Het brp van de stad Shenzhen overtreft voor het eerst dat van buur Hongkong. In middelen voor innovatie overvleugelt Shenzhen al langer en CE Carrie Lam heeft maatregelen aangekondigd. Toch bedraagt de productie per inwoner in Hongkong nog het dubbele van in Shenzhen.
Het binnenlands product van Hongkong steeg vorig jaar met 3,8% tot 340 miljard dollar. Hoewel dit de sterkste groei sinds 2011 betekende, groeide Shenzhen vorig jaar alsnog met 8,8% tot 355 miljard dollar. De ommekeer in rang toont de sterke vooruitgang die in Shenzhen plaats vond sinds de hervormingen. De voormalige vissersstad werd in den beginne door Deng Xiaoping aangeduid als ‘speciale zone’. Veel ondernemingen uit Hongkong en Taiwan voelden zich aangetrokken door de belastingvoordelen, de lage lonen en de goedkope grondprijs. Het was de glorietijd van de arbeidsintensieve nijverheid. Shenzhen kon mee profiteren van de Chinese toetreding tot de WTO.
Toen Shenzhen al aardig volgebouwd was, werd de behoefte gevoeld om de arbeidsintensieve nijverheid naar het binnenland te verhuizen en zich meer op O&O en innovatie te gaan concentreren. De Shenzhen Special Zone Daily preciseert dat nu 40% van het brp komt van innovatieve bedrijven zoals betreffende internet, biotech en telecom. De ICT uit Shenzhen vertegenwoordigt één vijfde van de nationale ICT-productie. Op 6 jaar tijd verdubbelde Shenzhen haar productie die in 2011 juist het miljard yuan had overschreden. Ondertussen zijn al 8 ondernemingen doorgedrongen tot de Fortune Global 500 waarbij Huawei, Tencent, ZTE, DJI, OPPO en Vivo.
Innovatie
Volgens het Chinese Corporate Innovation Report 2017 van bank HSBC dat 1200 beursgenoteerde bedrijven in China onderzocht, scoren de ondernemingen uit Shenzhen het hoogst als het op innovatie aankomt. ‘Het zijn overigens niet enkel hightech bedrijven die in innovatie investeren’ becommentarieert directeur Frank Fang van HSBC-China ‘maar ook die in de traditionele nijverheden zoals drank en textiel en voornamelijk KMO’s. Uit een gemeenschappelijk rapport van de UN en de Chinese Academy of Social Sciences blijkt eveneens dat Shenzhen China’s meest innovatieve stad is en voorts ’s werelds zesde.
Het bedrijf van Patrick Walsh ‘Greenlight Planet’ telt 11 kantoren in Afrika en India met 800 personeelsleden en 2400 verkoop agenten. Ze verkopen aan buurtgemeenschappen huishoudtoestellen op basis van zonnepanelen. Recentelijk verkocht het LED-Tv’s op zonne-energie die maar half zo veel energie verbruiken als de conventionele Tv’s. Hoewel de arbeidskosten in Dongguan en Shenzhen er duidelijk hoger liggen dan in India en Afrika blijft zijn bedrijf in de Parelrivierdelta omdat de gehele bevoorrading met onderdelen er geconcentreerd ligt. Het minimumloon te Shenzhen groeide op tien jaar 2,5 maal heeft Welsh berekend, hier krijgen we echter alle grondstoffen en componenten, legt hij uit.
Vooral rond de Huaqiangbei-markt die recentelijk op de buis te zien was in ‘Dwars door China’ heeft zich een geheel ecosysteem van leveranciers ontwikkeld. Duizenden fabrieken uit de omgeving bestellen hun onderdelen op de markt en verkopen er ook hun eerste prototypes. De Huaqiangbei-markt is door de wereldwijde uitvinders gekend omdat je er alle denkbare hardware-onderdelen kan kopen of bestellen in elke hoeveelheden.
Hongkong
Hongkong telt 7,4 miljoen personen en besteedt nauwelijks 0,73 % van het brp aan onderzoek en ontwikkeling. Shenzhen met zijn 12 miljoen inwoners geeft 4,13% van het brp er aan uit. Hongkongs Chief Executive Carrie Lam heeft beloofd het bedrag voor O&O op te gaan trekken van 0,75 tot 1,5% van het brp. Hongkong is van plan tijdens 2018-2019 de overheidsuitgaven met 13,5% te verhogen waarbij HK 50 miljard (6,6 miljard US$) opzij wordt gezet voor een technologie en innovatiepark op de grens van Hongkong en Shenzhen. Hoewel het gebied door Hongkong ontwikkeld wordt op haar grondgebied is het zowel de bedoeling van Shenzhen als van Hongkong om op dit moeras en niemandsland tussen de beide steden, de 87 ha grote ‘Lok Ma Chau Loop‘ te gaan ontwikkelen als een gemeenschappelijke ‘Innovatie en Technologiezone’. De zone moet het sluitstuk van samenwerking qua technologie en innovatie worden tussen Hongkong en Shenzhen.
Bron: Nikkei, China Daily, SCMP