Hoewel de Amerikaanse president investeringen in China afschrikt, ontving Shanghai gedurende de eerste 9 maanden 2% meer buitenlandse investeringen. Dit weekend werden zelfs investeringsovereenkomsten in spitssectoren getekend ter waarde van 23 miljard yuan.
Uit een rondvraag in september van de European Union Chamber of Commerce in China bleek dat 7% van de bevraagde ondernemingen van plan was uit China te vertrekken of dat al deed. Ze doen dit om de door president Trump opgelegde heffingen te ontwijken. Bij een andere rondvraag ditmaal door de American Chamber of Commerce in China bleek dat de helft van de 430 VS-bedrijven een sterke negatieve impact verwacht van de tarieven. Tegen de stroom oproeiend, is de stad Shanghai helemaal niet van plan de deuren tegen buitenlands kapitaal dichter te doen, wel integendeel.
Burgemeester Ying Yong zei na de jaarlijkse vergadering van de International Business Leaders’ Advisory Council dat zijn stad de in te vullen formulieren voor registratie, voor het verkrijgen van een vergunning en voor aansluiting tot elektriciteit zal verminderen.
Buitenlandse investeringen was een van de drijfveren van de economische groei in de metropool de afgelopen decennia. Volgens statistische gegevens droegen die bij tot 30% van de economische groei. Zelfs in dit ongunstig buitenlands klimaat stegen de buitenlandse investeringen met 2,1% gedurende de eerste negen maanden. Midden oktober tekende Tesla met het bestuur een overeenkomst voor een stuk grond in Lingang ter waarde van 972 miljoen yuan.
Spitssectoren
In de schaduw van de zakentop kwamen daar nog een pak investeringen bij en dit vooral in spitssectoren. De Zwitserse groep ABB kondigde aan 150 miljoen $ te zullen investeren om te Shanghai meest geavanceerde robottenfabriek van de wereld te bouwen. De fabriek zal digitale technologieën, moderne robottechnologie en onderzoek qua artificiële intelligentie combineren in de meest gesofistikeerde fabriek van de toekomst, aldus nog ABB dat verwacht dat ze in 2020 in werking treedt. De website thepaper.cn vermelde zaterdag nog dat ABB in een apart met Shanghai getekend partnerschap belooft de stad te steunen in het maakwerk, nieuwe energie, transport en infrastructuur.
Nog volgens thepaper.cn werden zaterdag in totaal door het bestuur voor 23 miljard yuan overeenkomsten met buitenlandse investeringen getekend. Ze komen uit de VS, Frankrijk, Duitsland en Japan. Daarbij behoren een investering van 116 miljoen $ van het Japanse farmaceutisch bedrijf Takeda, 85 miljoen $ van Nu Skin Enterprises en 114 miljoen $ van het Franse Decathlon voor een hoofdkwartier.
Volgens prof economie Sun Lijian aan de Fudan universiteit houdt de tendens een groei in van geavanceerd maakwerk en tevens een groei van hoge kwaliteit. Volgens Sun heeft China een reeks maatregelen uitgevaardigd om het buitenlandse investeerders het gemakkelijker te maken en deze werpen nu hun vruchten af.
Bronnen: Global Times, SCMP
Echte buitenlandse investering of weer wat Chinese namaak postbus bedrijf in Panama of andere belasting paradijs. Denk erom in speciaal economische zone krijgen buitenlandse bedrijven belasting korting en Chinese niet. Daarom postbus bedrijven in Panama.