SST Hangzhou naar Taizhou eerste PPP-spoorlijn

Een groep van 8 privébedrijven heeft met de provincie Zhejiang een akkoord getekend om de 269 km lange SST lijn tussen Hangzhou en Taizhou uit te baten. Het is de eerste keer dat een dergelijke lijn via een Public-Private Partnership (PPP) wordt aangelegd en uitgebaat.

Het project dwarst provincie Zhejiang


De Chinese Railway Corporation (CRC) werd opgericht in 2013 maar zag vorig jaar zijn schulden met 15,4% stijgen tot 4700 miljard yuan.

Pilot

Volgens de Global Times heeft de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie acht lijnen uitgekozen om het Privé Publiek Partnerschap-model uit te testen voor de aanleg van super snelle lijnen. De 269 km lange spoorweg loopt van Hangzhou, hoofdstad van Zhejiang, over Shaoxing tot Taizhou. Er zijn 9 stopplaatsen ende topsneldheid is 350 km per uur. De kosten van het project worden op 41 miljard yuan geschat.

Privésector hapt toe

Vorige week heeft het particuliere consortium met het provinciale bestuur het akkoord ondertekend voor de bouw en de uitbating van de spoorlijn. Naar verluidt was Fosun het eerste privébedrijf om toe te happen. De privésector heeft 51% van de 12 miljard aan geregistreerd kapitaal bij de joint-venture tussen provincie en consortium. Het zal de spoorlijn uitbaten gedurende 34 jaar. Nadien komt ze in handen van het lokale bestuur. Volgens China Daily zal de joint-venture de prijzen bepalen, maar zou China Railway Corp het dagelijks werk op zich nemen. Fosun investeert via zijn filiaal Shanghai Sunvision Capital.

Motieven

Volgens Time Weekly heeft CRC ook al aan SF Express en Alibaba gevraagd of ze geïnteresseerd waren. Tot nu toe bleek er bij de koerierdienst SF Express enige belangstelling. Volgens insiders beschikt SR Express over aardig wat vliegtuigen voor de lange afstand, maar zou een partnerschap met de spoorwegen van pas kunnen komen voor kortere trajecten. De instap in de spoorwegen kan Fosun een meer vaderlandslievend imago opleveren, nu de firma buitenlandse bedrijven opkoopt.

China niet verwaarlozen

Samen met Shanghai Pharmaceutical kocht Fosun de VS pillenmaker Arbor. Samen met Sanyuan Foods, de Franse margarineproducent St Hubert. Samen met Nanjing Nangang het Duitse Koller. De timing van de binnenlandse operatie was wellicht niet toevallig. Fosun alleen heeft nu tegen 1,1 miljard dollar ook het Indische Gland Pharma opkocht. Al die verwervingen zijn wellicht voor Beijing meer verteerbaar, nu Fosun een binnenlands engagement voor 34 jaar aangaat. Fosun krijgt sinds juni, net zoals Wanda, Anbang en HNA, kritiek van de overheid om zijn grote, niet altijd verantwoorde buitenlandse investeringen.
Bron Week in China, Bloomberg, Xinhua

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *