China heeft een nieuwe techniek getest waarmee ‘onzichtbare’ stealth gevechtsvliegtuigen toch op 100 kilometer afstand kunnen ontdekt worden. Dat kan met T-stralen. Is dit het begin van het einde voor de stealth?
Norinco (China North Industries Group Corporation) heeft in een militair onderzoekslab in Chengdu een ongewoon krachtig detectieapparaat uitgetest. Dat meldt Science and Technology Daily. Het toestel is ontworpen door de China Academy of Engineering Physics van Mianyang.
Het genereert T-stralen (terahertz stralen) . Dit soort stralen kan door de mantel van composietmaterialen die de stealth onzichtbaar maakt doordringen en weerkaatst op het onderliggend metaal. De stralen worden nu al in de industrie gebruikt om fouten in producten op te sporen. De huidige generatoren zijn in staat T-stralen uit te zenden die in een groep mensen een verborgen wapen ontdekken vanaf enkele honderden meters. Maar voor het tijdig opsporen van stealth vliegtuigen zijn veel krachtiger stralen nodig.
Tot nog toe liepen pogingen om sterkere generatoren te bouwen spaak op de grote omvang en de lage capaciteit ervan. T-stralen liggen tussen microgolven en lichtstralen. Ze kunnen niet opgewekt worden met klassieke radio of optische middelen.
De China Academy of Engineering Physics heeft al in 2015 een T-radar getest. Het nu ontwikkelde apparaat zou een stabiele continue straling kunnen uitzenden met een vermogen van 18 watt en een piekvermogen tot 1 megawatt (1 miljoen watt). Voor dit apparaat zou de radar absorberende coating op stealth vliegtuigen zoals de nieuwe Amerikaanse F-35 dun en transparant lijken als nylonkousen.
Weldra zou het Chinese leger in staat moeten zijn vanaf een respectabele afstand een detailbeeld te vormen van de aankomende F-35. De F-35 wordt ook het nieuwe Nederlandse gevechtsvliegtuig en is favoriet voor aankoop door het Belgische leger.
Qi Jiaran, een specialist in microgolven bij het Harbin Institute of Technology denkt dat het apparaat de oorlogsvoering grondig kan veranderen. In zijn huidige vorm is het echter nog te zwaar om in een vliegtuig of een satelliet te monteren. En om vanaf de grond een stealth te kunnen monitoren zijn grotere stabiele vermogens van de orde van één kilowatt (1.000 watt) nodig. Verdere inspanningen zijn gericht op lichtere toestellen met een groter vermogen.
Bron: South China Morning Post
Als het allemaal klopt is het nu oppassen geblazen dus. Nu kunnen de VS en hun bondgenoten met de paradepaardjes van Washington niet meer ongezien hun gang gaan en zich veilig wanen achter de schilden van onzichtbaarheid. Dat was wel de inzet van de multimiljarden investeringen. Ik ben benieuwd wat het strategische antwoord van het westen zal gaan worden. Net als China een zijderoute met handels en ideologische belangen aanleggen, maar dan naar het oosten misschien?