Premier Li Keqiang heeft in zijn regeringsrapport het streefcijfer voor de economische groei op 6,5% geplaatst. Het voorbije jaar realiseerde China 30% van de toename van de wereldproductie. Li deed verder opmerkelijke uitspraken over Hongkong en over de luchtvervuiling.
Het streefcijfer van 6,5% ligt iets lager dan de marge tussen 6,5% en 7% die vorig jaar als doel werd gesteld, waarbij uiteindelijk 6,7% werd gehaald. Zo blijft China op koers om tegen 2020 een gematigd voorspoedige samenleving te worden op alle vlakken. Li beklemtoonde dat de groei vooral nodig is om voor werkgelegenheid te zorgen. Dit jaar moeten er immers 11 miljoen nieuwe banen worden geschapen. Volgens het rapport van de premier realiseerde China met de groei van 6,7% vorig jaar 30 % van de extra productie in de wereld.
De verbruikersindex steeg vorig jaar met 2%. De winsten in de industrie namen toe met 8,5% waardoor de daling van het jaar voordien werd omgebogen. Het energieverbruik per eenheid bnp daalde met 5%. Li trok hieruit de conclusie dat de kwaliteit en de efficiency van de economische prestaties vorig jaar duidelijk verbeterden. Hij vond dat China het goed heeft gedaan in een flauwe economische wereldconjunctuur, met toenemend protectionisme. Bij een terugkeer van gunstige voorwaarden voor globalisering mag het land rekenen op duurzame groei. Op sociaal vlak verhoogde het inkomen van de bevolking met 6,3% en 12 miljoen bewoners lieten de armoede achter zich. Het aantal armen moet nog eens met 10 miljoen verminderen.
Macro-economie
China bezit een stevige materiële basis, beschikt over voldoende arbeidskrachten, een grote markt en een compleet systeem van industriesectoren. Het maakt snellere wetenschappelijke en technische vooruitgang en beschikt over een breed gamma aan infrastructuur. In 2017 zal de regering 1800 miljard investeren in projecten voor auto- en waterwegen en aan de bouw beginnen van nog 15 projecten voor waterhuishouding.
Het land heeft ook veel mogelijkheden om te innoveren en opties voor macro-economische regulering. Dit jaar zal China doorgaan met het uitvoeren van een proactieve fiscale politiek en een voorzichtige monetaire politiek, aldus het rapport van de premier. De ratio deficit tegenover bnp blijft onveranderd: het deficit mag 2380 miljard yuan bedragen. De interestvoeten zullen op een gepast marktniveau worden gehouden. Meer inspanningen worden verricht om de financiële middelen te richten op de reële economie vooral op de landbouw en ook op de kleine– en microbedrijven, aldus nog premier Li Keqiang.
Hongkong
De premier waarschuwde Hongkong nog dat het streven naar onafhankelijkheid nergens toe zal leiden. Dat Beijing het separatisme van sommigen in Hongkong krachtig verwerpt is natuurlijk bekend. Het is echter voor het eerst dat de premier in een jaarrapport van de regering het idee van onafhankelijkheid voor Hongkong expliciet noemt en afwijst. Li voegde aan zijn waarschuwing voor alle duidelijkheid toe dat Beijing vasthoudt aan het principe ‘één land, twee systemen’. De regering zal, zo zei hij, niet toestaan dat men zich ‘niet helemaal houdt’ aan dat principe of dat men ‘er een verkeerde voorstelling van geeft’. Over Taiwan zei Li dat de regering geen activiteiten zal tolereren die het eiland proberen te scheiden van het vaderland.
‘een blauwe hemel’
Tot slot beloofde de premier om ‘de hemel weer blauw te maken’. Li Keqiang merkte op dat ‘de mensen wanhopig vragen’ om een snellere verbetering van de luchtkwaliteit. De regering zal steenkoolcentrales sneller laten moderniseren. Zo zullen ze nog maar zeer weinig uitstoot voortbrengen en energiezuinig werken. De integratie van hernieuwbare bronnen in het elektriciteitsnet krijgt prioriteit. Het stemt hoopvol dat de consumptie van steenkool nu al drie jaar na elkaar afneemt. De brandstof maakt nu 62% uit van de totale energiemix. De productie van steenkool gaat nog eens met 150 miljoen ton naar omlaag. De staalcapaciteit zal met 50 miljoen ton worden afgebouwd. Het energieverbruik per bnp-eenheid moet met 3,4% omlaag. De premier beloofde ook ‘24-uurs monitoring op internet van alle belangrijke industriële vervuilers’. Dat zal een beter toezicht door de burgers mogelijk maken.
Onmisbare bronnen
Intussen is de volledige en officieel goedgekeurde tekst van een aantal deelrapporten op de website van Xinhua verschenen: http://www.xinhuanet.com/english/special/2017lh/Documents.htm
Xinhua brengt de meest betrouwbare en dagelijks aangevulde informatie over de Twee Algemene Vergaderingen, van het Nationaal Volkscongres en van de Raadgevende Conferentie. De Infographic pagina’s bieden exclusieve achtergrondinformatie die onontbeerlijk is voor een objectieve kijk op de Twee Vergaderingen.
Lezers die het Chinees beheersen kunnen verder hier terecht.
China Daily peilde naar de belangstelling in het buitenland, o.a. bij Rana Mitter, Jonathan Fenby, Helen Hai en Martin Jacques. ChinaSquare vond een boeiende en uitdagende analyse op China Global Impact en heeft die vertaald.
Bronnen: Xinhua, People’s Daily, SCMP, Morning Star