Op 20 en 21 december is de Central Urban Work Conference gehouden in aanwezigheid van de president en de premier; bedoeling was een geactualiseerde visie op stadsplanning uit te werken. De vorige keer dat een dergelijke conferentie van hoog niveau plaats vond was in 1978, toen slechts 18% van de bevolking in de stad woonde. Nu is het 55%.
De groei van de steden had natuurlijk positieve sociale en economische gevolgen, maar veroorzaakte tegelijk problemen zoals files in het verkeer, lucht- en watervervuiling en minder openbare veiligheid. Een voorbeeld: momenteel geldt in 40 steden van Noord-China een alarmfase voor luchtvervuiling; in vijf steden geldt zelfs alarmfase rood. Het publiek verwacht van de stadsplanners dat ze dergelijke problemen gaan aanpakken.
De conferentie stelt als basisprincipe dat steden leefbaar moeten zijn, en prioriteit gegeven moet worden aan het scheppen van omstandigheden waarin mensen in harmonie met elkaar en met de natuur kunnen leven. Daarom is een meer gesofistikeerde benadering nodig waarbij de overheid de ondernemingen en de burgers aanmoedigt om te participeren.
Het verslag van de conferentie schuift veiligheid in al zijn aspecten als eerste prioriteit voorop. Wellicht heeft de ramp in Shenzhen, tijdens de conferentie, daar een duwtje aan gegeven. Ook de explosie in Tianjin eerder dit jaar zit nog vers in het geheugen. Er moet voortaan meer preventief opgetreden worden tegen veiligheidsrisico’s.
Een ander speerpunt is de integratie van binnenlandse migranten in de steden. We schreven daarover in een vorig artikel.
De grootte van een stad moet in overeenstemming zijn met de beschikbare middelen en de omgeving. Beijing, Shanghai en Chongqing hebben meer dan 20 miljoen inwoners, Tianjin, Guangzhou en Shenzhen meer dan 10 miljoen. De expansie van deze steden moet afgeremd worden. In het oosten van het land zullen clusters van steden opgewaardeerd worden, terwijl migratie naar steden in Centraal- en West-China zal aangemoedigd worden.
Tegen 2020 moeten ook zo goed als alle verouderde woningen, krotwoningen en krotwijken in de steden gerenoveerd zijn.
Bron: People’s Daily