Het bezoek van premier Gillard van Australië aan China betekent een doorbraak in de relaties tussen beide landen.Die staan nu officieel op het niveau van “strategisch partnerschap”. En de munten worden onderling verhandelbaar.
Gillard bezocht China voor de tweede keer sinds ze drie jaar terug premier werd. In het kader van de overeengekomen ‘strategische dialoog’ zullen de premiers, de ministers van buitenlandse betrekkingen, en de hoogste economische verantwoordelijken van beide landen elkaar voortaan jaarlijks ontmoeten. Alhoewel Australië een militaire bondgenoot van de VS is, komt er samenwerking tussen de Australische en Chinese legers, ondermeer een uitwisseling van strategische ideeën over de regionale veiligheid.
Toerisme, onderwijs, wetenschap en onderzoek zijn aangstipt als andere streefdoelen voor meer samenwerking.
Zeer belangrijk is echter het akkoord dat rechtstreekse handel in Australische dollars en Chinese renminbi mogelijk maakt. China is de grootste handelspartner van Australië. Het tekent voor meer dan een kwart van alle Australische uitvoer. China is een belangrijk invoerder van Australisch ijzererts, steenkool en energieproducten; Australische producten maken 5% van alle Chinese invoer uit. Sterker nog, in 2012 was Australië de belangrijkste bestemming voor Chinese buitenlandse investeringen, met 56 miljard dollar. Door het akkoord zal de bilaterale handel sterk aangemoedigd worden en wordt de Australische dollar de derde munt, na de Japanse yen en de Amerikaanse dollar, die rechtstreeks omwisselbaar wordt met de Chinese yuan. In maart 2012 hadden Australië en China al een swap akkoord voor 31 miljard Amerikaanse dollar ondertekend. Dat deden kort geleden ook China en Brazilië . Maar een swap gaat over een beperkt bedrag gedurende een beperkte periode en aan een vaste wisselkoers. Nu spreekt men over onbeperkte vrije handel tussen de twee munten, een hele stap verder.
Bron:Xinhua ,chinadaily