Wereldexpo Shanghai afgesloten

Zondag sloot de Wereldtentoonstelling in Shanghai af met een recordaantal bezoekers van 73 miljoen, waarvan 3,5 miljoen buitenlanders. Belangrijker dan de kwantiteit en de pretparkervaring is dat de noodzaak tot duurzame ontwikkeling voortaan in het collectief geheugen van de Chinezen staat gegrift.

Het vooropgestelde doel van 70 miljoen bezoekers werd reeds vorige maandag gehaald. Daarmee heeft Shanghai ruim het recordaantal van 64 miljoen in Osaka 1970 overtroffen. Er waren 190 landen vertegenwoordigd op de expo, naast tientallen internationale organisaties en zelfs bedrijven. Het was de eerste keer dat de Wereldexpo plaatsvond in een ontwikkelingsland. Ook voor de eerste keer in 159 jaar deden 14 eilanden uit de Stille Oceaan en 12 Caraïbische landen mee. Shanghai won in 2002 het bod tot organisatie, zette 28 miljard yuan (4,3 miljard $) opzij voor de bouw en werkingskosten en spendeerde 270 miljard yuan voor de verbetering van infrastructuur, gaande van de renovatie van de Bund over de verdere ontwikkeling van de metro tot nieuwe luchthaventerminals. Uiteraard behoren daartoe ook de initiatieven die Shanghai de richting insturen van een meer duurzame ontwikkeling. Op de expo vonden 20.000 culturele evenementen plaats.
Geraamd wordt dat het evenement Shanghai en omgeving 80 miljard aan toeristisch inkomen heeft opgeleverd. De expo heeft ook het profiel van de stad verhoogd op internationaal vlak. Door de bezoekende Chinezen werd de expo ervaren als een educatief pretpark en deze maand wordt nog in de omgeving van Shanghai de bouw van een Disneypretpark opgestart. Shanghai zou graag tegen 2020 ook een financieel centrum van wereldformaat worden. ’s Werelds snelste supersnelle trein spoort reeds tussen Hangzhou en Shanghai. De haven van Shanghai slaagde er reeds in om Singapore in te halen als grootste containerhaven. Na de exposluiting zullen alle Chinese ogen gericht zijn op Kanton dat deze maand de gast is van de Aziatische Spelen, maar daarmee eindigt Kantons ambitie niet. De stad die erin slaagde Shanghai te overtroeven als China’s meest commerciële stad, denkt eraan om eveneens zijn kandidatuur in te dienen voor de organisatie van de Wereldexpo in 2025. De volgende wereldexpo’s vinden plaats in 2012 in het Zuid-Koreaanse Yeosu, waar het thema kust-oceaan is, en in 2015 in Milaan, waar de voedselveiligheid aan de orde is. Tot zover de toekomstmuziek.

Feit is wel dat de wereldexpo met zijn thema ‘Betere stad, betere wereld’ voor de Chinees definitief de ogen heeft geopend voor thema’s als energiebesparing en duurzame ontwikkeling. Hoewel dit niet kwantificeerbaar is, is dit wellicht de voornaamste verworvenheid van de expo. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei op een afsluitend forum in Shanghai dat hij hoopt dat China inzake de stad een pionier wordt en dat hij meer met China hoopt samen te werken inzake het verwezenlijken van de agenda voor duurzame ontwikkeling. In dezelfde zin gaat ook de door alle deelnemers onderschreven ‘Verklaring van Shanghai‘, waarin onder meer wordt voorgesteld om van 31 oktober een dag te maken van de ‘betere stad’.
Bij de sluiting werden ook de prijzen uitgereikt voor de beste paviljoenen. In regel worden deze nu afgebroken. Het China Paviljoen is echter minstens nog zes maanden open en wordt  een blijvende herinnering .Samen met het Expo Center(congresruimte), hetgrote theater en het gebouw van het themapaleis zou het  een soort  Shanghaiese Heizel vormen.Het Belgisch paviljoen wordt zorgvuldig ontmanteld en heropgebouwd in Qingdao.
Bronnen: Bloomberg, China Daily
Bekijk ook CNTV over invloed expo op stadsontwikkelingerfenis expo over duurzame ontwikkeling ;    CNTV speciale expo-website ;   Slotgala op CNTV (48 min)
Lees ook katern China Daily Farewell Expo

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *