“Wij zijn klein broertje niet meer”
Tegen 2015 wil Shenzhen niet meer 60 % van Hong Kongs BNP verwezenlijken zoals nu, maar wel 80%. Dit blijkt uit het twaalfde vijfjarenplan dat momenteel aan het stadsbestuur ter goedkeuring wordt voorgelegd.
Het voormalige vissersdorp is na drie decennia hervormingen lang niet meer het kleine broertje van Hong Kong. De lui uit Hong Kong trokken naar Shenzhen om goedkope goederen op te kopen. Nu is de trend omgekeerd: welstellende bewoners uit Shenzhen komen naar Hong Kong of ze geen goedkope import kunnen opkopen. De stad werd de thuisbasis van talrijke toonaangevende high-tech bedrijven en de haven van Shenzhen staat op het punt deze van Hong Kong qua tonnage te overvleugelen: in 2010 verhandelde Hong Kong 23,6 miljoen TEU en Shenzhen 22,5 miljoen, maar Shenzhens haven groeit sneller. Momenteel bedraagt Shenzhens BNP 60 % van dit in Hong Kong, maar het vijfjarenplan dat op een BNP-groei van 10 % mikt, wil dat tegen 2016 haar BNP 80 % zo groot is als dat van Hong Kong.
Biotechnologie, internet en nieuwe energiën zullen tegen 2015 650 miljard bijdragen aan Shenzhens economie. Vice-burgemeester Tang Jie vertelde de bijeenkomst dat Shenzhen sterk genoeg is om van snelheid op kwaliteit over te schakelen. De grondstoffen zijn beperkt, innovatie niet. Hoewel buitenstaanders maar enkele grote namen kennen, heeft de stad 745 sleutelbedrijven opgelijst inzake biotechnologie, 276 qua Internet en 50 in nieuwe energiën. Burgemeester Xu Qin verwacht dat de drie pijler-nijverheden eind dit jaar samen 200 miljard produceren. Hij onthulde nog dat stad én privé 34 miljard hadden geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, wat 3,65 % is van het BNP of het dubbele van nationaal. Het vijfjarenplan definieert Pingshan als nijverheidsbasis voor biotechnologie, nieuwe energie en elektrische voertuigen; Shekou wordt de basis voor IT. Dit jaar openen 5 nieuwe metrolijnen over 178 km en nog drie andere lijnen worden opgestart. Een nieuwe spoorweg naar Xiamen wordt eveneens gepland. Xu deelde nog mee dat de afgelopen 5 jaren 774 miljard yuan geïnvesteerd werd, wat het gehele bedrag is van 1980 tot 2005. Corruptie en hoge misdaadcijfers blijven wel uitdagingen.
Volgens prof. Priscilla Lau Pui-king zijn de structuren van beide entiteiten erg verschillend en dus complementair. Shenzhen steunt op de secondaire sector, terwijl in Hong Kong het financiële domineert. In het komende vijfjarenplan wil Shenzhen China’s sleutelstad worden voor IT en duurzame energie. De leiders willen er een bio-nijverheids- en ook een logistiek centrum van maken. Hong Kong speelt maar traag in op de nieuwe opportuniteiten. Inzake de ontwikkeling van Qianghai nieuwe haven ageert Hong Kong enkel als consultant. De samenwerking gaat verder met een universiteit die zal gebouwd worden op de Lok Ma Chau Loop te Shenzhen maar bestuurd zal worden door Hong Kong. Volgens kenners is er toch een gebrek aan samenwerking tussen beiden. Voor Shenzhen maakt het eigenlijk minder uit: de stad is alsmaar minder afhankelijk van Hong Kong . Nu Shenzhens haven groeit met 23 % per jaar en deze van Hong Kong met 13 % zal dit nog duidelijker worden. Bron: SCMP
Lees ook dossier Shenzhen
Goed inhoudelijk artikel en mooi uitzicht vanaf de Shun Hing Square!