Shenzhen lonkt naar buitenlands talent

Om het hoog gegrepen doel van innovatiecentrum waar te maken, werkt Shenzhen aan een verbetering van haar onderwijs en onderzoek. Daartoe wil de stad buitenlands talent aantrekken en zelfs burgers uit Hongkong en Macao een stedelijke hukou toekennen.

skyline Shenzhen

Zoals aangekondigd wil Beijing tegen 2025 Shenzhen promoten als centrum van innovatie, openbare diensten en milieubescherming. Bij dit plan behoren diverse initiatieven  zoals de uitbouw van een omvattend nationaal wetenschapscentrum, versterkt fundamenteel onderzoek en een flexibele politiek om buitenlands talent aan te trekken. Volgens prof. Dong Xiaoying aan de Guanghua School of Management Shenzhen zouden bewoners uit Hongkong en Macao die in Shenzhen verblijven een stedelijk burgerschap krijgen zodat ze mee kunnen genieten van de sociale voordelen die hieraan verbonden zijn.  

De handelsspanningen met de VS hebben Beijing er toe gedwongen om meer te vertrouwen op eigen talent en eigen ondernemingen. In dit kader past ook het plan om de 11 steden rond de Grote Baai uit te bouwen tot een economisch machtscentrum. Bij de topsteden behoren Hongkong, Macao en Shenzhen. Shenzhen zou tegen het midden van de eeuw een centrum worden dat een wereldwijde maatstaf wordt qua concurrentie, innovatie en invloed. De stad heeft zich de voorbije 40 jaren ontwikkeld van een slaperig vissersstadje tot een stad met meer dan 12 miljoen bewoners waar de hightech sector meer dan één derde uitmaakt van het brp. Bekend zijn de ondernemingen Huawei, ZTE, DJI en BYD. Minder bekend is dat Shenzhen ook wereldwijd een aantrekkingspool is voor uitvinders.

Volgens directeur Liu Guohong van denktank China Development toont het voorgesteld wetenschapscentrum aan dat de regering de stad heeft uitgekozen als nationale basis op dit vlak. Shenzhen kent echter een tekort aan grote instellingen van hoger onderwijs. Hongkong telt drie van ’s werelds topuniversiteiten terwijl de universiteit van Shenzhen bengelt tussen de 600 en de 800ste plaats in de wereld.

Middelen

Shenzhen is ook van plan om buitenlanders met een permanent verblijf in China toe te laten technologische bedrijven op te zetten en ook om te fungeren als wettelijke vertegenwoordigers in wetenschappelijke instellingen. Op dit ogenblik krijgen echter maar weinig buitenlanders dit permanent verblijf door de zgn. groene kaart. Volgens het Volksdagblad in 2017 heeft China van 2004 tot 2013 maar 7356 groene kaarten toegekend. Shenzhen trekt wel veel talent aan, maar dit komt uit het binnenland.

Universiteit Shenzhen

Buitenlands talent is echter ook nodig, aldus Hou Songtao bij de Guangdong Yandao Law Firm. Sinds maart vorig jaar heeft Shenzhen onder het Peacock Plan 1,12 miljard yuan aan subsidies en fondsen toegekend om 3264 personen aan te trekken. Meer dan 96% van hen heeft een doctoraat en 94% zijn Chinezen die terugkeerden uit het buitenland. Shenzhen is eveneens van plan om hun inkomstenbelasting te verlagen van 45% tot 15%. Tot nu toe heeft de stad in samenwerking met Nobelprijswinnaars in Natuurwetenschappen minstens 10 laboratoria op gezet. Ook de bedrijven spelen in op de tendens tot het aantrekken van buitenlanders. Zo wil Huawei dit jaar 20 tot 30 wereldwijde toptalenten aanwerven.

Volgens Liu van China Development Institute zal toekomstig fundamenteel onderzoek sterk steunen op de ondernemingen. Shenzhen heeft minder universiteiten en hogere instellingen in vergelijking met Beijing en Shanghai, maar bezit duizenden technologische bedrijven die daartoe kunnen bijdragen. Hoewel Shenzhen niet de sterkste is in fundamenteel onderzoek, kan het toch een pionier worden in opkomende technologieën met een strategische betekenis, aldus Dong die verwijst naar wat Huawei en ZTE betekenden voor 5G onderzoek en ontwikkeling.

Bron SCMP

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *