Shanghai MedValley vooraan in medische innovatie

Shanghai MedValley en het nabije Ruijin Ziekenhuis staan in de frontlijn van medische innovatie. Hoewel ze meerdere doorbraken realiseerden, kan dit best geïllustreerd met de protonbehandeling voor tumoren. Voordien waren de patiënten aangewezen op een dure behandeling door ingevoerde apparatuur. Door partnerschappen heeft Shanghai bereikt dat de protonbehandeling nu kan met Chinese apparatuur.

Shanghai MedValley wil de biofarmaceutische industrie in het Jiading District stimuleren. Foto shine.cn Disclaimer

De vallei voor medische apparatuur in Shanghais district Jiading bekend als Shanghai MedValley is een drijvende kracht in medische innovatie. Als  nijverheidszone voor medische apparatuur heeft de vallei een cluster van hoogwaardige bedrijven en hooggekwalificeerde beroepslui bijeengebracht. De zone is gericht op het bevorderen van nieuwe kwalitatieve productiekrachten op medisch gebied met een focus op het ontwikkelen van apparaten voor geavanceerde diagnose en zeer effectieve behandeling. Het is de thuisbasis van zeven grote onderzoeksinstellingen en gezamenlijke laboratoria, waaronder een opleidingscentrum voor medische robots en een onderzoeksinstituut voor medische chips.

Frontlinie

Chen Chang van het Medical Chip Research Center in het Ruijin Hospital toont de chip voor de niet-invasieve bloedglucosedetector Foto Xinhua Disclaimer

Shanghai MedValley heeft een grote groep artsen met baanbrekende ideeën verzameld, die gebruik makend van hun klinische ervaringen proberen samen te werken met ondernemingen om doorbraken te bereiken in de ontwikkeling van medische apparatuur en grootschalige productie.

 De niet-invasieve bloedglucosedetector die directeur Wang Weiqing van de afdeling Endocrine & Metabolism van het Ruijin Ziekenhuis samen met een medische chiptechnologieonderneming heeft ontwikkeld, is klinisch gevalideerd en voldoet aan de internationale norm voor glucosedetectoren. Onderzoeker Niu Chuanxin  van de afdeling Revalidatie bij het Ruijin Ziekenhuis, heeft samengewerkt met bedrijven op het gebied van cognitieve revalidatie en heeft meer dan 30 producten op de markt gebracht die aan de behoeften van patiënten voldoen waaronder een robot die patiënten helpt de controle over hun bovenste ledematen terug te krijgen.

Lid Chen Saijuan van de Chinese Academy of Engineering heeft een doorbraak bereikt in de op genen gebaseerde therapie voor hemofilie, een zeldzame aandoening waardoor het bloed niet kan stollen. Voorheen moesten patiënten met deze ziekte regelmatig plasmatransfusies ondergaan en de behandeling kon bemoeilijkt worden door tekorten aan plasma. Dankzij de doorbraken van Chen hebben patiënten nu slechts eenmalige of incidentele behandelingen nodig.

De single-port laparoscopische chirurgische robot die gezamenlijk ontwikkeld is door Beijing Surgerii Robotics en het Ruijin Ziekenhuis maakt het mogelijk om verschillende complexe operaties uit te voeren via een huidincisie van minder dan 3 cm op de buik van de patiënt. In de afgelopen drie jaar heeft het medisch personeel van het Ruijin Ziekenhuis overigens meer dan 1000 patenten aangevraagd.

“De nieuwe medische apparatuur van de derde categorie ontwikkeld door instellingen in Shanghai is goed voor 16 % van die in China, vertelde ambtenaar Ge Dongbo uit Shanghai. Medische apparatuur van de derde categorie is apparatuur die het leven of de gezondheid van een persoon ernstig kan schaden, zoals apparaten voor het transplanteren van kunstmatige organen en pacemakers en die onder streng toezicht en onderzoek staan van kwaliteitsinspectiediensten.

De biomedische industrie is, naast de geïntegreerde circuits en de kunstmatige intelligentie-industrie een van de top drie baanbrekende industrieën in Shanghai. De jaarlijkse omvang van de biofarmaceutische industrie bereikte 933 miljard yuan in 2023, een stijging met 4,9 %

Tumorbehandeling

Laatste test van toestel voor kankerbehandeling Foto: stcsm.sh.gov.cn Disclaimer

Medische innovatie is niet alleen levendig binnen Shanghai MedValley, maar ook in medische centra in omliggende gebieden. Het protontherapiecentrum in het Ruijin Ziekenhuis dat vlakbij MedValley ligt, staat bekend om zijn geavanceerde tumorbehandelingstechnologieën.

Protontherapie is bij de behandeling van kanker een krachtig hulpmiddel voor precisieradiotherapie en is de meest geavanceerde medische technologie ter wereld om tumoren te bestrijden. Voorheen was de binnenlandse protonbehandeling echter afhankelijk van ingevoerde apparatuur. Protontherapieapparatuur heeft echter hoge productie-, exploitatie- en onderhoudskosten, aldus hoofd Chen Jiayi van de afdeling Radiotherapie bij het Ruijin Ziekenhuis. De kosten van protontherapie bedroegen in het verleden ongeveer 300.000 yuan, een te zware financiële last voor veel patiënten. Bijgevolg kozen veel patiënten voor wie protontherapie geschikt was ervoor om in plaats daarvan röntgentherapie te ondergaan. .

In december 2014 werkte het Ruijin Ziekenhuis samen met het Shanghai Institute of Applied Physics en het Shanghai Advanced Research Institute en met Shanghai APACTRON Particle Equipment  om gezamenlijk een eigen protontherapiesysteem te ontwikkelen. Op 24 november 2023 werd het eerste in eigen land geproduceerde protontherapie-testapparaat in de 180 ° roterende bundeltherapieruimte in gebruik genomen. In maart van dit jaar had het aantal patiënten dat protontherapie kreeg de 100 bereikt. Tot nu toe heeft het protontherapieapparaat in het Ruijin Ziekenhuis patiënten behandeld voor meer dan 20 verschillende soorten tumoren en alle patiënten hebben op korte termijn effectieve resultaten laten zien.
Het 360 ° protontherapiesysteem, een nog geavanceerder apparaat, ontwikkeld door het Ruijin Ziekenhuis en Shanghai APACTRON Particle Equipment zal naar verwachting dit jaar klinisch worden gebruikt. Het 360-° roterende frame kan een behandelingshoek van alle kanten bieden om het doelgebied van de tumor te raken en de omliggende normale weefsels te beschermen zonder de patiënt te verplaatsen. Het binnenlandse protontherapiesysteem kost momenteel maximaal 170.000 yuan per behandelingskuur.
Volgens Chen Jiayi maakt het personeel van de protontherapie niet enkel belangrijke doorbraken op het gebied van hardware, maar onderzoeken en verrijken ze ook voortdurend door vallen en opstaan hun ervaring met protontherapie met als doel zelfstandig een geoptimaliseerd protontherapieplan te ontwikkelen. We hebben een reeks technologie- en managementoplossingen ontwikkeld die direct ‘gecopieerd’ en toegepast kunnen worden in elk ziekenhuis in het land,” zei Chen nog .

Bron: China Today