Hanergy: wonder van technologie of bubbel?

De waarde van de HanergyTF-aandelen stegen te Hongkong op 4 maand tijd met 250 % zodat baas Le Hejun nu al Jack Ma overtreft als rijkste Chinees. Volgens het bedrijf zelf kan het als enige de dunne film technologie voor zonnepanelen inbouwen in vlakglas. Financiële analisten hebben echter grote bedenkingen bij de financiële basis van de onderneming en spreken van een bubbel.

li-hejun

Li Hejun

Li Hejun is de rijkste man uit China geworden. Van oorsprong een etnische Hakka studeerde hij aan de Jiao Tong universiteit. Zijn eerste bedrijfje was er te Beijing een van elektronische componenten. Daarna keerde hij terug naar zijn dorpje om er een kleine waterkracht centrale te bouwen. De rest van zijn persoonlijk verhaal heeft alles met de moeder en dochter Hanergy te maken. Nu is hij volgens het Hurun report $ 26 miljard rijk, wat 2 miljard meer is dan Alibaba-baas Jack Ma.
Hanergy bestaat uit een moederholding die niet beursgenoteerd is en het te Hongkong beursgenoteerde “Hanergy Thin Film Power Group” (HTF) dat zich specialiseert in het vervaardigen van dunne film zonnepanelen die nauwelijks een paar tientallen nanometer dik zijn. Het succesnummer van de groene toekomst, zo heet het. De holding werd in 1994 opgericht en begon met de bouw van waterkracht centrales voornamelijk rond 2005 het Jinanqiao project in de provincie Yunnan. Het succes van de waterkrachtcentrales moest de middelen verschaffen om niet enkel HTF op te starten, maar ook om toe te laten enkele van diens concurrenten op te kopen. Via trusts werd eveneens voor 3 miljard obligaties uitgegeven aan 8%.  In 2012 kocht Hanergy met het geld in de VS Miasole voor $ 30 miljoen en in Duitsland Q-Cells filiaal Solibro. In 2013 werd in de VS Global Solar Energy opgekocht en het jaar later Alta Devices. Tijdens de zitting van de Consultatieve Commissie (de raadgevende parlementaire kamer)  beweerde Le Hejun dat zijn panelen een reconversiecapacitetit bereiken van 30%. Specialisten beweren echter dat dit enkel in exceptionele labo-omstandigheden het geval is .Zijn panelen zetten maar 15% in werkelijkheid om, terwijl de kristallijn panelen 17 % halen, zeggen ze.

 Financieel

hanenergyhq

Hoofdkwartier Hanenergy

Zowel de Financial Times als de SCMP hebben verder vooral bedenkingen bij de financiële grondslagen waarop Hanenergy het “Apple van de hernieuwbare energie” wil worden. CEO van HTF Frank Dai Mingfang geeft toe dat op dit ogenblik de moederholding de voornaamste HTF-klant is, maar hij ontkent dat speculatie zijn sukses opdrijft. De CEO beweert dat niemand anders op de markt de zonnepanelen kan inbouwen in glasramen. Voor de SCMP is het echter onduidelijk hoe de holding in 2013 voor 10 miljard zakencijfer kon hebben en 1,77 miljard winst maken, terwijl het voornaamste Jinanqiaoproject maar 2,2 miljard aan zakencijfer realiseerde met 674 miljoen aan netto winst. De dochter Hanergy TFP koopt verder voor $ 8,5 miljard productielijnen (heeft al 7 lijnen) van de holding aan wie ze voor $ 2,2 miljard aan zonnepanelen verkoopt.

Bubbel?

Volgens de Financial Times is de waarde van Hanergy TFP al zes maal meer waard dan het in de VS-gebaseerde First Solar dat als een leider beschouwd wordt in dunne film zonnepanelen. In China is het bedrijf al meer waard dan alle concurrenten samen. De beursprijs steeg met 240% in 4 maanden en het woord bubbel is niet uit de lucht. Het zijn vooral vasteland investeerders die zich via de Shanghai-Hong Kong Stock Connect op de aandelen storten. Nu is Hanergy TFP in Hongkong het 19-de meest waardevolle bedrijf nog voor de Hang Seng Bank.  In december zei duurzame energie onderzoeker Yonts uit Hongkong dat de waarde van het beursgenoteerde bedrijf 100% overgewaardeerd was, zelfs indien het al zijn ambitieuze business plannen zou kunnen waarmaken.

hanenergyworkshp

Workshop Hanenergy TF

De investeerders weten nog minder van de moederholding. Volgens de Hanergy website heeft de groep voor 6000 MW aan capaciteit door haar waterkrachtcentrales. Het grootste project is Jinanqiao met 2400 MW. Maar voor de 3 andere centrales komen analisten maar aan 82 MW. Buiten de elektriciteit uit waterkracht zijn er voor 131 MW aan windenergiestations in werking. De 9 productielijnen van dunne film zonnepanelen hadden in 2012 nauwelijks een zakencijfer van 315 miljoen en een totaal verlies van 38 miljoen yuan. In december 2014 verkocht de holding 180 MW aan zonnestations in Qinghai en Xinjiang voor 777 miljoen aan het onbekende investeringsvehikel Hongsheng. Bij nadere analyse bleek de betrokken vennootschap nauwelijks 13 dagen voordien opgericht.
Kortom op de beurs grijpt een hype plaats waarvan analisten vermoeden dat het een bubbel is. Ondertussen is Hanergy met een samenwerking begonnen om zijn dunne filmpanelen te installeren op catering, touring -en ontspanningsvoertuigen en het ziet ook al de GSMs aangedreven door zijn zonnepanelen. In de lage landen zijn Hanergys panelen te koop via IKEA, maar ook website zonnepanelen.net is vrij sceptisch. Een wondertechnologie of een Chinese affaire Lernout & Hauspie: de toekomst zal het uitwijzen.
Bronnen: FT, SCMP, zonnepanelen.net, reuters

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *