De 11 leden van een Franstalige delegatie die op uitnodiging van de CPC 3 steden in China mochten bezoeken, zijn eensluidend. Iedereen was verwonderd hoe ontwikkeld de Chinese steden zijn en hoe geavanceerd de technologie is van de bezochte ondernemingen. We kregen ook uitleg over een onderwerp dat in de westerse pers niet aan bod komt, namelijk hoe door de hulp van de rijkere provincie Guangdong, het armere Guangxi op 5 jaar tijd de armoede kon overwinnen.
Een redacteur van Chinasquare kon deel uitmaken van een Franstalige delegatie van ‘linkse Europese vrienden’ die verder nog bestond uit 3 Luxemburgers en zeven Fransen. We waren de eerste groep uit West-Europa die na Covid-19 op uitnodiging van de Internationale afdeling van de CPC China bezocht. Tijdens het bezoek bezochten we 3 steden: Beijing, Nanning en Shenzhen.
In Beijing kregen we een uiteenzetting van mevr. Chen Ying, onderzoekster bij het Instituut voor een Ecologische Beschaving. Ze herhaalde wat we eerder schreven: dat steenkool sinds 2011 van 70% in de energiemix daalde naar 56% in 2021, dat de geïnstalleerde capaciteit aan hernieuwbare energie met 1,3 TW voor het eerst de stroomcapaciteit op basis van steenkool overtreft, dat China de tweede uitvoerder is van EVs op wereldvlak en 77% vervaardigt van de e-batterijen.
Verantwoordelijke van het Europa Bureau bij de Internationale afdeling van de CPC Chen Huaifan herinnerde eraan dat Europa in 2022 12,1 miljard $ investeerde in China en dat de Chinese investeringen in Europa 11 miljard $ bedroegen. Leuk vonden we tijdens de vragentijd haar antwoord op de vraag hoe China reageert op het EU Global Gateway programma dat duidelijk bedoeld is om de Chinese infrastructuurwerken van de nieuwe Zijderoutes de wind uit de zeilen te nemen. De repliek maakte duidelijk dat China dit programma niet echt als concurrerend beschouwd, maar eerder als complementair. ‘Als het de betrokken landen maar ten goede komt’. Over ons bezoek aan het nieuwe monumentale CPC-museum schreven we eerder een bijdrage.
Nanning
Van het besneeuwde Beijing vlogen we naar de zuidelijke stad Nanning, die de hoofdstad is van de Autonome Zhuang-regio Guangxi en waar de temperatuur nog 20° bedroeg. De regio bestaat voor 38% van zijn 57 miljoen inwoners uit minderheden, waarvan de Zhuang veruit de grootste groep vormen. We bezochten er eerst het Nakao wetlands park dat symbool staat voor het ‘sponsstedenprogramma’. Voorheen dreven bomen er weg bij felle regenval, modder en slijk overspoelden het geheel en de bewoners van de nabije appartementsblokken haalden hun neus op voor de stank. Vanaf 2015 investeerde Nanning 11 miljard yuan in een waterzuiveringsstation, in 8 km asfalt dat water doorlaat en in veel waterhoudende planten. De buurt werd opnieuw leefbaar en mooi. ’s Morgens doet een bewonersgroep opnieuw elke dag lichaamsoefeningen in het park.
Het Etnografisch Museum heeft de vorm van een trommel en deze bronzen drum staat voorts centraal in het Museum dat mij minder kon bekoren. Heel aangenaam was daarentegen het bezoek aan het botanisch geheel van de Qingxiu-bergen. Deze oppervlakte van 4 km² telt heel wat attracties: enkel een bezoek aan de orchideeëntuin loont al de moeite. De Palmtuin telt meer dan 800 palmsoorten en 6.000 levende planten en het zogenaamde ‘regenwoud’ in de botanische tuin is een miniatuur van een echt regenwoud met zijn dichte jungle, verschillende exotische planten en vochtige omgeving.
Een bezoek aan het Wuxiang Seniorendienstencentrum toonde uiteraard hoe een geavanceerd seniorencomplex de dienstverlening organiseert: dit gaat van een verpleegzaal voor westerse geneeskunde en een voor traditionele Chinese geneeskunde, over een ruimte om te biljarten of pingpongen tot zalen voor kalligrafie, voor handarbeid of om te dansen. Ook een zgn. Universiteit voor de Derde Leeftijd maakte deel uit van het geheel. We bezochten ook de eetzaal, waar men maaltijden serveert met speciale aandacht voor een gepersonaliseerd dieet. De demente personen herinneren zich over het algemeen wel oude liedjes die er voor hen de stemming inhouden. De gemiddelde leeftijd van de bewoners in het dienstencentrum is 85 jaar. De levensverwachting in China bedraagt 78,2 jaar, terwijl deze in de VS is teruggevallen tot 76,1 jaar (mensenrechten!). Het centrum is tevens van plan om een gespecialiseerd regionaal ziekenhuis voor senioren te bouwen.
Zonder meer indrukwekkend was de hightechzone die opgericht werd in samenwerking met Zhongguancun uit Beijing. Meer dan 800 KMO/MKB hightechbedrijven zijn er al actief, onder meer op het vlak van elektronische gegevensverwerking, kunstmatige intelligentie, energiebesparing, milieubescherming en biologische gezondheidszorg. We stonden perplex hoe JJR met enkele muisklikken de 300.000 ha landbouwvelden en serres op diverse locaties via kunstmatige intelligentie kon controleren en van groenten of fruit de parameters als licht, vocht, zuurtegraad, stikstof, … niet enkel op afstand kon controleren maar ook bijstellen. Overigens bevond zich op de hotelkamer in Nanning een fruitmandje met voor mij onbekende exotische fruitsoorten (bv. kumquat), waarvan de vruchten lekker smaakten.
Hoofdpunt van onze discussies in Guangxi was hoe de regio op 5 jaar tijd de armoede heeft overwonnen en daarbij geholpen werd door de provincie Guangdong en meer bepaald door Shenzhen, de derde stad van ons bezoek.
Shenzhen
In Shenzhen vertelde de Dienst voor de Herleving van de Rurale gebieden hoe ze Guangxi en andere steden hadden geholpen bij de armoedebestrijding. Deze uiteenzetting vond plaats in het stadhuis van Shenzhen, dat wellicht het gebouw is met het geringst aantal bouwlagen in het stadscentrum. Kantoor- en woontorens met grote winkelcomplexen komen er immers het frequentst voor, zij het dat de stad ook over groene zones beschikt. Voor autoverplaatsingen zijn echter snel drie kwartier nodig. Zo bezochten we de showrooms van Tencent, Huawei, BYD en Sanofi, waar je onder meer ziet hoe slimme steden werken met bijvoorbeeld intelligent transport. Dit leidt tot automatische dokken waar de voormalige kraanmannen hun plaats in weer en wind hebben geruild met een stuurknuppel veilig binnen.
Te Shenzhen kan geen riool defect zijn of iemand een auto-ongeval veroorzaken of de slimme stad weet het onmiddellijk. In de Greater Bay Area (GBA) – 9 steden op het vasteland plus Hongkong en Macao die een geïntegreerd economisch gebied willen vormen – is Shenzhen overigens aangeduid als de voortrekker qua technologie en innovatie. De stad besteedt jaarlijks 5,46% van haar brp aan onderzoek & ontwikkeling. Indien het GBA één land was, zou het qua economie groter zijn dan Australië. Shenzhen heeft als dynamische stad met het dubbel aantal inwoners van New York echter de toekomst voor zich, want de gemiddelde leeftijd bedraagt er amper 32,5 jaar (in Hongkong 44 jaar).
Tijdens ons bezoek aan de lokale groothandelsmarkt voor landbouwgoederen vonden we een overdaad aan producten, zoals eveneens op de markt van het verste grensdorp in China te zien is. Dat de westerse media in de tachtiger jaren het gebrek aan marktgoederen in Oost Europa uitbazuinden maar nu stom blijven voor de overvolle markten in China, bewijst duidelijk hun dubbele moraal. Het is echter niet moeilijk de desinformatie van de media over China te doorprikken. Eén bezoek volstaat.
Bronnen: Eigen materiaal, Chinasquare