De Centrale Stuurgroep voor het Verdiepen van de Allesomvattende Hervormingen heeft een richtlijn aangenomen om van Shenzhen een vitrine te maken voor het socialisme op zijn Chinees. Shenzhen is de buurstad van het onrustige Hongkong.
Tegen 2025 moet Shenzhen ‘wereldwijd bij de top staan qua omvang van de economie en kwaliteit van ontwikkeling, met intensieve investeringen in onderzoek en ontwikkeling en een innovatiecapaciteit van wereldklasse’. Tegen 2035 moet ze een nationale modelstad voor kwalitatieve ontwikkeling zijn en een wereldwijd erkend centrum voor innovatie en ondernemerschap’.
Shenzhen moet tegen halverwege de eeuw een ‘voorbeeld (worden) van hoogwaardige ontwikkeling, wet, orde en beschaving, sociale tevredenheid en duurzaamheid’.
Shenzhen en Hongkong
Het plan is minstens gedeeltelijk een strategisch antwoord op de onrust in Hongkong. Een op alle gebieden zeer succesvol Shenzhen vermindert het belang van Hongkong in de verdere ontwikkeling van de Baai van de Parelrivier en kan op termijn dienen als politiek alternatief. Het speciale statuut van Hongkong vervalt in 2047.
Shenzhen, in 1980 nog niet veel meer dan een vissersdorp, is nu een Speciale Economische Zone en megapool met 12 miljoen inwoners. Hongkong heeft er 7 miljoen.
Shenzhen werd begin jaren 80 de belangrijkste Speciale Economische Zone, waar geëxperimenteerd werd met hervormingen. Vandaag is het een hoofdstad van hoogtechnologische bedrijvigheid. Er zijn 14.000 hoogtechnologische bedrijven gevestigd, waaronder technologiereuzen zoals Huawei en Tencent.
In 2018 bedroeg het BRP van Shenzhen 2.400 miljard yuan. Daarmee overtreft het Hongkong.
Openheid, innovatie, democratie
Volgens het plan gaat de stad opnieuw een periode van hervormingen tegemoet in de legale, financiële, medische en sociale sectoren om er een modelstad van te maken.
De stad moet een voorloper worden in innovatie, openbare dienstverlening en milieubescherming tegen 2025.
Tegen 2035 moet de stad in zijn geheel wereldwijd concurrentieel zijn en tegen het midden van de eeuw een wereldwijd ‘baken’ van concurrentiekracht, innovatie en uitstraling.
Dit zal onder meer gebeuren door filialen of hoofdkwartieren van internationale organisaties en bedrijven aan te trekken.
De stad krijgt ‘binnen een bepaald kader de mogelijkheid wetten, regels en lokale besluiten aan te passen aan de lokale noden voor hervormingen en innovatie’.
Het aantrekken van buitenlands talent wordt gemakkelijker gemaakt. Buitenlanders met een permanente verblijfsvergunning zullen zelf wetenschappelijke en technologische bedrijven kunnen oprichten in Shenzhen.
Ook politiek zal er geëxperimenteerd worden. Er komt ‘uitbreiding van een ordentelijke politieke participatie van de bevolking, onder begeleiding van de communistische partij’ en het werk van het parlement moet verbeteren.
Kern van integratieproject
De integratie van Hongkong en Macau in het masterplan voor Uitgebreide Baai van de Parelrivier – met in totaal 11 grote steden- krijgt extra aandacht. Dat kan onder meer door een betere verbinding tussen de financiële markten van Shenzhen, Hongkong en Macau en het uitbreiden en reglementeren van het gamma van beschikbare financiële producten.
Het regionale centrum voor ‘big data’ van de Baai komt in Shenzhen.
Mensen van Hongkong die in Shenzhen werken of wonen krijgen een statuut als inwoners. De culturele samenwerking met Hongkong en Macau wordt breder om de ’landgenoten van Hongkong en Macau te versterken in hun nationaal gevoel als Chinezen en hun samenhorigheid. ‘
Bronnen: South China Morning Post, Xinhua, China Daily