In kleinere Chinese steden staan veel nieuwe woningen leeg. Ordos, soms een spookstad genoemd, zoekt creatieve oplossingen.
Ordos, een stad met 2 miljoen inwoners in Binnen-Mongolië, wordt soms een ‘spookstad’ genoemd, omdat er nergens zoveel leegstand is. Het stadsbestuur wil sinds april dit jaar met ‘woningcoupons’ de mensen stimuleren om de leegstaande woningen te kopen en er te gaan wonen.
Recentelijk trok de vastgoedmarkt in China weer aan. Maar het fenomeen situeert zich vooral in de grootste steden (nationale steden en grote provinciehoofdsteden). In kleinere steden overtreft het aanbod nog steeds de vraag.
In Ordos is vooral het nieuwe district Kangbashi berucht. Het ligt op ongeveer 25 kilometer van het oude stadscentrum. Niet alleen zijn er veel nieuwe woningen onbewoond, er staan ook nog veel onafgewerkte woontorens.
Ordos ligt in een regio met grote steenkoolreserves. De stad begon in 2003 met het ontwikkelen van nieuwe zones. Kangbashi was de voornaamste. Ontwikkelaars werden aangemoedigd grote bouwprojecten te starten, en kregen daarbij steun in de vorm van ontginningsvergunningen voor koolmijnen. Tegen 2011 waren er duizenden woontorens gebouwd of in aanbouw. Maar de bewoners kwamen niet snel genoeg. En de vraag naar steenkool begon zelfs te dalen door de nationale strategie tegen klimaatopwarming. Ontwikkelaars bleken niet meer in staat hun projecten af te werken. In sommige wijken is 60% van de woningen niet afgewerkt. En de lokale overheid slaagt er niet in de schulden voor de ontwikkeling van de nieuwe wijken af te betalen.
Daarom is het sinds 2014 in Ordos verboden nog woningen voor verkoop te bouwen. De ontwikkelaars lieten noodgedwongen de prijzen dalen om hun voorraad kwijt te raken. Het bleek onvoldoende. Op dit ogenblik staan er nog ongeveer 70.000 woningen leeg. Dat is onverantwoord in een stadsprefectuur zoals Ordos die een totale bevolking van twee miljoen mensen telt waarvan er maar 600.000 in het verstedelijkte deel wonen.
Woningcoupons
De lokale overheid koopt sinds april met kredieten van de staatsbanken woningen op aan verlaagde prijzen en deelt die uit via fangpiao, te vertalen als ‘woningcoupons’. De coupons gaan bijvoorbeeld naar de inwoners van verloederde wijken in het district Dongsheng. De overheid wil die afbreken. De inwoners krijgen als vergoeding voor hun oude woning een coupon voor een nieuwe woning in één van de 80 buurten. Het gaat om bijna 9.000 woningen.
Zo’n coupon vermeldt het aantal m² dat hij waard is, plus het soort woning, de buurt en de gemiddelde prijs per m². De onteigende bewoners krijgen een nieuwe woning aangeboden die ongeveer 20% groter is dan de oude. Het is mogelijk de coupon slechts gedeeltelijk te gebruiken en de restwaarde te verkopen. Het is ook mogelijk bovenop de coupon bij te betalen voor een grotere of betere woning.
De overheid hoopt dat de projectontwikkelaars het geld uit de verkoop gebruiken om de onvoltooide projecten af te werken en hun leningen af te betalen. Dit jaar zijn in Ordos al 23.000 leegstaande woningen verkocht. De gemiddelde prijs is 3,842 yuan (500 euro) per m²
Sommige experts waarschuwen dat de coupons voor problemen kunnen zorgen. Ze zijn vrij verhandelbaar zonder dat de normale taks op verkoop van woningen moet betaald worden. Nu al zouden speculanten bezig zijn met coupons onder de prijs aan te kopen van mensen die liever in een andere buurt gaan wonen. Dat ondermijnt het systeem. De experts wijzen erop dat er nog geen regels bestaan voor het correcte gebruik van de coupons.
Woningsubsidies
Ook in andere kleine steden worstelen de lokale overheden met een belangrijke overaanbod. Sommigen geven subsidies aan plattelandsbewoners die een woning willen kopen, of voordelige afbetalingsschema’s. Zo geeft Meishan in de provincie Sichuan aan plattelandsbewoners 200-3000 yuan subsidie per aangekochte m². Shenyang, de hoofdstad van de provincie Liaoning, biedt afgestudeerden van de universiteit een lening zonder voorschot. Volgens nationale statistieken waren er eind augustus in heel China voor 709 miljoen m² onverkochte woningen; dat was 10 miljoen m² minder dan eind 2015 maar toch nog meer dan een halve m² voor elke Chinees.
Bron: Global Times