, maar anderzijds heeft het land ook betrekkingen met de Libische opstandelingen. Niet minder gecompliceerd is het uitdokteren van een gemeenschappelijk antwoord op de financiële onrust. De Chinese Volkskrant die vorige week naar de Amerikanen uithaalde als verslaafd aan schulden, publiceerde deze week een analoog standje tegenover de Europeanen waarin gesteld werd dat de Europese schuldencrisis zich in Europa verspreidde als de pest in de Middeleeuwen.
Op de dagorde van de gesprekken donderdag staat volgens Reuters het Frans-Duits voorstel van belasting op de financiële transacties. Sarkozy zal proberen Pekings steun te krijgen voor maatregelen die de financiele markten zouden kunnen stabiliseren. Peking is echter ook bezorgd over de Europese schulden. In een bezoek aan Europa heeft premier Wen al toegezegd verder Europese obligaties te willen opkopen, in de overtuiging dat Griekenland en co er terug bovenop zouden geraken. Volgens kenners zou Sarkozy toch even willen aftoetsen als Euro-obligaties zouden worden uitgeschreven, of China dan zou willen investeren in deze waardepapieren. Volgens voormalig onderzoeker Zhu Yiping van Centre for European Studies aan de Fudan-universiteit en nu verbonden met het ministerie van Handel, is het normaal dat Frankrijk uitkijkt naar Chinese financiële steun want er zijn voortdurend geruchten dat de Franse Societe Generale op het punt staat op de fles te gaan nadat haar winst tijdens het tweede kwartaal met 31 % daalde door afschrijvingen voor de Griekse schuld. Volgens directeur Ding Chun van het universitaire Centre for European Studies wil Europa meer steun van China om zijn eigen economisch herstel in de hand te werken.
Bron: SCMP, China Daily