Siemens wil in joint venture windturbines bouwen

In de hoop op een betere toegang tot de Chinese markt wil Siemens in Shanghai een joint venture stichten die sleutelcomponenten zal bouwen voor windturbinegeneratoren. Dit werd bekendgemaakt door directeur Ole Hermansen van ‘China Offshore Wind Power’.
De Duitse industriegigant Siemens is ’s werelds grootste leverancier van offshorewindturbinegeneratoren. De firma bevindt zich in een vergevorderd stadium om volgende maand in Lingang, ten zuiden van Shanghai, een joint venture te beginnen die windturbinebladen en andere componenten zoals het  molenhuis zal vervaardigen. Hermansen weigerde de naam van de partner te noemen, maar een mogelijkheid is ‘Shanghai Electric Group’, waarin Siemens reeds 5 % heeft. Reeds in mei vorig jaar kondigde Siemens aan dat het 581 miljoen yuan wou uitgeven om in Lingang uitrusting te vervaardigen voor de binnenlandse markt en voor export. In het beginstadium zou de jaarlijkse capaciteit 500 MW bedragen met bladen voor turbines van 2,3 MW en 3,6 MW.  Siemens vestiging in Lingang zou opstarten met 400 werknemers en 180.000 m² groot zijn.
Offshore-Windpark Lillgrund - Serviceschiff auf dem Weg zum WindDe joint venture in Lingang zal Siemens’ eerste vestiging voor de productie van componenten zijn in China.  Andere rivalen hebben er reeds hun stek. Het Spaanse Gamesa, dat reeds duizend personen tewerkstelt in vier eenheden in Tianjin, bouwt nog een turbinefabriek bij in Jilin. GE uit de VS opende een vestiging in Shenyang terwijl India’s Suzlon en het Deense Vestas beiden in Tianjin ondernemingen bouwden. Volgens gegevens van de ‘Chinese Vereniging van Windenergie’ daalde het gezamenlijk marktaandeel van Vestas, Gamesa, Suzlon en GE van 53 % in 2006 tot 11 % vorig jaar.   Omgekeerd, de Chinese groten Sinovel Wind, Xinjiang Goldwind Science & Technology en Dongfang Electric’s verhoogden hun aandeel van 40 % in 2006 tot 60 % vorig jaar. De overige 29 % wordt gedeeld door meer dan 70 kleinere Chinese producenten.
De Kamer van Koophandel van de Europese Unie beschuldigde vorig jaar China ervan de buitenlandse ondernemingen uit te drijven door het bevoordelen van de lokale ondernemingen. Deze reageren dat enkel hun lagere kostprijs hen meer marktaandeel bezorgde. De meeste ontwikkelaars van windstations en turbineproducenten zijn in staatseigendom en kunnen rekenen op  financiering van de staatsbanken. Zij verkiezen te werken met goedkope apparatuur omdat ze de doeleinden willen realiseren inzake schone energie die de regering oplegt. Deze krappe budgetten zouden achter de rug zijn met het nieuw systeem dat de elektriciteitstarieven voor windenergie berekent op basis van vier zones.
Het Spaanse Gamesa heeft bekendgemaakt haar investeringen in China, die tot nu toe 42 miljoen € bedragen, te willen verdrievoudigen tot meer dan 130 miljoen €. Van 2010 tot 2012 zou 90 miljoen geïnvesteerd worden om het marktaandeel van China in Gamesa’s totale verkoop te verhogen van 15 % tot 30 %.
Bron: SCMP, AFP
Zie ook achtergrond-artikel over schone energie-nijverheid

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *