Omdat de almaar toenemende zonne-en windenergie van weersomstandigheden afhangen, is het nodig die energie op te slaan. Verwacht wordt dat deze opslag dit jaar met 50% toeneemt en dat die groei tot 2025 jaarlijks met tussen 50% en 75% zou aanhouden.
China is reeds de grootste producent van wind- en zonne-energie met 35% van de wereldcapaciteit. De regering wil dat China tegen 2030 over 1200 GW aan zonne- en windopwekkingscapaciteit beschikt. Energieopslag wordt een cruciaal onderdeel van het nieuwe energiesysteem. De elektriciteit die komt uit wind- en zonnebronnen wordt immers opgewekt met tussenpozen en heeft de neiging te fluctueren met veranderende weersomstandigheden.
De 5 grote stroomproducenten (Huaneng Group, Huadian Group, China Energy Investment Corp, State Power Investment Corp en Datang Group) hebben naar schatting al hun energieopslag uitgebreid tot ongeveer 12.4GW/ 25GWh. Dit jaar zou de vraag naar energieopslag stijgen met 50% tot 30 GWh.
Het in Shenzhen genoteerde Sungrow Power Supply, China’s toonaangevende energieopslagbedrijf, raamde eind vorige maand dat de nettowinst in 2022 3,2 miljard tot 3,8 miljard yuan zou kunnen bedragen, het dubbele van het voorgaande jaar. Andere grote spelers, waaronder het in Shanghai genoteerde Pylon Technologies en GoodWe Power Technology hebben eveneens sterke prognoses. Pylon schatte dat zijn jaarlijkse nettowinst in 2022 mogelijk 1,18 miljard tot 1,31 miljard yuan zou hebben bereikt, een jaar-op-jaar stijging van bijna 300 procent.
Toename capaciteit
De robuuste winstprognoses volgen op een snelle toename vorig jaar van nieuwe energieopslagcapaciteit. Volgens de China Industrial Association of Power Sources (CIAPS) bedroeg de capaciteit van geavanceerde energieopslagprojecten die in 2022 in gebruik werden genomen 6,21 gigawatt (GW)/14,32 GWh, een jaar-op-jaar stijging van ongeveer 1,5 keer. Neem bijvoorbeeld de A.R Ningxia die meer dan 50% van de stroom haalt uit wind- en zonne energie. De regio die stroom uitvoert naar Shandong, Zhejiang en Shanghai is ven plan te investeren in energieopslag zodat de elektriciteit kan geleverd wanneer nodig, aldus plaatsvervangend hoofdingenieur Mi Ning bij State Grid Ningxia
Analisten verwachten dat de energieopslagsector in 2023 zijn dynamiek zal behouden naarmate China meer grootschalige projecten voor hernieuwbare energie inzet. Volgens CIAPS waren er vorig jaar 259 energieopslagprojecten actief in China, met een gecombineerde capaciteit van 20,75 GW. De sector zal naar verwachting van 2021 tot 2025 een jaarlijks groeipercentage aanhouden tussen 55 tot 70 procent. Ook prijsverlagingen voor lithiumbatterijen zijn gunstig. Overigens voorziet een plan van het Energiebestuur en de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie dat de totale geïnstalleerde capaciteit voor nieuwe soorten energieopslag naar verwachting in 2025 30 miljoen kilowatt zal overschrijden, ongeveer 10 keer het huidige niveau.
Batterijen
De bloeiende markt voor elektrische voertuigen drijft eveneens de vraag op naar opslag van schone energie zoals lithium batterijen. Volgens de China Association of Automobile Manufacturers streeft ’s werelds grootste markt voor elektrische auto’s er naar dat ten minste 40 procent van de voertuigen die in 2030 worden verkocht, door batterijen wordt aangedreven, terwijl dit ongeveer een kwart bedroeg vorig jaar. Een rapport van de Economic Daily raamt dat fabrikanten in China in 2025 ongeveer 3.000 GWh aan EV-batterijen zullen produceren.
SCMP, China Daily