De bekende economist Stephen Roach gaf in de Hongkongse krant South China Morning Post een uitgebreid interview over de Chinese economie. Hij gaf bij die gelegenheid ook zijn ongezouten mening over de zogenaamde ‘overcapaciteit in de sector van de nieuwe energieën’.
Roach is niet de eerste de beste. Na een carrière als chief economist en Azië-voorzitter bij Morgan Stanley werd hij senior lector aan de Yale University School of Management. Momenteel is hij senior onderzoeker aan het Paul Tsai China Centre van deze Yale Law School.
In het zeer lezenswaardige interview geeft hij zijn oordeel over de economische strategie van China onder leiding van Xi Jinping en heeft hij het over de ‘blunders’ van de VS-politiek tegenover China.
De krant stelde hem ook de volgende vraag: ‘Sinds ongeveer een jaar is er toenemende bezorgdheid over de Chinese zogenaamde overcapaciteit in de sector van de nieuwe energieën. Deelt u die bezorgdheid?’ Hier volgt zijn antwoord. De tussentitels zijn van Chinasquare.
‘Helaas denk ik dat de politici ons een heel slechte dienst hebben bewezen door te focussen op overcapaciteit of overtollige capaciteit. Want ze hebben een economisch concept genomen en er een politiek wapen van gemaakt.’
Absurde beschuldiging
‘In de eerste plaats is de beschuldiging absurd dat om het even welk land een overcapaciteit aan groene technologieën heeft in een tijd waarin de wereld te lijden heeft onder een verschrikkelijke klimaatverandering. Hiermee bedoel ik dat de klimaatverandering zelf een zichtbare aanwijzing is dat de wereld lijdt aan een tekort van de koolstofarme capaciteiten die ze nodig heeft om een zwaar probleem van broeikasgasemissies aan te pakken.
Er kan immers geen sprake zijn van een overcapaciteit aan koolstofarme alternatieve energieproducten in een wereld die geteisterd wordt door de existentiële klimaatverandering die we nu ervaren.
Het maakt mij niet uit wie het produceert. Of het nu China, Noord-Korea of Rusland is, we hebben zoveel mogelijk groene technologie nodig om het probleem aan te pakken. Politici die een land als China, dat groene technologie levert tegen een lage kost en van hoge kwaliteit op gebieden als elektrische voertuigen (EVs) en zonnebatterijen, aan banden willen leggen, vertrekken van een puur politieke agenda die geen zin heeft vanuit het oogpunt van economisch comparatief voordeel.’
Hypocriet
‘Een ander aspect hiervan betreft de klacht in het Westen inzake overcapaciteit in China door het subsidiëren van groene technologieën, of het nu gaat om directe overheidssubsidies of de productie door gesubsidieerde staatsbedrijven.
Wel, de VS doen exact hetzelfde. We hebben het industrieel beleid met eigen Amerikaanse kenmerken herontdekt – namelijk de Inflation Reduction Act. Dit betreft het belastingkrediet dat we voor elektrische auto’s genoten. Er geldt eveneens de Chips and Sciences Act, die het mogelijk maakte dat Elon Musk een enorme lening van de federale overheid ontving om Tesla te bouwen of te ondersteunen tijdens moeilijke jaren. We zijn net zo agressief en subsidiëren nu evenals China industrieën waarvan we denken dat ze erg belangrijk zijn voor onze concurrentiepositie in de toekomst.
Het idee om overtollige capaciteit aan te klagen is duidelijk hypocriet.’
Bron: South China Morning Post