Behoud van landbouwgrond is levensnoodzakelijk om aan 1,4 miljard Chinezen voldoende voedsel te kunnen verschaffen. In 2021 lijkt de trend van langzame afkalving gekeerd.
Het Ministerie van Grondstoffen heeft bekend gemaakt dat in 2021 voor het eerst sinds lang een netto toename van de beschikbare landbouwgrond plaatsvond.
De voorbije tien jaar hebben de overheden allerlei maatregelen genomen om te verhinderen dat het beschikbare landbouwareaal beneden 1,8 miljard mu (1,2 miljoen km²) zou vallen, wat aanzien wordt als het absolute minimum voor voedselzekerheid. Het plan 2019-2030 van 2017 voorzag in 2020 een areaal van 1,865 miljard mu en tegen 2030 een kleine daling tot 1,825 miljard.
In 2020 werd het vooropgestelde doelstelling van 1,865 miljard mu gehaald. Maar dat was een daling vergeleken met de 1,918 miljard mu van 2019; die was op haar beurt 113 miljoen mu lager dan tien jaar eerder. Die langzame daling lijkt nu voorlopig gestopt.
Om het verminderen van de landbouwgrond tegen te gaan zijn de voorbije tien jaar nieuwe wetten en reglementen uitgevaardigd. Zo zijn de Wet op het Landbeheer en de Wet voor de Bescherming van Zwarte Aarde aangepast en de uitvoeringsbesluiten gepubliceerd.
Er kwamen ook meer inspecteurs op de verantwoordelijkheid van de lokale besturen om bestaande landbouwgrond te beschermen en een register van probleemgronden aan te leggen. Daarbij werden ook satellieten ingeschakeld.
De daling de voorbije tien jaar heeft vooral te maken met de aanpassing van de landbouw structuur (grotere bedrijven) en omschakelen van akkergrond naar groene gebieden (zoals bossen, moerassen, weiden…).
Experts zien een tegenstelling tussen de lokale voordelen van overschakelen van landbouwgrond naar andere toepassingen en de vereisten van nationale voedselzekerheid.
Bron: Global Times