Stand van zaken

Veolia koopt helft Hongkongse trams
Veolia Transport China, een filiaal van het Franse Veolia, heeft de helft van de aandelen gekocht bij ‘Hong Kong Tramways’ De andere helft blijft in handen van Wharf Transport. Veolia runt reeds in 10 Europese steden trammaatschappijen en had reeds een jaar een aandeel in de maatschappij. Gehoopt wordt dat de modernisering van de vloot met zijn 163 trams wordt voortgezet en dat de frequentie wordt opgedreven. De laatste jaren maakte ‘Hong Kong Tramways’ een grotere winst.
ZTE lanceert modellen met Telefonica in Latijns-Amerika
ZTE en de Spaanse operator Telefonica zullen dit jaar de ‘Movistar’-gsm-modellen lanceren in 12 Latijns-Amerikaanse landen. De reeks modellen komt tijdens het tweede kwartaal op de markt in Mexico, Colombia, Venezuela, Peru, Ecuador, Argentinië, Uruguay, Chili, Guatemala, El Salvador, Panama en Nicaragua.
ZTE is ‘s werelds zesde grootste producent van mobieltjes en de tweede grootste aanbieder van datakaarten. Het heeft samenwerkingsakkoorden lopen met 8 van de 10 grootste gsm-operatoren, en ook in Zuid-Afrika. De winst van ZTE steeg vorig jaar met 56 % tot 2,4 miljard yuan.
Japan weer grootste houder VS-schuld
China heeft 34 miljard $ aan Amerikaanse schatkistcertificaten van de hand gedaan zodat Japan weer de grootste houder is van Amerikaanse schuldbrieven. Japan verhoogde haar schatkistcertificaten met 11 miljard tot 768 miljard $, terwijl China er voor 755 miljard $ heeft. Daarna komt het Verenigd Koninkrijk met 302 miljard $.
China grootste exporteur
Zoals verwacht heeft China vorig jaar Duitsland van de troon gestoten als grootste uitvoerder. Volgens officiële cijfers voerde China voor 1200 miljard $ uit, terwijl Duitsland strandde op 803 miljard euro of 1100 miljard $, 18 % minder dan het jaar voordien. China’s export ging met 16 % achteruit, maar kende een remonte gedurende de laatste maanden. Het is wel zo dat bijvoorbeeld in de machinebouw en de elektrische toestellen 70 % van de export komt van firma’s met buitenlandse kapitaalinbreng.
Japan blijft tweede grootste
In tegenstelling tot wat voorspeld werd, bleef Japan de tweede grootste economie, namelijk door een sterk laatste kwartaal. Japans BNP bedroeg in 2009 5100 miljard $, terwijl China uitkomt op 4900 miljard  $. Japans BNP kromp vorig jaar met 5 %. Van juli tot september was er een nulaangroei, maar tijdens het laatste kwartaal bedroeg de groei 4,6 %, terwijl 15 economisten die door AP ondervraagd werden maar 3,4 % hadden voorspeld.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *