CNOOC heeft in Shenzhen een nieuwe terminal in gebruik genomen voor vloeibaar aardgas. China was vorig jaar ’s werelds grootste invoerder van LNG. Tussen februari en april voerde China 14% in van de VS LNG-uitvoer, maar met de handelsoorlog kijkt China uit naar andere leveranciers. Het is waarschijnlijk dat het Chinese CNPC de aandelen van Total overneemt in het Iraanse gasveld Pars.
De nieuwe LNG-terminal van China National Offshore Oil Corp (CNOOC) kan jaarlijks 4 miljoen ton LNG ontvangen. Het is de tweede terminal in Shenzhen maar haar negende in China. Omdat China bewust overschakelt naar schonere energie zit het gebruik van aardgas in de lift. Gezien China zelf onvoldoende aardgas bezit, moet het land LNG invoeren. Azië-Analist Wang Lu bij Bloomberg Intelligence ziet de Chinese invoer van LNG tussen 2017 en 2020 jaarlijks met 17% toenemen.
De nieuwe terminal in Shenzhen voegt er dagelijks 17 miljoen m³ bij, aldus CNOOC dat de eerste LNG-terminal in China bouwde in 2006. Met zijn negen LNG-terminals nu kan het bedrijf jaarlijks 33 miljoen ton ontvangen en dat is goed voor 56% van de Chinese ontvangst capaciteit. Deze week werd in Zhoushan (Zhejiang) nog een privé LNG-terminal geopend. CNOOC heeft tot nu toe al 120 miljoen ton vloeibaar aardgas ingevoerd. Volgens Wu Wen van CNOOC eenheid Gas and Power Group, biedt de nieuwe terminal niet enkel voldoende voorraad aan schone energie voor de gehele regio van de Parelrivierdelta maar zal hij ook een nationale rol vervullen door het opvoeren van de energie mix.
VS
Tijdens het bezoek van president Trump aan China tekende Sinopec een contract van 43 miljard dollar voor een LNG-project in Alaska. De VS drongen toen aan dat China meer energie kocht uit de VS. Volgens cijfers van S&P Global Platts Analytics werd China vorig jaar ‘s werelds tweede grootste invoerder van LNG. Ondertussen is de verhouding met de VS door de dreigende handelsoorlog sterk bekoeld.
Professor Energiestudies Lin Boqiang bij de Xiamen University verwacht dat de VS-gasnijverheid sterker door het conflict zal getroffen worden dan China dat maar een klein volume uit de VS invoert. Van de VS kocht China tussen februari 2016 en mei 2018 14% van het uitgevoerd vloeibaar aardgas en de VS-leveranciers zien China als een belangrijke markt in de toekomst. Terwijl tijdens de eerste 5 maanden van het jaar 17 schepen LNG-schepen aardgas uit de VS afnamen, daalde dit aantal door de dreigende handelsoorlog tot één schip in juli en tot nul in juli. Ondertussen heeft Beijing besloten om op vloeibaar aardgas een heffing te leggen van 25% indien de VS toch over gaat tot het opleggen van bijkomende heffingen.
Iran
Anderzijds is China gekant tegen de Amerikaanse boycot van Iran als energieleverancier. China vindt dat Iran geen UNO-resoluties met de voeten treedt of internationale verplichtingen niet nakomt. Het Chinese China National Petroleum Corp (CNPC) heeft het aandeel van Total overgenomen in het zuidelijk Pars gas project, aldus het Iraanse persagentschap IRNA. Total tekende nog in 2017 een contract om één miljard dollar te investeren in de elfde fase van het zuidelijk veld te Pars dat de grootste reserves bezit die ooit in één veld gevonden werden. Volgens directeur Mohammad Mostafavi van staatsfirma NIOC bezit Total 80% van deze fase in het zuidelijk Pars gasveld. Naar verluidt heeft Total contractueel nog de tijd tot 4 november om zijn Iraanse investering stop te zetten. Het Franse bedrijf is echter van plan zich terug te trekken, tenzij het van de VS vrijstelling van sancties verkrijgt. Volgens INRA had CNPC eerder 30% van de elfde fase in het gasproject en heeft het nu 50% aandeel na overname van het Total gedeelte. De rest behoort toe aan het Iraanse Petropars
Olie
Ook voor de invoer van petroleum stelt zich een probleem zij het dat de situatie anders ligt. China is de Iraanse topklant met 650.000 vaten ruwe petroleum per dag. Daaarmee is het land goed voor 7% van de Chinese invoer. Die komt neer op 15 miljard dollar per jaar. De Chinese oliegiganten CNPC en Sinopec hebben miljarden dollar geïnvesteerd in de olievelden Yadavaran en North Azadegan.
Peking heeft echter petroleum niet geplaatst op de lijst van producten waarop het bijkomende heffingen zou leggen als Trump doorzet met zijn supplementaire heffingen. Hoofd onderzoek energiemarkten Michael Cohen bij Barclays benadrukt dat Sinopec al zijn aankoop van petroleum in de VS heeft verminderd en en het kocht er zelfs geen voor augustus. In juni bedroeg dat nog 15 miljoen VS-vaten, het hoogste aantal sinds 1996. Naar verluidt kocht Sinopec in augustus ook minder supertankers in vergelijking met juni. Duidelijk is dat energie een belangrijke rol zal spelen in het conflict tussen China en de VS.
Bronnen: China Daily, SCMP